Pokaż wyniki od 31 do 40 z 329

Wątek: Całkowicie początkujący

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Praktica BX20 z obiektywem standard, obiektyw szerokokątny i teleobiektyw – tego już nie rozbudowuję.
    to jest wg mnie rozsądna decyzja.

Jestem zdecydowanym zwolennikiem, aby np. do mojego Canon EOS 50E z obiektywem Canon EF 50/1.8 (I) dokupić SAME oryginalne obiektywy, te przejściówki jakoś mnie do końca nie przekonują.
    mnie też nie, aczkolwiek w pewnych, specyficznych sytuacjach się przydają; jednak musi to być swiadoma i przemyslana decyzja.

dla mnie taką specyficzną sytuacją okazał się ultra szeroki kąt i w ten sposób mam jeden obiektyw manualny - jest to Tokina 17mm f/3,5 z mocowaniem od Nikona.
    Mam go dlatego, ze niekiedy wykorzystuję tak ekstremalnie krótką ogniskową, ale z drugiej strony na tyle rzadko, że poskąpiłem na 17-40L; a poza tym głebia ostrości przy tej ogniskowej jest tak ogromna, że AF jest mi tu zupełnie niepotrzebny.

Pytanie jeśli już „zakocham” się w Canon to czy jak później kupię cyfrówkę też Canon będą pasowały obiektywy od analoga.
    Tu jest dla mnie problem podstawowy.
    Tak, wszystkie obiektywy Canona z bagnetem EF będą poprawnie działać z korpusami cyfrowymi.

W przypadku amatorskich korpusów cyfrowych z małą matrycą (wiekszość) dojdzie przekłamanie ogniskowych/kąta widzenia o współczynnik 1,6x (tzw. crop), czyli np.:
    - obiektyw o ogniskowej 50mm nie będzie standardem lecz krótką portretówką (50mm x1,6 = 80mm)
    - 28mm to nie bedzie szeroki kąt lecz standard (28mm x1,6 = 45mm)

Istnieje tylko jeden korpus cyfrowy niezupełnie profesjonalny, wolny od powyzszej niedogodności - jest to EOS 5D.

Poza tym mamy zawodowo-reporterską serię EOS 1D(s) i tam rządzą troche inne prawa (oprócz matrycy pełnoklatkowej jest mniejsza z cropem 1,3x) ale myśle, że na razie nie warto sobie tym głowy zawracać.

Straszny w tym wszystkim bałagan – zero normalizacji jak dla laika sprzętowego.
    Jakby ktoś uczynny i cierpliwy zechciał to usystematyzować na pewno nie tylko ja bym skorzystał.:razz:
    Zajmijmy się na początek tylko Canon.
    tutaj jest wszysko poukładane i znormalizowane:

obiektywy:
    http://www.canon.com/camera-museum/c.../standard.html

korpusy na klisze:
    http://www.canon.com/camera-museum/c...s.html?lang=eu

korpusy cyfrowe:
    http://www.canon.com/camera-museum/c...-.html?lang=eu

czy potrzebujesz jakieś innej systematyki?
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 07-03-2008 o 11:21
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uprawnienia umieszczania postów