Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 114

Wątek: [bebop] grudniowa okładeczka

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oooo tak tak, Tomek zdecydowanie sprawniej ode mnie posluguje sie wyszukiwarka (albo ma lepsza pamiec) ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Lepsza pamięć. Pamiętałem, w którym wątku to było.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    dzięki za adres. niestety obawiam się, że czeka mnie eksperymentowanie z lampami. pod linkiem fajne informacje, ale nic nowego. stety. do czarnego kocura musi byc dobre światło. inaczej **** blada. zastanawiam się nad GO - tak, żeby była idealna ostrość od nosa (i wąsów) do oczu. tak mi wychodzi circa 3.
    gra i buczy bebop

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    A jesli chodzi o ogolne porady, to polecam swietny "dekalog fotokociarza" autorstwa alahari... gdzies w okolicy ;-) powinien byc jej topic z linkiem.
    Ja sie nie podejmuje doradzac, bo sie nie znam i nie umiem... moje zdjecia to bardziej wynik lutu szczescia niz zamierzonego dzialania

A juz zapomniales jak sie mnie podpytywales?

http://canon-board.info/showthread.php?t=1026

Na czarnego kota - lampa blyskowa, pomiar obszarowy na oczy (FEL), sila lampy na -1 .
    Na bialego kota tez pomiar obszarowy ale sila na +1 .
    Choc zauwazylem ze E-TTL II radzi sobie calkiem dobrze z takimi niespodziankami jak czarny/bialy kot

Co do GO - nie zapominaj o uszach - w zaleznosci od ogniskowej i odleglosci od kota ja uzywam f4 (z bliska) do f5.6 (z daleka, max ogniskowa) - pomiar ostrosci zawsze na oczy!
    A moje szkielko do kotow to Tamronik 8)

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A juz zapomniales jak sie mnie podpytywales?

http://canon-board.info/showthread.php?t=1026

Na czarnego kota - lampa blyskowa, pomiar obszarowy na oczy (FEL), sila lampy na -1 .
    Na bialego kota tez pomiar obszarowy ale sila na +1 .
    Choc zauwazylem ze E-TTL II radzi sobie calkiem dobrze z takimi niespodziankami jak czarny/bialy kot

Co do GO - nie zapominaj o uszach - w zaleznosci od ogniskowej i odleglosci od kota ja uzywam f4 (z bliska) do f5.6 (z daleka, max ogniskowa) - pomiar ostrosci zawsze na oczy!
    A moje szkielko do kotow to Tamronik 8)
    no właśnie się zastanawiam na tym Tamronem, tak chwalicie :-)
    chociaż bardziej mi pasuje 50mm/1.4, bo go mam i jest jaśniejszy. poza tym stałka uczy bardziej prześlanego kadrowania - człowiek się*musi nachodzić, więc szanuje nogi :-)

pozdrawiam i dzięki za radę
    gra i buczy bebop

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    no właśnie się zastanawiam na tym Tamronem, tak chwalicie :-)
    chociaż bardziej mi pasuje 50mm/1.4, bo go mam i jest jaśniejszy. poza tym stałka uczy bardziej prześlanego kadrowania - człowiek się*musi nachodzić, więc szanuje nogi :-)

Do portretow stalka lepsza... ale do kocich portretow musisz wziac pod uwage szybkosc modela, niechec do wspolpracy, nieprzewidywalnosc itp - zoom pozwoli siegnac gdzie chcesz i uzyskac znosny kadr, podczas gdy 50tka moze byc za szeroko/za wasko a ty nie bedziesz mial mozliwosci manewru (chyba ze komputerowego).
    Ja dodatkowo robie na wystawach - tlumy ludzi, ciasno poustawiane korytarze z klatek - to wszystko mocno utrudnia "przemyslane kadrowanie stalka" .
    Za to na spacerze przy ladnej pogodzie z ludzka a nie kocia modelka - jak najbardziej polecam spokojne, przemylsane karowanie portretow stalka

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Do portretow stalka lepsza... ale do kocich portretow musisz wziac pod uwage szybkosc modela, niechec do wspolpracy, nieprzewidywalnosc itp - zoom pozwoli siegnac gdzie chcesz i uzyskac znosny kadr, podczas gdy 50tka moze byc za szeroko/za wasko a ty nie bedziesz mial mozliwosci manewru (chyba ze komputerowego).
    Ja dodatkowo robie na wystawach - tlumy ludzi, ciasno poustawiane korytarze z klatek - to wszystko mocno utrudnia "przemyslane kadrowanie stalka" .
    Za to na spacerze przy ladnej pogodzie z ludzka a nie kocia modelka - jak najbardziej polecam spokojne, przemylsane karowanie portretow stalka
    fakt, ale szczęśliwie 50-tka f1.4 ma spory zapas światła, więc warunki słabych oświetleń przy robieniu bez lampy to dla niej raj. i tak choruje na 50mm/1.0L, niestety cena mnie nadal zabija. miałem przez moment to w ręku razem z 1D mkII, bo znajomy przejazdem z juesej zawitał... masakra. oczywiście przy f1.0 to mało ostrych rzeczy jest :-) ale zapas światła jest naprawdę spory. no i średnica obiektywu dużo chyba robi. pozdr.
    gra i buczy bebop

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale ja pisalem o zapasie kadru a nie swiatla . Po co mi jasny obiektyw i mozliwosc robienia bez lampy gdy nie ma szans na nie przyciecie kotu uszu i kazde zdjecie wyjdzie do wyrzucenia?

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie kocur

w temacie kocura [20D + sigma 105mm macro f/2.8 iso800 1/20s] pozdrawiam
    gra i buczy bebop

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów