Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 130

Wątek: AF w 5d - prawda i mity

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ludzie zostawcie czujniki AF i idźcie robić zdjęcia ... wszystkim to wyjdzie na dobre.
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Wiele się tu nie odzywam, ale tu nie mogłem się powstrzymać. Gniezniok, jak nie dasz sobie rady z af w 5D, to daj sobie spokój z fotografią :wink:

O kolega mnie uprzedził.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez solmark Zobacz posta
    Wiele się tu nie odzywam, ale tu nie mogłem się powstrzymać. Gniezniok, jak nie dasz sobie rady z af w 5D, to daj sobie spokój z fotografią :wink:

O kolega mnie uprzedził.
    Amen.
    Pozdrawiam ,Hofi 66.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 06-03-2008 o 22:58

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Amen.
    Pozdrawiam ,Hofi 66.
    Wzajemnie, Janku
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teo Zobacz posta
    Oskarkowy sobie radzi, choć nabył ostatnio 1D Mark III...ciekawe dlaczego?
    Jeff Ascough ma dwa 1D Mk II N, a w nich matówki z mikrorastrem i czasami wspomaga się ST-E2 w słabym świetle plus trzaskanie dubli...
    Prawie z fotela spadłem jak zobaczyłem to zestawienie

5D to przede wszystkim obraz, jak na razie nie do podrobienia. Ale AF też jest bardzo dobry. Pracowałem na 5tkach przez dwa sezony. Czasem miałem może 5% odpadów ze względu na nie trafioną ostrość. Ile z tych 5% było moim błędem a ile błędem aparatu, tego nie wiem.
    Wiem, że aparat bywa nieprecyzyjny przy dużych odległościach i dużych otworach przysłony. Wiem, że nie nadaje się do sportu. Ale pamiętajmy, że to aparat amatorski i nie można od niego wymagać zbyt wiele.

A 1ka.. Cóż, czasem trzeba sobie sprawić trochę przyjemności. Nawet nie wiecie jak taki zakup wpływa na pobudzenie pomysłowości. Aż się chce wychodzić do pracy. A do tego mam coraz więcej roboty w firmach, tam nie zawsze wiedzą co to jakość, za to lubią duuużo zdjęć.

Wracając do tematu: 5D do kotletów jest sprzętem zupełnie wystarczającym, czasem nawet aż nadto. Przygodę z cyfrówkami zaczynałem od 10D, AF był straszny, a mimo to dawałem radę. Więc 5D też się da.
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

5D to przede wszystkim obraz, jak na razie nie do podrobienia. Ale AF też jest bardzo dobry. Pracowałem na 5tkach przez dwa sezony. Czasem miałem może 5% odpadów ze względu na nie trafioną ostrość. Ile z tych 5% było moim błędem a ile błędem aparatu, tego nie wiem.
    Wiem, że aparat bywa nieprecyzyjny przy dużych odległościach i dużych otworach przysłony. Wiem, że nie nadaje się do sportu. Ale pamiętajmy, że to aparat amatorski i nie można od niego wymagać zbyt wiele. [Cytat jw.]

No.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cały mit kiepskiego AF wziął się głownie ze sporych oczekiwań, szczególnie połączonych z wysoką ceną 5D jeszcze jakiś czas temu. Też bym chciał żeby był doskonały gdybym wydał 10Kzł rok temu.
    Ze swoich doświadczeń mogę jeszcze powiedzieć że działa lepiej niż w 30D tzn. ustawia precyzyjniej ostrość w gorszym świetle. Co do prędkości to tak jak 30D czyli zupełnie spoko, z dobrymi szkłami błyskawica.

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Nie mam takiego doświadczenia jak przedpiszcy, ale jakąś opinię sobie wyrobiłem.
    Z trafieniem AF w 5D nie ma zbytnich problemów, czy to na centralnym, czy to na pozostałych. Daje się zauważyć zdecydowanie szybsze działanie centralnego w porównaniu z bocznymi.
    Natomiast jest spora różnica w porównaniu z innymi systemami z czułością. Poślednie body innych producentów w średnio-złych warunkach oświetleniowych radzą sobie zdecydowanie lepiej, ale to już można wyczytać z danych technicznych.

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Ludzie zostawcie czujniki AF i idźcie robić zdjęcia ... wszystkim to wyjdzie na dobre.
    No właśnie, od 6 miesięcy nie mam żadnego obiektywu z AF
    Wini

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Daje się zauważyć zdecydowanie szybsze działanie centralnego w porównaniu z bocznymi.
    Nie widzę absolutnie żadnej, na bocznych zasuwa z taką samą prędkością.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nie widzę absolutnie żadnej, na bocznych zasuwa z taką samą prędkością.
    w gorszych warunkach ja widzę różnice, boczne wolniej zasuwają i maja problemy CZASAMI.
    5d grippen
    17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów