Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: zoom czy dwie stałki ?

Domyślnie zoom czy dwie stałki ?

Witam;

Wiadomo że decyzja będzie moja, ale może doradzicie ?

Mam 350D +KITa, a zamierzam kupić sigmę 18-50 2.8 LUB
    dwie stałki: 28 1.8 plus 85 1.8 canona.

Skłaniam się ku tym stałkom, ale...... jeszcze się zastanawiam.
    Sporo czytałem o nich (o stałkach) i wiem że są OK.

Stałką 28 mm 1.8 na croppie jestem w stanie obskoczyć wiele sytuacji zdjęciowych (reporterka) - bo to wychodzi taki standard z tego - robiłem zenitem kiedyś i 50 mm i było OK. Oczywiście są sytuacje kiedy 28 za wąsko, ale to raczej rzadko.... Natomiast 85 1.8 dobra do "intymnych" zdjęć z większej odległości.... Nastawiam się na zmienianie szkieł w trakcie imprez, bo na drugie body na razie mnie nie stać. Oczywiście back-up będe miał w postaci analoga i jakiegoś KITa na nim (28-80 powiedzmy).

Co o tym sądzicie ? Oczywiście mojego kita cyfrowego 18-55 też będę miał, nie zamierzam go sprzedawać.
    Czy to ma sens ? Iść na imprę z dwiema stałkami + KIT... Intuicyjnie myślę że ma....
    Czekam na sugestie - opinie (najlepiej osób z doświadczeniem reporterskim fotografujących stałkami).

Michał.

PS nastawiam się na robienie zdjęć BEZ lampy błyskowej (jeśli warunki pozwolą oczywiście, mam 430 EX).

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Mam obie wymienione przez ciebie stałki i muszę powiedzieć, że odkąd wszedłem w ich posiadanie ani razu nie zapiąłem EF 28-80 1:3,5-5,6 USM MKI. O ile 28 f/1,8 nie powala ostrością (broni się jasnością i jeszcze tym czymś, co w uzyskiwanym obrazie dają tylko stałki) to 85 f/1,8 po prostu zwala z nóg w porównaniu zoomami. Nie fotografuję imprez, ani tego typu zajść więc w tym względzie ci nie doradzę, ale wydaje mi się, że uniwersalność zooma w pewnych sytuacjach jest niezastąpiona, ale musi to być naprawdę dobre szkło.
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 06-03-2008 o 19:29
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Te stałki są prawie 2X droższe od tej sigmy. (sigma - ok 1600; 28 - 1700, 85 - 1300) Jeżeli masz 2900zł a jednak raczej potrzebne Ci jest coś do reporterki to może lepiej 17-55/2.8 IS USM? Nie tak jasne jak stałki ale o niebo lepsze od sigmy. No i zyskujesz uniwersalnośc zooma.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

ja jedną*studniówkę*pojechałem w 80% 50/1.4 (na FF). te 20% to zbliżenia 70-200, więc myślę, że mając takie 2 stałki dasz radę*w 100%.
    Pkt 8 regulaminu forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Te stałki są prawie 2X droższe od tej sigmy. (sigma - ok 1600; 28 - 1700, 85 - 1300) Jeżeli masz 2900zł a jednak raczej potrzebne Ci jest coś do reporterki to może lepiej 17-55/2.8 IS USM? Nie tak jasne jak stałki ale o niebo lepsze od sigmy. No i zyskujesz uniwersalnośc zooma.
    wiesz, kusząca jest ta propozycja, ale mi zależy na jasności.....
    2.8 a 1.8 to znacząca różnica jednak - 1/30 albo 1/60 sekundy.
    poza tym ta plastyka 85 1.8 mnie strasznie kusi... i dlatego mam dylemat,
    bo z drugiej strony zoom to zoom (wygoda).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Polecam zamiast 28mm - 20mm F.2.8 USM- praktycznie nie zdejmuje z puszki, z kolei 85 - to obiektyw "dermatologiczny":-)

Domyślnie

Ja bym brał stałki ,
    co do 28 do miesiąca będę ją miał więc będę wiedział coś więcej
    co do 85 - gorąco polecam, ostre kontrastowe szkło które wew. focusuje i robi to bardzo szybko i pewnie , no i plastyka ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrfoto Zobacz posta
    Polecam zamiast 28mm - 20mm F.2.8 USM- praktycznie nie zdejmuje z puszki, z kolei 85 - to obiektyw "dermatologiczny":-)
    nie za szeroko jako szkło "reporterskie" ? czy 28 nie jest trochę bardziej uniwersalne (czytaj: rzadziej "zdejmowalne" z puszki ?) :-)

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja tez bym bral stalki, patrzac na to, ze masz tez kita. Kita mozna uzywac jako stalki na 18 mm
    Co prawda mnie osobiscie 28 nie odpowiada na cropie w zaden sposob, to jezeli tobie pasuje, to brac w ciemno.
    Tez troche bawie sie w reporterke i 85 sprawdza sie doskonale. Jako uzupelnienie 17-40, choc marzy mi sie mala stalka dajaca na cropie miedzy 28 a 35 mm...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elandril Zobacz posta
    marzy mi sie mala stalka dajaca na cropie miedzy 28 a 35 mm...
    przecież jest taki obiektyw, nawet parę postów wcześniej była o nim mowa.
    EF 20/2.8 USM - na cropie x1,6 da 32mm.

jakby miał być jasny to też jest: Sigma 20/1.8 ale ona już nie jest mała :-)
    o to Ci chodzi?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów