Strona 23 z 33 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 329

Wątek: Całkowicie początkujący

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Janusz!!! Pozdrowienia serdeczne!
    Jeżdżę prawie codziennie do lasu przed 4.00, po drodze do pracy. Skutek żaden - światła nie ma, a jak jest to za ostre, a jak jest mgła, to nie ma światła. Ktoś ukradł typowy -mglisto-słoneczny- kwiecień na Warmii!
    Chyba Waldek!

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

Chyba nie tylko na Warmii, pozdrowienia dla tych co na morzu i dla Waldka oczywiście trzymam kciuki za efekty (ja nie mam tyle samozaparcia)
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Domyślnie

centralna Polska też do d...py
    Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noel Zobacz posta
    centralna Polska też do d...py
    Zgadza się, pogoda w ogóle nie sprzyja fotografowaniu przyrody w centralnej Polsce zwłaszcza pejzaży.
    Jest 4.50 patrzę się z tarasu i minimalne szanse, może detale w puszczy jak nie będzie lało jak wczoraj.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Macie aparaty na baterie sloneczne

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Hihi..
    Ja ma aparat na zwykły akumulator, ale sama działam na baterie słoneczne!

Coś już napisał Awatar michaelx

Domyślnie

Dawno nie czytałem tak udanego wątku. Były "narodziny" "wątpliwości" i "droga przez męke" Waldek, gratuluję zapału i życzę coraz większej frajdy w fotografii. Janusz, po raz kolejny jestem pod wrażeniem..
    Pozdrawiam..
    W życiu liczą się tylko chwile a ja wciąż uczę się je zatrzymywać

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaelx Zobacz posta
    Dawno nie czytałem tak udanego wątku. Były "narodziny" "wątpliwości" i "droga przez męke"
    Podpisuję się pod tymi słowami. Najlepszy wątek jak dla mnie na tym forum.

Domyślnie

Może to wynika z moich już nieco zaawansowanych lat – 48 to już z górki.
    Nie mam czasu jak wielu na forum znacznie młodszych pomału się uczyć, Oni i tak osiągną wysoki poziom małymi kroczkami.
    Małżonka mówi, że pracuję jakbym miał jutro umrzeć.

Przesiadka z analoga na cyfrę była dla mnie małym szokiem, dopiero teraz zacząłem się uczyć na nowo podejścia do fotografii, wykorzeniam paskudne nawyki.
    -----------------------------------------------------------------
    Powracając do stosowania filtra polaryzacyjnego.
    W zasadzie dwa dni konsultując się robiłem zdjęcia z użyciem Polfilter Circular Slim SH-PMC – ES 77, trzeba przyznać – drogi.
    Pogoda sprzyjająca, słonecznie i na niebie białe obłoczki, które prawie zawsze przepalałem.

Pamiętając o wskazówkach które podał szanowny janmar'a o oświetleniu z boku do fotografowanego obiektu, moje wnioski są takie, jeśli się doświadczeni fotografowie nie zgodzą to proszę o korektę.

Wady filtra
    - niemożliwość jego regulacji po założeniu osłony przeciwsłonecznej, ponoć nie potrzebna bo filtr ma 13 powłok i powinien sobie poradzić ,
    - niemożliwość założenia dekielka ochronnego po jego nakręceniu na obiektyw, musiałem zamówić nasadkowy 82 mm.
    - przy czystym błękitnym niebie bezużyteczny, ponieważ niema punktu odniesienia, jeśli oczywiście chcemy go uwydatnić.

Zalety zauważone to:
    - zauważyłem, że zdecydowanie mniej zdjęć przepalam,
    - zobaczyłem na wielu zdjęciach nareszcie łagodniejsze kolory, a to decydujące – jeszcze przed C1.

Przykład, fotografowałem osobę którą postawiłem (CELOWO) obok budynku pomalowanego na pomarańczowo, bez filtru katastrofa przy moich umiejętnościach.
    Założenie filtru i powtórka, obracam tak długo filtrem aż światło na policzku odbite od ściany domu na twarz „ofiary” będzie jak najciemniejsze – CYK.

Efekt mamy łagodny kolor policzka bez przebarwień.
    Z wodą podobna sytuacja.

Pamiętam, pamiętam nie nadużywać.:wink:

PS. Zalecają mi jeszcze połówkowy – szary, też z najwyższej półki, wiem było sporo tego na forum, ponoć pozwoli mi lepiej doświetlić podłoże przy jednoczesnym uchwyceniu jasnego nieba, wydaje się logiczne.

[EDIT] Z tą twarzą to ostrożnie, wcale nie musi być najciemniejsze ustawienie, znów wprawa.
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 24-04-2008 o 15:06
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co do wad, to z filtrem nie robi się zdjęc pod swiatło, wiec i osłona umiarkowanie potrzebna. Najsilniejsze działanie filtra jest przy swietle dokładnie z boku, a przy czystym niebie punkty odniesienia masz na ziemi W ogóle niebo, to tylko część zastosowań takiego filtra, zieleń robi się bardziej soczysta, traci błękitny blask, powierzchnie lakierowane też zyskują intensywniejsze kolory, znikają odblaski na szybach

Strona 23 z 33 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów