Ludzie zostawcie czujniki AF i idźcie robić zdjęcia ... wszystkim to wyjdzie na dobre.
Ludzie zostawcie czujniki AF i idźcie robić zdjęcia ... wszystkim to wyjdzie na dobre.
Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...
Wiele się tu nie odzywam, ale tu nie mogłem się powstrzymać. Gniezniok, jak nie dasz sobie rady z af w 5D, to daj sobie spokój z fotografią :wink:
O kolega mnie uprzedził.
Prawie z fotela spadłem jak zobaczyłem to zestawienie![]()
5D to przede wszystkim obraz, jak na razie nie do podrobienia. Ale AF też jest bardzo dobry. Pracowałem na 5tkach przez dwa sezony. Czasem miałem może 5% odpadów ze względu na nie trafioną ostrość. Ile z tych 5% było moim błędem a ile błędem aparatu, tego nie wiem.
Wiem, że aparat bywa nieprecyzyjny przy dużych odległościach i dużych otworach przysłony. Wiem, że nie nadaje się do sportu. Ale pamiętajmy, że to aparat amatorski i nie można od niego wymagać zbyt wiele.
A 1ka.. Cóż, czasem trzeba sobie sprawić trochę przyjemności. Nawet nie wiecie jak taki zakup wpływa na pobudzenie pomysłowości. Aż się chce wychodzić do pracy. A do tego mam coraz więcej roboty w firmach, tam nie zawsze wiedzą co to jakość, za to lubią duuużo zdjęć.
Wracając do tematu: 5D do kotletów jest sprzętem zupełnie wystarczającym, czasem nawet aż nadto. Przygodę z cyfrówkami zaczynałem od 10D, AF był straszny, a mimo to dawałem radę. Więc 5D też się da.
Jarek
5D to przede wszystkim obraz, jak na razie nie do podrobienia. Ale AF też jest bardzo dobry. Pracowałem na 5tkach przez dwa sezony. Czasem miałem może 5% odpadów ze względu na nie trafioną ostrość. Ile z tych 5% było moim błędem a ile błędem aparatu, tego nie wiem.
Wiem, że aparat bywa nieprecyzyjny przy dużych odległościach i dużych otworach przysłony. Wiem, że nie nadaje się do sportu. Ale pamiętajmy, że to aparat amatorski i nie można od niego wymagać zbyt wiele. [Cytat jw.]
No.![]()
![]()
Cały mit kiepskiego AF wziął się głownie ze sporych oczekiwań, szczególnie połączonych z wysoką ceną 5D jeszcze jakiś czas temu. Też bym chciał żeby był doskonały gdybym wydał 10Kzł rok temu.
Ze swoich doświadczeń mogę jeszcze powiedzieć że działa lepiej niż w 30D tzn. ustawia precyzyjniej ostrość w gorszym świetle. Co do prędkości to tak jak 30D czyli zupełnie spoko, z dobrymi szkłami błyskawica.
Nie mam takiego doświadczenia jak przedpiszcy, ale jakąś opinię sobie wyrobiłem.
Z trafieniem AF w 5D nie ma zbytnich problemów, czy to na centralnym, czy to na pozostałych. Daje się zauważyć zdecydowanie szybsze działanie centralnego w porównaniu z bocznymi.
Natomiast jest spora różnica w porównaniu z innymi systemami z czułością. Poślednie body innych producentów w średnio-złych warunkach oświetleniowych radzą sobie zdecydowanie lepiej, ale to już można wyczytać z danych technicznych.
No właśnie, od 6 miesięcy nie mam żadnego obiektywu z AF![]()
Wini