Cytat Zamieszczone przez Vitez
Do portretow stalka lepsza... ale do kocich portretow musisz wziac pod uwage szybkosc modela, niechec do wspolpracy, nieprzewidywalnosc itp - zoom pozwoli siegnac gdzie chcesz i uzyskac znosny kadr, podczas gdy 50tka moze byc za szeroko/za wasko a ty nie bedziesz mial mozliwosci manewru (chyba ze komputerowego).
Ja dodatkowo robie na wystawach - tlumy ludzi, ciasno poustawiane korytarze z klatek - to wszystko mocno utrudnia "przemyslane kadrowanie stalka" .
Za to na spacerze przy ladnej pogodzie z ludzka a nie kocia modelka - jak najbardziej polecam spokojne, przemylsane karowanie portretow stalka
fakt, ale szczęśliwie 50-tka f1.4 ma spory zapas światła, więc warunki słabych oświetleń przy robieniu bez lampy to dla niej raj. i tak choruje na 50mm/1.0L, niestety cena mnie nadal zabija. miałem przez moment to w ręku razem z 1D mkII, bo znajomy przejazdem z juesej zawitał... masakra. oczywiście przy f1.0 to mało ostrych rzeczy jest :-) ale zapas światła jest naprawdę spory. no i średnica obiektywu dużo chyba robi. pozdr.