Strona 19 z 33 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 329

Wątek: Całkowicie początkujący

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

1. Ustaw sobie ISO 100 i na jakiś czas zapomnij jak sie przestawia.
    2. Popracuj nad prawidłowym naświetleniem klatki. Za dużo wypaleń, prześwietlone niebo a po lewej histogramu jeszcze dużo pustego miejsca.
    3. Spróbuj włączyć tryb "spot" do pomiaru światła. Multisegment Cię conieco oszukuje.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    1. Ustaw sobie ISO 100 i na jakiś czas zapomnij jak sie przestawia.
    2. Popracuj nad prawidłowym naświetleniem klatki. Za dużo wypaleń, prześwietlone niebo a po lewej histogramu jeszcze dużo pustego miejsca.
    3. Spróbuj włączyć tryb "spot" do pomiaru światła. Multisegment Cię conieco oszukuje.
    A wiesz, co Januszu, (piszę jak na spowiedzi), jak wlazłem w to pobojowisko przy tak nieatrakcyjnej pogodzie i poparzyłem w wizjer, zobaczyłem, jaki czas mi sprzęt proponuje a statyw w samochodzie to gorączkowo począłem podnosić ISO.

Piszę poważnie – POMYŚLAŁEM, CO JANUSZ NA TO POWIE – naprawdę z ręką na sercu, wiedziałem, że nie pochwali.

Zapomnę, że istnieje inne ISO jak 100, tak jak zapomniałem, że można tym sprzętem robić zdjęcia w JPG.
    Pozdrawiam.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    ...zobaczyłem, jaki czas mi sprzęt proponuje a statyw w samochodzie to gorączkowo począłem podnosić ISO......
    Np. zdjęcie traktora z drzewem. ISO 320, czas 1/200, ogniskowa 55mm. Z tym obiektywem to zdjęcie spokojnie można było robić z czasem 1/50 a z IS to i 1/15 też by sie dało bez specjalnego ryzyka poruszenia.

Zdjęcie jest "malowane światłem". Daj światłu namalować zdjęcie. Używaj długich czasów jeśli tylko można.

Janusz,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Np. zdjęcie traktora z drzewem. ISO 320, czas 1/200, ogniskowa 55mm. Z tym obiektywem to zdjęcie spokojnie można było robić z czasem 1/50 a z IS to i 1/15 też by sie dało bez specjalnego ryzyka poruszenia.

Zdjęcie jest "malowane światłem". Daj światłu namalować zdjęcie. Używaj długich czasów jeśli tylko można.
    To jest BARDZO zła maniera przeniesiona z aparatu Praktica, gdzieś zakodowana.
    Brak zaufania do techniki, stabilizacji, żyroskopów w obiektywach.

Jak widzę czas poniżej 1/200 popadam w „panikę” zdjęcie będzie ruszone.

Wniosek jest dla mnie taki, że bardziej jak już wydajesz masę pieniędzy zaufać technice i nie bać się czasów 1/50, no wiadomo, że nie przy teleobiektywie przy największym zbliżeniu i obiekcie bardzo oddalonym do tego „z ręki”.

Uwaga. Nie pijam więc problem wibracji odpada - może
    Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja wręcz przeciwnie i czasami nawet monopod nie pomaga

Awatar hugo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Też jestem początkujący, więc mam nadzieję Waldku, że nie będziesz mi miał za złe, że zaśmiecam ci wątek.

Janusz napisał:
    ........
    ..........

W jednym ze swoich wykładów piszesz, że w cyfrach histogram jak najbardziej do prawej - bo (tak zrozumiałem) lepiej przyciemniać niż rozjaśniać. Tu piszesz, że po lewej dużo wolnego pola. To czym się w końcu kierować?

Pozdrawiam

Hubert

Uzależniony

Domyślnie

Moze wrecz przeciwnie, trening czyni mistrza :-)
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie

Domyślnie

hugo, z histogramem jest jak z jazdą samochodem. Jeździ sie przy prawej krawędzi jezdni, ale bez wjeżdżania na chodnik

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    hugo, z histogramem jest jak z jazdą samochodem. Jeździ sie przy prawej krawędzi jezdni, ...
    Prawda, ale tylko z histogramem :-)
    Natomiast jeśli tak jeździsz samochodem, to chyba często bywasz u wulkanizatora z przednim prawym... :-)
    Ja przynajmniej jeżdżę lewym przy linii :-)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 04-04-2008 o 16:49
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hugo Zobacz posta
    ...
    W jednym ze swoich wykładów piszesz, że w cyfrach histogram jak najbardziej do prawej - bo (tak zrozumiałem) lepiej przyciemniać niż rozjaśniać. Tu piszesz, że po lewej dużo wolnego pola. To czym się w końcu kierować?
    ....
    Własciwie to fret z Tomkiem Ci już napisali. Histogram do prawego ale bez clippingu czyli bez wypaleń. Tak jak pisze Tomek z kołem przy środkowej linii. Histogram idealnie powinien się kończyć "tuż przed" prawą krawędzią czyli optimum w kanałach po ok 245 do max 250.

To że "zostało dużo po lewej" i "wypalone miejsca" to dowód na to że klatka została prześwietlona.

@Waldek24 - reguła czas nie dłuższy niż ogniskowa, czyli np. 1/50s dla ogniskowej 50mm obowiązuje dla obiektywów bez IS. Po to masz ISa żeby ten czas wydłużyć nawet o pełnie 2EV. Dla 1/50s dwa pełne f-stopy odpowiadają 1/13 sek. Czyli z 1/15 powinno wyjść conajmniej 90% zdjęć. Owszem będziesz miał poruszone ale na czasie 1/200 też możesz poruszyć.

Janusz,

Strona 19 z 33 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów