Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Aparat do street photo

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Aparat do street photo

Miałem ostatnio sytuację, która przekonała mnie, że 10D z gripem i e-lką to nie jest najlepszy pomysł na robienie fotek na ulicy. Po prostu ten sprzęt za bardzo rzuca się w oczy. Podjąłem decyzję, że kupię coś małego i niepozornego i.. no właśnie - nie za bardzo wiem co. Wymagania niby dość proste: dobra jakość optyczna, ogniskowa w zakresie 35-50mm (nie musi być zoom), dobre ISO 400, solidne wykonanie. Wolałbym pozostać przy cyfrze, ale jak się nie da, to rozważam również dalmerze. Będe wdzięczy za wszelkie sugestie.
    Pentax K-5 II, Leica M9

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

cyfra odpada kup jakiegos prostego dalmierza olympusa lub canoneta do 200-250zl... na poczatek wystarczy... a i na pozniej rowniez

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

http://www.lomo.art.pl/

a tak na poważnie,
    Ja mam duzo obaw przy robieniu StreetPhoto, najwieksza z nich jest to ze 'obiekt' mnie zobaczy i bedzie chcial sie zrewanzowac za podgladanie... i wydaje mi sie ze sa dwie metody :-) pierwsza i druga :-)
    pierwsza: f większe równe 300mm - jest czas żeby uciec... a fotografowany obiekt nawet jak nas zobaczy to i tak sobie pomysli ze to nie o niego chodzi... minusem tej metody sa raczej slabe zdjecia
    druga: f mniejsze równe 50 mm super zdjęcia... ale juz sie nie ucieknie... mozna ewentualnie
    a) chodzić w kilku - jest się jescze bardziej widocznym
    b) spytać się czy można cyknąć fotke - i po temacie obiekt robi się dziwnie spięty
    c) udać głupa (niektórzy nie muszą mają to we krwi) i w sek. poprzedzającej konwersację poprosić grzecznie obiekt by się przesunął bo zasłania

można wyczekiwać na obiekt i czekać jak nam wejdzie w kadr, ewentualnie celowac gdzieś w powietrze i na sekundy przekadrowywać....

odradzał bym zmiane puszki na mniejszą

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Opcja C jest calkiem fajna

Ciekawe jak to robia ci najlepsi...
    ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Ciekawe jak to robia ci najlepsi...
    Szybki google po grupach dyskusyjnych wyplul to cos by Czacha :
    http://www.pbase.com/streetphoto

Domyślnie

Najlepsi podobno chodzą z Leicami - małe, super szkła, super cena. Choś ta ostatnia w porównaniu z ceną 20D to pikuś.
    Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cos malego, niepozornego... to bedzie np. Leica M7 + jakas jasna stalka 35mm ;-)

Wg mnie dalmierze sa w tym chyba najlepsze bo sa naprawde male, plaskie i ciche. Czasami oczywiscie przydaje sie autofokus - Arkan, a nie myslales zeby odkrecic tego gripa i przykrecic po prostu krotka stalke? wtedy 10D robi sie naprawde "niewielki". Ja wlasnie tak czesto sobie laze po ulicy i cos tam pstrykam - 10D + 50/1.4 Naprawde nie rzuca sie w oczy (tym bardziej ze gdy wisi na szyi to mozesz nawet jedna reka wtedy aparat zaslonic).

Inna opcja - kupic prosty cyfrowy kompakt z odchylanym ekranem LCD i strzelac "z biodra" - ludzie mniej zwracaja wtedy uwage na aparat (jesli w ogole).

Ja do podobnych celow juz kupilem... Zorki 4K (tylko jeszcze do mnie nie przyjechal z Moskwy). Kiedys uzywalem Kieva 4 i mile go wspominam (mimo braku swiatlomierza). Poza tym godny polecenia jest Canonet QL17. Jesli chcesz cos jeszcze mniejszego i lzejszego to poogladaj stare dalmierzowce Ricoha (sa tak male ze mieszcza sie w dloni) albo Olympusa 35RC.

A jesli ma byc cyfrowy... to albo Epson R-D1 (tyle ze cena zabojcza), albo 350D + szeroka stalka (bedzie maly, nawet bardzo), albo zostan przy 10D bez gripa...

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    cyfra odpada
    A czemuż? Polecałbym takie miłe narzędzie jak to

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    A czemuż? Polecałbym takie miłe narzędzie jak to
    He, he ..dobre. Chyba wolałbym dołożyć te parę $ i kupić za to 1Ds ;-). Ale teraz na poważnie. Raczej poszukam dalmierza analogowego. Przy 10D nie jest kwestią, tylko grip, ale także wartość sprzętu. Nie opisałem sytuacji, która mi się przydarzyła, otóż będąc w niedzielę na spacerze w Warszawie w Parku Szczęśliwickim, zauważyłem nad brzegiem jeziorka niezłego osobnika - cały wytatuowany (ale nie cały w tatuażach, tylko literalnie nie było na nim 1 cm2 czystej skóry za wyjątkiem twarzy) Właśnie, się zastanawiałem, czy i jak go pstryknać (zdjęcie było pod słońce), kiedy ów osobnik mnie zauważył i ruszył do mnie, tłumacząc na głos co i kiedy ze mną i moim aparatem zrobi. Jak podzszedł bliżej, to już nie był taki pewien swoich planów i generalnie na wzajemnych ustnych "wyrazach sympatii" się skończyło. W tej całej sytuacji, jak ją potem przeanalizowałem, miałem tylko 1 problem - nie wiedziałem co zrobić z aparatem - szkoda sprzęt takiej wartości uszkodzić w bójce z jakimś kretynem.
    O, i stąd moje dywagacje sprzętowe. Więc tak jak już wspomniałem - raczej dalmierz analogowy, albo jakiś dobry kompakt, który da się schować do kieszeni i nie będzie utrudniał postępowania w kryzysowych sytuacjach.
    Jakbyście mieli jakieś kandydatury (poza Leicą oczywiście ), to będę wdzięczny.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Ja do podobnych celow juz kupilem... Zorki 4K (tylko jeszcze do mnie nie przyjechal z Moskwy). Kiedys uzywalem Kieva 4 i mile go wspominam (mimo braku swiatlomierza). Poza tym godny polecenia jest Canonet QL17. Jesli chcesz cos jeszcze mniejszego i lzejszego to poogladaj stare dalmierzowce Ricoha (sa tak male ze mieszcza sie w dloni) albo Olympusa 35RC.
    Na allegro na razie posucha, jak się nic przez najbliższe dni nie pojawi, to chyba udam się na giełdę. Czy ktoś ma może doświadczenia z dalmierzami Yashica? Z tego co przeleciałem zakończone na allegro, to trafiają się dość często.
    Ostatnio edytowane przez Arkan ; 09-05-2005 o 09:52
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów