Mam taki pomysł, który w pewnym sensie powinien uzupełnić bardzo fajną, moim zdaniem, ideę "najładniejszego zdjęcia wykonanego obiektywem xxx". Przedstawię go na konkretnym przykładzie. Otóż od jakiegoś czasu biłem się z myślami, którą portretową stałkę zakupić - 85 1.8 czy 50 1.4. Wiem, temat wałkowany wielokrotnie...
W moim przypadku, paradoks polega na tym, że mimo, iż w sumie chyba ciut bardziej podchodzi mi 50-tka (ogniskowa, światło, bokeh), to aktualnie oczekuję na (w sumie też wymarzoną) 85-tkę. Dlaczego? Po prostu przeraziły mnie negatywne opinie dotyczące jakości wykonania tego obiektywu, rozrzutu jakości i podatności na (często samoistne) uszkodzenia.
Niby decyzja podjęta, ale dylemat pozostaje (co najwyżej odroczony w czasie). I pytanie, na ile te pojawiające opinie, odzwierciedlają stan faktyczny, a w jakim stopniu zostały zafałszowane przez ogólnie znany fakt, iż najczęściej głos zabierają osoby mające z danym sprzętem problemy, zaś te zadowolone milczą (innymi słowy występuje problem niereprezentatywnej próby).
Pomysł polega na tym, by zebrać pojawiające się negatywne opinie dotyczące danego szkła do kupy, a następnie zweryfikować ich prawdziwość w postaci ankiety. Zakładając, że zadowoleni użytkownicy też wezmą w niej udział, powinno to pomóc w odseparowaniu szkieł "wysokiego ryzyka" od normalnych przypadków kilku wadliwych egzemplarzy, które nie potwierdzają reguły (co z kolei spowoduje być może spadek liczby zawałów podczas zakupów ).

Jeśli chodzi o tytułową 50 1.4, to moje pytania wyglądałyby następująco:
- Czy Twój egzemplarz ma BF/FF?
- Czy Twój egzemplarz jest używalny na f/1.4?
- Spośród ilu szkieł wybrałeś swój egzemplarz?
- Czy silnik AF w Twoim obiektywie uległ uszkodzeniu? Jeśli tak to w jakich okolicznościach i po jakim czasie?
- Czy używasz swojej 50-tki na cropie czy FF?
- Jaki procent zdjęć (zwykłych, nie linijkowych) na dużych dziurach uważasz za udane (pod względem ostrości)?

Jeśli uznacie pomysł za sensowny, to ja bym to widział tak, że w wątkach (po ustaleniu pytań, pewnie w oddzielnych wątkach?) powinny się pojawiać tylko konkretne odpowiedzi na pytania, bez zbędnej dyskusji. To pozwoliłoby przyszłym nabywcom łatwo zorientować się w temacie.

Jeżeli zaś pomysł jest całkowicie chybiony, to proszę chociaż o odpowiedzi na powyższe pytania dotyczące 50-tki.