Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 130

Wątek: AF w 5d - prawda i mity

Domyślnie

Nie ma zwycięzców w tej dyspucie....
    Zdecydowanie na kotlety zabrałbym Jedynkę Marka III i to z tym cropem nieszczęsnym (fakt, tu 5D i 35L wyjdzie ładniej plastycznie - ale czy aż tak? ), a to dlatego, że wiem iż*jego AF mnie nie zawiedzie i jego szybkstrzelność także.
    5D to aparat ze swoimi wadami idealny do 1000ca zastosowań, ale jeśli miałbym dać parze młodej dupoplastycznie zrobione zdjęcia i na 70% ze spudłowanym AF to miast 5D wybieram zdecydowanie Marka. Ilu z nich zuważy różnicę w plastyce? Jeden procent? Nie więcej...
    Co nie oznacza, że 5D nie radzi sobie na kotletach, bo to nie prawda... Radzi i to wyśmienicie. Ot po prostu większy komfort psychiczny z udanych zdjęć ma się wtedy, gdy narzędziem jest Mark i tyle. Proste to jak budowa cepa - ludzie wolą Hilti do wiercenia dziur, choć w dłoni tak przyjemnie leże Bosch..
    Przyjaciel z kadru fotografuje leica m8 i radzi sobie wyjątkowo dobrze przy dynamicznych zdjęciach (np. taniec nowoczesny dzieci). Choć sam przyznaje, że brakuje mu autofocusa i podglądu punktu ostrości (wszak spogląda przez zwykłą szklaną szybkę) - ale najważniejsze, że ma fun i dobrze się z tym aparatem czuje - a że nie wykonuje zleceń, a jedynie zdjęcia do albumu, to ma luz - czego i Wam życzę
    Pozdrawiam

PS. Aha, nie fotografuję kotletów.
    Ostatnio edytowane przez obserwator ; 09-03-2008 o 20:33

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez obserwator Zobacz posta
    5D to aparat ze swoimi wadami idealny do 1000ca zastosowań, ale jeśli miałbym dać parze młodej dupoplastycznie zrobione zdjęcia i na 70% ze spudłowanym AF to miast 5D wybieram zdecydowanie Marka.
    Jeśli mój aparat miałby pudłować w 70% strzałów to wywaliłbym go przez okno. Tylko że mój 5D trafia w 99,9% (używam tylko centralnego punktu i jasnych szkieł).

Domyślnie

Zgodzę się... Podałem jako skrajny przykład... Moje 5D zabrałem na siatkówkę dla hecy, kolega grał, chciał mieć pamiątkę, ale co trzecie zdjęcie jako tako ostrzyło tam gdzie chciałem - przeważnie pracował punkt centralny krzyżowy, ale czasem próbowałem bocznych liniowych - masakra)... Wraz ze mną zdjęcia robił przyjaciel z d3 - u niego tych trafionych było dużo, dużo więcej.
    Chcę powiedzieć, że wesele to dynamiczny temat, fotograf walczy o życie z zajadłym kamerzystą, ciocią jadzią z kompaktem itd..itp.. Dlatego 5D może mieć (choć nie musi, ba nawet da radę, np. tylko środkowy AF i szkła=<2.8 ) więcej problemów w tej robocie.. Komfortowo bym się czuł bardziej gdy w łapie była by JedynkaM3, kosztem ślicznej plastyki przy 5d i 35L.. Ot, co.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez obserwator ; 09-03-2008 o 21:03

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przyjaciel z kadru fotografuje leica m8
    Przepraszam za OT ale moglbys dac jakiegos linka do jego zdjec? Bardzo mnie fascynuje ten aparat.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo Zobacz posta
    Przepraszam za OT ale moglbys dac jakiegos linka do jego zdjec? Bardzo mnie fascynuje ten aparat.
    Poszło PW...

Zablokowany

Domyślnie

Zgodzę się... Podałem jako skrajny przykład... Moje 5D zabrałem na siatkówkę dla hecy, kolega grał, chciał mieć pamiątkę, ale co trzecie zdjęcie jako tako ostrzyło tam gdzie chciałem - przeważnie pracował punkt centralny krzyżowy, ale czasem próbowałem bocznych liniowych - masakra)... Wraz ze mną zdjęcia robił przyjaciel z d3 - u niego tych trafionych było dużo, dużo więcej.
    Chcę powiedzieć, że wesele to dynamiczny temat, fotograf walczy o życie z zajadłym kamerzystą, ciocią jadzią z kompaktem itd..itp.. Dlatego 5D może mieć (choć nie musi, ba nawet da radę, np. tylko środkowy AF i szkła=<2.8 ) więcej problemów w tej robocie.. Komfortowo bym się czuł bardziej gdy w łapie była by JedynkaM3, kosztem ślicznej plastyki przy 5d i 35L.. Ot, co.
    Pozdrawiam
    1Ds mk III ktos zapomial o tym aparacie, albo Ds mk II ? I po klopocie

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Czytam, czytam i zastanawiam się dlaczego tak piszecie.
    Pamiętam czasy jak śluby robiło sie zenitm a profii to mieli praktice albo Pentakona jeszcze 3 obiektywy do niego
    Robiłem śluby analogiem i G3 (po opanowaniu G3 90% ślubu było z niego) i dało się i młodzi byli zadowoleni. A tu nagle potrzebujecie nie wiadomo czego.
    Jednym lepiej robić tym innym tym.
    Ciekawe zdjęcie można zrobić wszystkim - pogadajmy o tym co robić by zdjęcia były ciekawe.
    A w tym wątku o wadach i zaletach 5D

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotna Zobacz posta
    Czytam, czytam i zastanawiam się dlaczego tak piszecie.
    Pamiętam czasy jak śluby robiło sie zenitm a profii to mieli praktice albo Pentakona jeszcze 3 obiektywy do niego
    Robiłem śluby analogiem i G3 (po opanowaniu G3 90% ślubu było z niego) i dało się i młodzi byli zadowoleni. A tu nagle potrzebujecie nie wiadomo czego.
    Jednym lepiej robić tym innym tym.
    Ciekawe zdjęcie można zrobić wszystkim - pogadajmy o tym co robić by zdjęcia były ciekawe.
    A w tym wątku o wadach i zaletach 5D
    No dobra, ale wtedy wszyscy robili takim sprzętem i taki też był poziom odniesienia. Jakby dzisiaj ktoś wyskoczył z Pentaconem na ślub to zostałby wyśmiany, a efekty jego pracy mimo świetnych (jeśli dobry fotograf) kadrów jednak technicznie odbiegałyby od konkurencji mocno.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotna
    Czytam, czytam i zastanawiam się dlaczego tak piszecie....
    To prawda co piszesz. W moim przypadku jednak, mój sprzeciw budzi nie fakt, że 5d ma problem z układem AF, tylko fakt, że w momencie wprowadzenia tego body na rynek, Canon dysponował rozwiązaniami technicznymi pozwalającymi na dużo sprawniejszą pracę tym aparatem. IMO, 5d został wykastrowany z powodów tylko i wyłącznie marketingowych, a w puszce, ktora w momencie wprowadzenia na rynek kosztowała 3000$ to nie powinno było się zdarzyć. Lubię C, ale nie lubię jak ktoś mnie na siłę zmusza do zakupu DSa (kórego miałem i jest świetnym sprzętem, ale mniej mobilnym od 5d - co dla mnie ma duże znaczenie).
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Obserwując jak canon prowadzi politykę wprowadzania nowych modeli na rynek -a podejrzewam że jest najbardziej zaawansowanym konstruktorem aparatów wiem jedno - nie chodzi mu o zrobienie aparatu który będzie spełniał wszystkie oczekiwania (choć technologicznie już pewnie by to mógł zrobić w dużym stopniu). Chodzi mu głównie o ZAROBIENIE DUŻYCH PIENIĘDZY.

Dziś jest takie podstawowe założenie wszystkich firm i to nie tylko fotograficznych.

Musimy się z tym pogodzić bo nie sadze by ktoś to zmienił.
    Powinniśmy poznawać sprzęt który jest do dyspozycji - jego wady i zalety - wykorzystywać to do własnych celów - fotografii.

Jedyne co możemy zrobić wobec tego faktu to dzielić się doświadczeniem z innymi - kulturalnie.

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów