Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Zabrudzona martyca - próbowałem wydmuchać i nic :(

Mieszany widok

Raptor
    Guest

Domyślnie Zabrudzona martyca - próbowałem wydmuchać i nic :(

Mam problem - zauważyłem na zdjęciach czarną kropkę. Poniżej daję przykład fotki. Kropkę najlepiej widać przy f22, przy stopniowym otwieraniu przesłony blaknie, przy f8 jest już prawie przeźroczysta, a przy f4 w ogóle jej nie ma. Jest to coś na matrycy, bo na zdjęciu jest w tym samym miejscu niezależnie czy przy ogniskowej 18 czy 125. Kierując się poradą, którą wyczytałem, wydmuchałem dmuchawką matrycę, nawet kilka razy i dalej nic. Kropa jak była, tak jest.
    Co to może być ? Można coś poradzić domowym sposobem ? A jeśli nie, to czy ktoś może wie, gdzie w woj. śląskim mogą mi to wyczyścić i ile to będzie kosztować ?

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

a jak dmuchałeś...? :-)
    --opisz dokładnie procedurę(czyli 'bulb' etc etc)

podejrzewam że w sumie wcale tego nie zrobiłeś....

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a fe jakie paskudne paprochy na matrycy...
    Nie masz jednego, ale całkiem pokaźną garść paprochów tam trzymasz

Zrób tak:
    1) naładuj na maksa baterię
    2) przygotuj gumową gruszkę z końcówką, taką jak dla niemowlaków. Przepłukaj ją wrzątkiem, dokładnie wysusz i kilkanaście razy mocno wydmuchnij powietrze, coby się pozbyć ewentualnych paproszków
    3) odepnij obiektyw
    4) w menu aparatu wybierz opcję SENSOR CLEAN
    5) ja to robię z aparatem odwróconym sensorem w dół, trzymając nad głową - większe prawdopodobieństwo, że syf wyleci na zewnątrz na dobre. Dmuchasz kilkanaście razy energicznie. Byle broń Boże nie dotknąc końcówką matrycy - wystarczy zbliżyć na kilka centymetrów.
    6) wyłączasz aparat, podpinasz obiektyw i do fotografowania
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

gratuluję propozycji przepłukania gruszki....:-))
    --niech Cie Raptor (i twój aparat) Bóg ma w opiece..:-)

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez catcherintherye
    gratuluję propozycji przepłukania gruszki....:-))
    --niech Cie Raptor (i twój aparat) Bóg ma w opiece..:-)
    wiesz, nie wiem czy sobie zdajesz sprawę do czego takie gruszki zazwyczaj służą, jak się ma niemowlę.... jakbyś wiedział, sam byś pierwszy wypłukał

Raptor
    Guest

Domyślnie

A więc tak: zdjąłem obietyw, korzystając z funkcji 'clean sensor' podniosłem lustro, wziąłem dmuchawkę (była w zestawie czyszczącym, który kiedyś kupiłem, niby to jest pędzelek z dmuchawką, ale zdejmuje się pędzelek i jest sama dmuchawka) i dmuchnąłem kilkanaście razy na matrycę z odległości 3-5 cm (czubek dmuchawki podczas dmuchania był w aparacie). To tyle.
    Więc jak z Twoimi podejrzeniami ?

Kubaman, czyli zrobiłem tak, jak piszesz. Może dmuchawka była za mała i za słaba ? Jutro spróbuję kupić większą, bo moja jest sporo mniejsza niż taka dla dzieci.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raptor
    Kubaman, czyli zrobiłem tak, jak piszesz. Może dmuchawka była za mała i za słaba ? Jutro spróbuję kupić większą, bo moja jest sporo mniejsza niż taka dla dzieci.
    Raptor, weź i popatrz pod kątem na odsłoniętą matrycę - powierzchnia jest tak idealnie błyszcząca, że widać najmniejszy pyłek. Wtedy łatwiej go "sprzątnąć"

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

wziąłem dmuchawkę (była w zestawie czyszczącym, który kiedyś kupiłem, niby to jest pędzelek z dmuchawką, ale zdejmuje się pędzelek i jest sama dmuchawka) i dmuchnąłem kilkanaście razy na matrycę z odległości 3-5 cm
    Gruszki z pedzelkami sa do bani. Za maly dmuch. najlepiej kupic nowke w aptece. Rozmiar nr 11.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może dmuchawka była za mała i za słaba ? Jutro spróbuję kupić większą, bo moja jest sporo mniejsza niż taka dla dzieci.

Zdecydowanie za mala i za slaba.
    Ta dmuchawka z pedzelkiem to dosc mylacy przyrzad.
    Jest to glownie pedzelek - do omiatania body/szkiel z roznych paprochow na obudowie. Natomiast dmuchawka plastikowa do ktorej przymocowany jest pedzelek sluzy tylko i wylacznie do... przedmuchiwania tego pedzelka!

Szczerze polecam gruszke do lewatywy (king size - latwo sie utrzymuje 'w celu' jej koncowke a i dmuch ma porzadniejszy niz gruszka do nosa/uszu) - w kazdej porzadnej aptece powinna byc. Przed uzyciem - wygotowac (bo moze byc z talkiem), zostawic na kilka/nascie godzin na wysuszenie, przedmuchac i dopiero dmuchac na matryce.

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

zawracanie głowy.-wejdż do każdego pierwszego serwisu- zrobią Ci to raczej za darmo i bez problemu.

-nie wiem,ale z jakiś powodów 350-tka ulega szybkiemu zabrudzeniu nawet podczas błyskawicznej wymiany obiektywu.
    --dlatego m.innymi zdecydowałem się na pozbycie stałek.:-)
    i na kupno tego zaje....stego obiektywu Sigmy 18-50 ex dc.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów