Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Zabrudzona martyca - próbowałem wydmuchać i nic :(

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raptor
    Stwierdziłem więc, że poszukam jakiegoś serwisu, w którym mi to wyczyszczą. Bo kupienie eclipse i swabs wyjdzie pewnie cenowo na to samo, a oszdzędzę sobie stresu.
    I tu sie okrutnie mylisz. Cenowo to wyjdzie Ci tak, ze na Zytniej pewnie nic nie wezma ale te syfy maja to do siebie, ze lubia powracac. I wtedy co?
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Domyślnie

350D
    u mnie wyglądało to tak - na zdjęciach znalazłem "plamy" ciemniejsze obszary najłatwiej było to namierzyć na niebie ciemniejsze kilka pikseli, po podniesieniu lustra matryca wyglądała na czystą nie było na niej paprochów, ale przy dokładnym przyjrzeniu się pod kątem można było zauważyć na matrycy kropki plamy? po chuchnięciu wyraźnie plamy - na bezczelnego chuch "ircha" i patyczek, pomogło niebo czyste

Raptor
    Guest

Domyślnie

A czy ktoś z was się orientuje, biorąc pod uwagę fotki, które wrzuciłem na początku, gdzie, patrząc od przodu na matrycę jest to zabrudzenie ? Jak na zdjęciu jest w prawym górnym rogu, to na matrycy patrząc od przodu będzie w lewym górnym ?

Raptor
    Guest

Domyślnie

Odważyłem się pogrzebać czymś na tym filtrze przy matrycy. Wziąłem waciki, szmatkę z mikrofazy i plyn do optyki. Kapnąłem kropelkę na wacik i rozprowadziłem po matrycy, później na drugi wacik zawinąłem mikrofazę i wytarłem do sucha. Operacja przebiegła bezpboleśnie i nic nie zepsułem, ale paproch nie zniknął. Wiem już gdzie jest, widzę go. To taka mała kropeczka, ni to pyłek ni małego ziarenko. Tylko nie wiem, czy przypadkiem to się nie wbiło w ten filtr, jak płynem nie zeszło.
    Na zdjęciu jest w prawym górnym rogu, a na matrycy (patrząc od przodu) jest w prawym dolnym. Więc to chyba to.

Ma ktoś jakiś pomysł ? Bo mam drobne opory przed potraktowaniem tego domestosem

Domyślnie

Odważyłem się pogrzebać czymś na tym filtrze przy matrycy. Wziąłem waciki, szmatkę z mikrofazy i plyn do optyki. Kapnąłem kropelkę na wacik i rozprowadziłem po matrycy, później na drugi wacik zawinąłem mikrofazę i wytarłem do sucha. Operacja przebiegła bezpboleśnie i nic nie zepsułem, ale paproch nie zniknął. Wiem już gdzie jest, widzę go. To taka mała kropeczka, ni to pyłek ni małego ziarenko. Tylko nie wiem, czy przypadkiem to się nie wbiło w ten filtr, jak płynem nie zeszło.
    Na zdjęciu jest w prawym górnym rogu, a na matrycy (patrząc od przodu) jest w prawym dolnym. Więc to chyba to.

Ma ktoś jakiś pomysł ? Bo mam drobne opory przed potraktowaniem tego domestosem
    Moze to sie przyplatało w procesie produkcyjnym i jest po drugiej stronie filtra (od strony matrycy) ???

Pozrav
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Odważyłem się pogrzebać czymś na tym filtrze przy matrycy. Wziąłem waciki,
    NIE DOTYKAJ TEGO ZADNYMI WACIKAMI. Z nich masz gwarantowane wloski. Albo swabs albo szmatki jakie daja do eclipse. I zadnego wycierania. Etanol w takim stezeniu ma to do siebie, ze blyskawicznie znika wiec wycierac nie ma czego. Jak paproch nie znikl to operacje nalezy powtorzyc. I trzeba byc zdecydowanym w dzialaniu. Musisz robic to dosc mocno ale z nalezyta uwaga aby nie pojechac po filtrze czym ostrym co moze zarysowac szkielko. Good luck
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Raptor
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lutek
    Moze to sie przyplatało w procesie produkcyjnym i jest po drugiej stronie filtra (od strony matrycy) ???

Chyba niestety masz rację. Przed chwilą jeszcze jak przedmuchiwałem jakiś inny paproch siadł mi w pobliże tego i zauważyłem, że ten, którego nie mogę usunąć zdecydowanie nie znajduje się na poziomie tego, co przyleciał, ale jest po drugiej stronie szkiełka. Jak pech, to pech

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Nie przejmuj sie... Mam to samo na koncie... A w body nowego pentamirrora...

Jak kurde pisze ze sprezonym nie w aparat to mnie nie sluchaja
    ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smedawa
    Szanowni Canonierzy dzisiaj ja głupia cipa
    "O widze ze bardzo ladnie sie Pan przedstawil przed milionami Polaków"

Aparat jedzie na Żytnią.
    Tylko zebys sie nie zdziwil bo tam tez czyszcza sprezonym powietrzem (ale moze nieco bardziej przystosowanym).

Ja sobie zamawiam swaby, eclipse nie potrzebuje bo zwykly plyn do czyszczenia optyki wystarcza.. matryca w 20D sie sporo czesciej brudzi niz w 10D

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    matryca w 20D sie sporo czesciej brudzi niz w 10D
    Vitez, bo Ci w podpisie przybyło w stosunku do starych, dobrych czasów 10D ;-) Ot, co.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów