Dywagacje wątkowe wcale nie głupie. Sam właśnie stoję przed koniecznością zakupu 50 1,4 (miałem, znam) bądź 85 1,8. Zakres bardziej leży mi w 50mm. Szerzej, uniwersalniej, ale... Z moją 50mm nie było kłopotów mechanicznych, bo była nóweczką (sprzedałem wraz z 40d, bo potrzebowałem kasy na 1d mk II). Co do 1,4 to powiem szczerze, że to jest mało używalna przysłona ze względu na mleczność i nie dam się przekonać, że jest inaczej. 1,8 lepiej, ale wciąż to nie jest rewelacją. Tę osiąga się na f4. Dobrze jest już od 2,0. I tu pytanie o kiepskość 50 1,4 nie jest nie na miejscu.
85 1,8 daje bardzo przyzwoity obraz na 1,8, dużo lepszą jakość wykonania i o niebo lepszy AF. Wszystko przy cenie o 10 procent wyższej o 50 1,4.
Gdybym miał FF nie wahałbym się i brał 85mm. Na cropie 1,3 mam lekkie opory. Zdam się na losCzekam jeszcze na info od usera z CB, który sprzedaje swoją 50mm. Jeśli nadal chce ją sprzedać to pewnie wezmę mimo obaw. Jeśli nie - na 100 procent biorę 85mm właśnie ze względu na powyższe jej zalety. Wąskość postaram się polubić.