Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: EF 50 1.4 - "wywiad środowiskowy"

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie EF 50 1.4 - "wywiad środowiskowy"

Mam taki pomysł, który w pewnym sensie powinien uzupełnić bardzo fajną, moim zdaniem, ideę "najładniejszego zdjęcia wykonanego obiektywem xxx". Przedstawię go na konkretnym przykładzie. Otóż od jakiegoś czasu biłem się z myślami, którą portretową stałkę zakupić - 85 1.8 czy 50 1.4. Wiem, temat wałkowany wielokrotnie...
    W moim przypadku, paradoks polega na tym, że mimo, iż w sumie chyba ciut bardziej podchodzi mi 50-tka (ogniskowa, światło, bokeh), to aktualnie oczekuję na (w sumie też wymarzoną) 85-tkę. Dlaczego? Po prostu przeraziły mnie negatywne opinie dotyczące jakości wykonania tego obiektywu, rozrzutu jakości i podatności na (często samoistne) uszkodzenia.
    Niby decyzja podjęta, ale dylemat pozostaje (co najwyżej odroczony w czasie). I pytanie, na ile te pojawiające opinie, odzwierciedlają stan faktyczny, a w jakim stopniu zostały zafałszowane przez ogólnie znany fakt, iż najczęściej głos zabierają osoby mające z danym sprzętem problemy, zaś te zadowolone milczą (innymi słowy występuje problem niereprezentatywnej próby).
    Pomysł polega na tym, by zebrać pojawiające się negatywne opinie dotyczące danego szkła do kupy, a następnie zweryfikować ich prawdziwość w postaci ankiety. Zakładając, że zadowoleni użytkownicy też wezmą w niej udział, powinno to pomóc w odseparowaniu szkieł "wysokiego ryzyka" od normalnych przypadków kilku wadliwych egzemplarzy, które nie potwierdzają reguły (co z kolei spowoduje być może spadek liczby zawałów podczas zakupów ).

Jeśli chodzi o tytułową 50 1.4, to moje pytania wyglądałyby następująco:
    - Czy Twój egzemplarz ma BF/FF?
    - Czy Twój egzemplarz jest używalny na f/1.4?
    - Spośród ilu szkieł wybrałeś swój egzemplarz?
    - Czy silnik AF w Twoim obiektywie uległ uszkodzeniu? Jeśli tak to w jakich okolicznościach i po jakim czasie?
    - Czy używasz swojej 50-tki na cropie czy FF?
    - Jaki procent zdjęć (zwykłych, nie linijkowych) na dużych dziurach uważasz za udane (pod względem ostrości)?

Jeśli uznacie pomysł za sensowny, to ja bym to widział tak, że w wątkach (po ustaleniu pytań, pewnie w oddzielnych wątkach?) powinny się pojawiać tylko konkretne odpowiedzi na pytania, bez zbędnej dyskusji. To pozwoliłoby przyszłym nabywcom łatwo zorientować się w temacie.

Jeżeli zaś pomysł jest całkowicie chybiony, to proszę chociaż o odpowiedzi na powyższe pytania dotyczące 50-tki.
    Body, stałki, zoomik

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1) Nie
    2) Tak
    3) Pierwszy który miałem w rękach
    4) Nie
    5) Używam na cropie i FF
    6) 95%
    Skasowali mi ;(

Bywalec

Domyślnie

1) Nie
    2) Tak (~10% aktywności)
    3) Kupiłem 2 jakie były, oba są świetne
    4) Jest sprawny, nie zauważam anomalii
    5) crop w większości i FF sporadycznie
    6) 1.4 - 75%, 2.0 - 95%, >2.8 - 100% jeśli chodzi o ostrość

Co do p.3 - kupiłem dwa obiektywy z zamiarem ich posiadania. Po kilku miesiącach jeden, praktycznie nówka, poszedł do dobrego człowieka. Czyli wybrałem 2 z 2 bo oba są bez zarzutu.

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Po co szukać wad tego szkła. Jak masz takie podejście to go wcale nie kupuj, bo zawsze będziesz szukał jakiegoś ale. Obiektyw jest naprawdę dobry i powinieneś widzieć w nim same zalety i jak go chcesz wykorzystać, a wady są tu mniej istotne. Ja ze swoją 50/1.4 nie mam żadnych problemów i nie zamierzam szukać w nim wad. Tak naprawdę, każde szkło ma wady, ale czy warto o tym mówić jak robi tak dobre zdjęcia?

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ależ moim celem nie jest szukanie wad, a wręcz przeciwnie, chciałem się przekonać, czy opinie o wysokiej awaryjności 50-tki (patrz starsze wątki dotyczące tego szkła) nie są przesadzone (bądź przekłamane statystycznie).
    Taki rodzaj faktów/mitów.
    Dziękuję osobom, które już się wpisały!
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

To ja troche sie wyjeczalem tutaj na temat tej 50-tki :-(
    Po prostu - ze stalek w tej samej cenie i kategorii (20/2.8, 28/1.8, 85/1.8, 100/2) ta jest najgorsza mechanicznie, a zarazem najprostsza do wykonania -przeciez to typowa 50-tka. No i tamte maja USM a to micro-USM.

U mnie 7-8 lat - i silnik do wymiany. Kiedys mialem pozyczona - pierscien kreci, ale soczewki bez ruchu - tylko w AF dzialala. Ktos z grupy wymienial pierscien. To jedyne szklo z ww. grupy, ktore od nowosci ma luzy i klekocze.
    Uderzajac przednia czescia o cos masz do wymiany prowadnice - oslona wskazana zawsze.
    Optycznie jest to najlepsza z 50tek 1.4/1.7/1.8 (Minolta, Pentax, Nikon), ale bardzo delikatna.
    Czy slyszales o jakis uszkodzeniach w (20/2.8, 28/1.8, 85/1.8, 100/2) - to ta sama grupa szkiel w tej samej cenie?

Napewno, wiec jest cos na rzeczy.

Zablokowany

Domyślnie

Dywagacje wątkowe wcale nie głupie. Sam właśnie stoję przed koniecznością zakupu 50 1,4 (miałem, znam) bądź 85 1,8. Zakres bardziej leży mi w 50mm. Szerzej, uniwersalniej, ale... Z moją 50mm nie było kłopotów mechanicznych, bo była nóweczką (sprzedałem wraz z 40d, bo potrzebowałem kasy na 1d mk II). Co do 1,4 to powiem szczerze, że to jest mało używalna przysłona ze względu na mleczność i nie dam się przekonać, że jest inaczej. 1,8 lepiej, ale wciąż to nie jest rewelacją. Tę osiąga się na f4. Dobrze jest już od 2,0. I tu pytanie o kiepskość 50 1,4 nie jest nie na miejscu.

85 1,8 daje bardzo przyzwoity obraz na 1,8, dużo lepszą jakość wykonania i o niebo lepszy AF. Wszystko przy cenie o 10 procent wyższej o 50 1,4.

Gdybym miał FF nie wahałbym się i brał 85mm. Na cropie 1,3 mam lekkie opory. Zdam się na los Czekam jeszcze na info od usera z CB, który sprzedaje swoją 50mm. Jeśli nadal chce ją sprzedać to pewnie wezmę mimo obaw. Jeśli nie - na 100 procent biorę 85mm właśnie ze względu na powyższe jej zalety. Wąskość postaram się polubić.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No i właśnie z podobnych powodów zamówiłem 85mm pomimo tego, że będę miał jeszcze węziej niż Ty. Dodatkowo, mam dobre f/2.8 przy 50mm w moim 17-55, więc ewentualna używalność 50-tki od f/2.0 nie jest aż tak wielką rewelacją. Co innego f/1.4...
    Pewnie jednak za miesiąc-dwa, będę miał znów ciśnienie na to szkło, dlatego pytam z wyprzedzeniem
    Body, stałki, zoomik

Coś już napisał Awatar redrash
    Miasto
    scotland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta

Jeśli chodzi o tytułową 50 1.4, to moje pytania wyglądałyby następująco:
    - Czy Twój egzemplarz ma BF/FF?
    - Czy Twój egzemplarz jest używalny na f/1.4?
    - Spośród ilu szkieł wybrałeś swój egzemplarz?
    - Czy silnik AF w Twoim obiektywie uległ uszkodzeniu? Jeśli tak to w jakich okolicznościach i po jakim czasie?
    - Czy używasz swojej 50-tki na cropie czy FF?
    - Jaki procent zdjęć (zwykłych, nie linijkowych) na dużych dziurach uważasz za udane (pod względem ostrości)?

1. Raczej nie
    2. 99,99% zdjec robie powyzej przyslony 1.8
    3. Nie wybieralem
    4. Nie, ale nie uzywam tego obiektywu czesto. Kupiony w 2004
    5. Kupiony do FF na film (zdjecia wychodzily bajecznie). Teraz uzywany na cropie (juz nie to samo ale nadal dobrze)
    6. 95%

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

1) Nie
    2) Tutaj zgadzam się z himim, przynajmniej mój egzemplarz przy 1.4 jest mydełkowaty, około 2.0 jest akceptowalny, od 2.8 bardzo dobry a przy 4.0 rewelacja. Przy czym jeśli robi się portrecik tak z okolic 1-2m to i 1.4 da radę, ale przy robieniu z większych odległości to jednak najczęściej używam od 2.0 do 4.0
    3) Pierwszy który miałem w rękach - ostatnia sztuka w sklepie
    4) Nie
    5) Używam na cropie
    6) tu się nie wypowiadam, bo dopiero co przeczyściłem sobie układ AF - przed tym było słabo... Teraz po czyszczeniu - na jakieś 200 zdjęć tak z 5 było nie trafionych...

Mimo, że posiadam 17-55 f2.8 to głównie jednak korzystam z 50-tki...
    Ale chodzi mi po głowie cały czas zakup 85/1.8 :-)

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów