Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Aparat do street photo

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kross12
    Jest to mój pierwszy post wiec się przywitam
    Dzień dobry wszystkim.
    Witamy!

Cytat Zamieszczone przez kross12
    A co do tematu to polecał bym dla bezpieczeństwa kupienie byle jakiego "pierdziela" na przykład takiego 1 lub takiego 2 . Jest to wydatek rzędu 100-200 zł a może uratować sprzęt za kilka tysięcy i pozwolić uniknąć niepotrzebnych urazów.
    LooL takie cos powinni standardowo w gripach montowac ...do samoobrony oraz jako dodatkowe zrodlo pradu

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Całkiem niedawno fotografowałem na ulicy 300D z 70-200/4 i to ze statywu . Ustawiłem zestaw " na cel " i udając że robię zupełnie coś innego , wężykiem wyzwalałem foty . Obiekt się nie domyślił :-)

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    Obiekt się nie domyślił :-)
    Masz szczescie, bo jakby mu sie pierwszoplanowa rola na twoich zdjeciach nie spodobala, to glupio bys z takim hiszpanskim kolnierzykiem wygladal

Sidorowski
    Guest

Domyślnie

W zależności od funduszy. Najlepszy w swojej klasie cenowej jest Olympus mju II, dobry jest wspominany tu Voigtlander Bessa L i droższy R. Nakręcałem kiedyś do takiego obiektyw 15mm i z aparatu powieszonego na szyi pstrykałem (samowyzwalacz)fotki w tłumie. Ciężko się było zorientować, że fotografuję...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

hyh... fajnie sie wac czyta , ale do rzeczy

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Ja mam duzo obaw przy robieniu StreetPhoto, najwieksza z nich jest to ze 'obiekt' mnie zobaczy i bedzie chcial sie zrewanzowac za podgladanie...
    streetphoto to nie podgldanie tylko fotografowanie tego co sie dzieje w kolo.. uczestniczenie w tym..

f większe równe 300mm - jest czas żeby uciec... a fotografowany obiekt nawet jak nas zobaczy to i tak sobie pomysli ze to nie o niego chodzi... minusem tej metody sa raczej slabe zdjecia
    co to za reporterka z taka ogniskowa? 30mm tak.. ale nie 300.. z tym to na kaczki a nie na miasto

f mniejsze równe 50 mm super zdjęcia... ale juz sie nie ucieknie...
    50'tka w zasadzie to kiepski obiektyw reporterski - nie to ze nie da sie nim zdjec robic.. bo sie da.. ale to nie ta ogniskowa.. mysle ze zakres 30-40mm jest tym czego powinno sie uzywac... oczywiscie czasem korzysta sie tez z innych ogniskowych. moim ulubionym obiektywem jest 17-40.. i w zasadzie 75% fotek powstaje z niego. reszta to.. canonet 28

chodzić w kilku - jest się jescze bardziej widocznym
    nie koniecznie - przeciez nie idzie sie paradujac z aparatem przed calym swiatem.. i nie idzie sie grupka 14 osob 3 osoby to najwiecej w ile powinno sie, jesli juz, isc na zdjecia w towarzystwie

spytać się czy można cyknąć fotke - i po temacie obiekt robi się dziwnie spięty
    do tej pory moze 4 razy zapytalem czy moge zrobic zdjecie - zapytac mozna.. ale po focie!! i tylko wtedy gdy zauwazy ze robimy..

udać głupa (niektórzy nie muszą mają to we krwi) i w sek. poprzedzającej konwersację poprosić grzecznie obiekt by się przesunął bo zasłania
    dobre!! hehe

można wyczekiwać na obiekt i czekać jak nam wejdzie w kadr
    czasem czeka sie po kilkanascie minut... i i tak nic sie nie dzieje... wiec moze nastepnym razem bedzie lepiej...

Cytat Zamieszczone przez toni
    1.Tele z ukrycia
    zonk

2.wpółpracownicy (forma ochrony )
    zonk

3.taka głupia nakładka na obiektyw zmieniająca kąt obrazu ( do zdjęc technicznych bo pogarsza jakość )
    z-o-n-k

Cytat Zamieszczone przez Artur Lewandowski
    Robiłem wczoraj na stricie zdjęcia 70-200L [...]
    heh.. gratuluje pomyslu!

Cytat Zamieszczone przez Artur Lewandowski
    Nie polecam. Nagle staje się człowiek głównym obiektem zainteresowania, koneic spontaniczności, zaczyna robic się nawet niebezpiecznie.
    tak to juz jest z tymi eLkami... duuze, biale... i bez sensu do reportarzu to nie ten zakres ogniskowych... nic powyzej 50mm w zasadzie sie nie nadaje.. zdjecia z tego wychodza, ale bezplciowe.. i jak to kolegi kilka linijek ponizej..

Cytat Zamieszczone przez yasin
    do street foto nadaje sie niezle S1/S2 [...]
    zupelnie jak polonez do rajdu MonteCarlo

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    Całkiem niedawno fotografowałem na ulicy 300D z 70-200/4 [...]

nie to zebym sie wymondrzal, ale fota jest slaba.. zaden z niej reportaz
    zaloz szeroki kat i podejdz blizej...

im bardziej stara sie ukryc sprzet i to ze sie fotografuje, tym ludzie gozej odbieraja zamiary... bo widze ze ktos cos kombinuje... ale nie wiadomo co.. a jak sie z tym kryje to znaczy ze to jest cos zlego

i w zasadzie caly ten watek mozna podsumowac krotko cytatem Cappy - "jesli twoje zdjecia nie sa wystarczajaco dobre, znaczy ze nie byles dostatecznie blisko.."

wezcie to sobie do serca a wasze tele obiektywy zostawcie w domu

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    i w zasadzie caly ten watek mozna podsumowac krotko cytatem Cappy - "jesli twoje zdjecia nie sa wystarczajaco dobre, znaczy ze nie byles dostatecznie blisko.."

wezcie to sobie do serca a wasze tele obiektywy zostawcie w domu
    I tak będzie jak mówisz, mam już na oku 2 dalmierze = ogniskowe 38-40mm więc będzie próba robienia zdjęć z bliska - zobaczymy.
    Pentax K-5 II, Leica M9

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

nawiazujac do ogniskowych - jak by wygladaly te foty przy 70mm albo i wiecej? beznadziejnie..

zasada "szerzej+blizej=lepiej" obowiazuje w fotografii ulicznej od kilkudziesieciu lat.. wystarczy chocby przejzec archiwa agencji magnum..

ps. ostatnie dwa wyjscia na miasto - www.pbase.com/czacha_03

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    nawiazujac do ogniskowych - jak by wygladaly te foty przy 70mm albo i wiecej? beznadziejnie..
    Ale twarze trochę im zniekształciłeś ;-)
    Pentax K-5 II, Leica M9

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Ale twarze trochę im zniekształciłeś ;-)
    .. tak, a budynki sie wala - tylko, ze ani nie jest to fotografia portretowa, ani architektury... wiec? perspektywa, jak i jej przerysowania sa po to, aby z nich korzystac - ja robie to swiadomie

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wiem, wiem - jaja sobie robię, bo szczególnie ta kobiecina fajnie wyszła . A tak na poważnie, zdjęcie nr 3 na pbase (facet w czapce w kwadratowym kadrze) na czym było robione? Bardzo mi się podoba efekt - Ilford Pan 400?
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów