Pokaż wyniki od 1 do 10 z 114

Wątek: [bebop] grudniowa okładeczka

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

Fajna galeria z Egiptu, zupełnie jak dziennik podróży, podoba sie

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez satriani
    Fajna galeria z Egiptu, zupełnie jak dziennik podróży, podoba sie
    dzięki, dodam niezadługo jakieś opisy to może to będzie ciekawsze:-)

to były fajne wakacje, ale sprawa fotografowania została spaprana jakościowo przeze mnie, jak to teraz oglądam to ból. niestety miałem 300D dopiero tydzień, wszystko w biegu, więc przypadkowość ustawień jest porażająca... po przyjeździe szok terminiczny, nie spodziewałem się takiej dawki słońca i temperatury - jak wylatywaliśmy było 11 stopni... darowałem sobie wrzucanie zdjęć z cyklu "żona na tle piramid" bo wiadomo - takich MUSIAŁO być najwięcej :-) zdecydowanie nie byłem przygotowany na tak dużą zawartość słońca. nie miałem filtrów szarych a tam momentami na ISO100, f20 miałem czas 2000 i przepalone obiekty. szczególnie w otwartej przestrzeni. polar trochę dawał, ale nadal za mało.

niestety nie odważyłem się fotografować w ortodoksyjnych dzielnicach Kairu, bo się po prostu bałem - byliśmy z żoną jedynymi "białasami" w zasięgu wzroku, więc i tak już było dziwnie. tak w ogóle to kraj kontrastów strasznych, w promieniu 10 metrów kupa wielbłądziego gnoju, na tym siedzi koleś, obok stoi nowy merol 8v z arabii saudyjskiej, a obok straganik z jedzieniem. wszystko w uliczce o szerokości, że się samochód jeden jedwo mieści.

aparat parę razy odmówił posłuszeństwa, ale się nie dziwię: 60 stopni w Dolinie Królów. musiałem schować się w cień na kwadrans. a ponoć mieliśmy szczęście: fala chłodów była tylko 40 stropni.

następnym razem (bo będzie) to nastawiam się w 90% na focenie, tym bardziej, że żona jest już zarażona, dostała moje 300D, bakcyl połknięty.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez bebop ; 20-05-2005 o 11:23
    gra i buczy bebop

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie nowe stare czyli aktualizacja...

dodałem fotki z koncertu E.S.T. w Teatrze Buffo. oczywiście parę ujęć powtórzonych, ciekawy jestem oczywiście opinii oglądających (figuruje to u mnie na stronie w zdarzeniach).

robione z siedzenia 6 rząd lekko po prawej stronie (co widać w szerszych ujęciach), głownie 105mm/2.8 sigma, 1600iso, czasy jak się dało :-) generalnie słabe warunki. i tak, że można było z aparatem wejść. oświetlenie masakra - kolorowe smugi. flashem nie śmiałem walić :-) w trakcie grania.
    gra i buczy bebop

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie wiewióry kicacze z kangurowatych tych...

odtwarzac w rytmie habanery...

p(a)ogoda masakra czyli full słońce, niestety tak mięuł złapało w Łazienkach, co robić. albo słońce jak na pustyni albo cień jak siedmiu murzynów w ciemnej sieni. wysępiony od młodocianego krzykacza (lat 5) orzeszek posłużył za przynętę w zestawie wraz z ręką*małżonki.

dwa pierwsze chyba jakoś tak w nieostrość mi poleciały - albo to kwestia otwierania w PS a nie w C1. rano pogrzebię jeszcze w pliczkach.

anyway chywa wizjer peryskopowy się zaczyna kłaniać, bo wysokość 10 centymetrów ponad chodnikami... yo... trochę*plecy bolą, człowiek nieprzygotowany na pady na ziemię... taki spacer...

a muszę wiewiórki rano odwiedzić, woreczek orzeszków i git (od gitary).

rano chyba nie przejedzone, więc chętniej przybiegną w podskokach, słońce bardziej ludzkie dla focenia no i gitara lepiej stroi od razu. to śpiewałem ja, Jarząbek.
    gra i buczy bebop

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    p(a)ogoda masakra czyli full słońce, niestety tak mięuł złapało w Łazienkach, co robić.
    1-poruszone, 2-poruszone, 3-nieciekawie oswietlone, 4-troche za ciasne ale wydaje sie najlepsze z tych.

W pelnym sloncu da sie naprawde robic fotki rudzielcow w Lazienkah - http://vitez.ceron.pl/galerie/inne/inne.html - 2 sztuki w prawym gornym rogu (jeszcze za czasow 10D+70-210 3.5-4.5 robione).
    Dzieki za hinta co do orzeszkow - zastanawialem sie czym paskudy karmic bo ze swoja dziewczyna chce sie wybrac niedlugo na wspolne zdjecia rudzielcow (znaczy ona ruda + wiewiory + karmienie itp) 8)

Co do wizjera i 10cm... to ja sie tam po prostu klade jak rudzielce foce

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    1-poruszone, 2-poruszone, 3-nieciekawie oswietlone, 4-troche za ciasne ale wydaje sie najlepsze z tych.
    to drugie to na karb nocnego siedzenia wrzucam, bo klatka obok wygląda lepiej:

pamiętaj, że obiektyw EF75-300 USMIII to mocna amatora ostrości. dużo światła przy ogniskowej 300mm, żeby to rozbujać w stronę ostrego zdjęcia. tu generalnie siadł kontrast i rysunek, pewnie przy okazji ISO800 dało znać o sobie. nie ucieknę od L'ki, w sumie 200mm a 300mm to nie jest duża rożnica w przybliżeniu (w każdym razie tak to oceniam z perspektywy oglądania przez EF75-300USMIII).

W pelnym sloncu da sie naprawde robic fotki rudzielcow w Lazienkah - http://vitez.ceron.pl/galerie/inne/inne.html - 2 sztuki w prawym gornym rogu (jeszcze za czasow 10D+70-210 3.5-4.5 robione).
    pełne? zupełnie tego nie widać. kiedy te zdjęcia robiłeś? mam nadzieję widzisz też różnicę przybliżenia? przy tak dalekim planie jak Twój tutaj: http://vitez.ceron.pl/galerie/inne/inne4.jpeg

to poruszenie obiektu jest mniej widoczne. może dlatego krajobrazy wychodzą ludziom zwykle ostro :-))
    w moim pierwszym zdjęciu to niestety prędkość ostrzenia AF siadła. za mało światła, za mała szybkość migawki. czyli do kosza, wrócę z jaśniejszym szkłem. generalnie staram się robić bliższe ujęcia z tymi wiewiórkami, stąd i więcej strzałów do kosza.

poprzednim razem parę mi się udało [sigma 105mm DX macro/2.8], dość bliskie podejście, ale wiewióry się specjalnie nie boją (w końcu orzeszek robi swoje):

zwróć uwagę na to jak zmieniają się kolory etc. w półcieniu. więcej z tamtej serii mam wrzucone na stronę. teraz po prostu źle wiewiórkę wyprowadziłem. na szarym betonie alejowym dobrze by się prezentowała (kontrastem), ale niestety cień/słońce zwyciężyło. będzie następny raz, zobaczymy co zdziałam :-D

Dzieki za hinta co do orzeszkow - zastanawialem sie czym paskudy karmic bo ze swoja dziewczyna chce sie wybrac niedlugo na wspolne zdjecia rudzielcow (znaczy ona ruda + wiewiory + karmienie itp) 8)
    no właśnie. te pierwsze zdjęcie to takie bardziej hintowo-orzeszkowe ;-)

Co do wizjera i 10cm... to ja sie tam po prostu klade jak rudzielce foce
    no niestety, spacer był grany, aparat przy okazji, no i niestety jasne spodnie to nie na kładzenie się. pozdrawiam
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Jak ci z USM'em nie wyrabiał to ja chyba z moim nie mam co do tematu podchodzic
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    to drugie to na karb nocnego siedzenia wrzucam, bo klatka obok wygląda lepiej
    No zdecydowanie lepiej, to nie jest ruszone 8)

pamiętaj, że obiektyw EF75-300 USMIII to mocna amatora ostrości. dużo światła przy ogniskowej 300mm, żeby to rozbujać w stronę ostrego zdjęcia. tu generalnie siadł kontrast i rysunek, pewnie przy okazji ISO800 dało znać o sobie.
    Ah... to szklo jest nieprzyjemne po prostu - szczegolnie powyzej 200mm . Ja swoje robilem 70-210 3.5-4.5 @ 4.5 @ 210mm @ iso400.

pełne? zupełnie tego nie widać. kiedy te zdjęcia robiłeś?
    Kwiecien 2004, pelnosloneczny dzien, godz ok 15tej.

mam nadzieję widzisz też różnicę przybliżenia?
    Widze, ale to nie zmienia faktu ze poruszyles i do repety sie nadaja 8)

no i niestety jasne spodnie to nie na kładzenie się.
    Dlatego ja zawsze w czarnych dzinsach chodze ... a jak jest ciekawa sytuacja to nie patrze na spodnie - zawsze mozna je wyprac/kupic nowe, a zdjecia swojego zycia nie kupisz

Uprawnienia umieszczania postów