Strona 29 z 33 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 329

Wątek: Całkowicie początkujący

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Patrzysz na samochody, które miał przeskoczyć, no mnie one akurat najmniej obchodziły.
    Cała uwaga skupiona była na skaczącym samochodzie, mało tego przy zbyt dużych czasach naświetlania nauczyłem się wykonywać lekki ruch AF-em aby w miarę możliwie zamrozić obiekt z prędkością dużo większą jak 120 km/godzinę.
    Ale Twoje tłumaczenie nie polepszy tego zdjęcia, zdjęcie to zdjęcie - musi się bronić samo. Warunki są bez znaczenia a czasami lepiej zdjęcie nie zrobić a przynajmniej go nie pokazywać...

Patrzę - kto da lepsze, czekam, ale zaznaczam w tak ciężkich warunkach, w dzień to PIKUŚ, każde zamrożę.
    Brakuje jeszcze żebyś skomentował portfolio komentującego w tonie "jak śmiesz z takimi kiepskimi zdjęciami się wypowiadać...". Normalka wiele ludzi tak ma. A zdjęcia są niestety słabe.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony

Domyślnie

... mało tego przy zbyt dużych czasach naświetlania nauczyłem się wykonywać lekki ruch AF-em aby w miarę możliwie zamrozić obiekt z prędkością dużo większą jak 120 km/godzinę.
    Czy moglbys te technike "wykonania lekkiego ruchu AF-em" opisac - bo jakos nie rozumiem o co tu chodzi
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    Ta pierwsza to tragedia ale druga calkiem calkiem tylko czego nie dopaliles lampa nie wiem ok -1 EV na lampie i mogles wrzucic juz to iso 1600 zeby ta 1/320 To chyba tyle
    Tylko mnie tam wpuścili po długich pertraktacjach.

Warunek - zero lampy błyskowej.

Obiekt lądujący był ode mnie około 8 metrów prostopadle poruszający się względem mnie, dlatego to jako najtrudniejsze wybrałem.
    Złapałem wszystkie fazy lotu, a w innych wątkach piszą o słabości AF w 5D

Trening, trening... focenie i nie tylko w weekend ale po kilka godzin dziennie i tak dzień w dzień.
    Pozdrawiam.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Patrzysz na samochody, które miał przeskoczyć, no mnie one akurat najmniej obchodziły.
    Cała uwaga skupiona była na skaczącym samochodzie, mało tego przy zbyt dużych czasach naświetlania nauczyłem się wykonywać lekki ruch AF-em aby w miarę możliwie zamrozić obiekt z prędkością dużo większą jak 120 km/godzinę.

Uwaga, wszystko było robione z ręki, bez podpórki – nie było takiej możliwości, sam się ledwie mieściłem na pomoście.
    Nie wmawiaj mi na co patrzę - nie możesz tego wiedzieć lepiej ode mnie.
    Patrzę na całość zdjęcia i jest wg mnie poruszone.
    Zarówno nie udało ci się zamrozić obiektu jak i nie udało ci się zrobić nieporuszonego zdjęcia bez podpórki - więc nie ma co się chwalić że robione z ręki.
    A "wyzwanie" "pokażcie lepsze" to wybacz ale bardzo dziecinnie brzmi.
    W takich warunkach nie chodzi o to kto zrobi lepsze w ciemności, bez podpórki itp ale by uczyć się na własnych błędach i poprawić technikę wykonania.
    Jak poprawić - jasne szkło, IS, monopod - najlepiej trzy rzeczy na raz.
    Fotografia to nie wyścig szczurów "kto lepszy w jak najtrudniejszych warunkach" a indywidualne dążenie do doskonałości.
    Ja bym pewnie zrobił lepsze (hoho, co za chwalipięta ze mnie) ale nie zrobię bo:
    - sprzęt i doświadczenie to moje przewagi
    - szkoda mi czasu na zniżanie się do poziomu przepychanek 'kto lepszy' (tak, wiem, jestem zadufałym w sobie pyszałkiem nie zniżającym się do poziomu zwykłych śmiertelników , w dodatku z własnymi kiepskimi zdjęciami; ale mam nadzieję że jednak poważniej przyjmiesz krytykę )

Uzależniony

Domyślnie

.... niech ktokolwiek pokaże z forum złapany obiekt prawie po ciemku, w takich warunkach jak opisałem w poprzednim poście.
    .....
    ... Patrzę - kto da lepsze, czekam, ale zaznaczam w tak ciężkich warunkach, w dzień to PIKUŚ, każde zamrożę.
    Waldek, nie obrażaj się ale mam wrażenie że "pojechałeś" ciut za mocno z przechwalaniem się i wzywaniem "na pojedynek".
    Pozdrawiam
    marekk_ok
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mnie też zaciekawił ten trick z AF-em ...
    Wiesz Waldek, zamrozić to używając twojego wyrażenia "pikuś". Znacznie ciekawiej wygląda pokazanie dynamicznej sceny poprzez pokazanie ruchu. Samochód, motocykl czy inne ustrojstwo jeżeli porusza się z jakąś prędkościa kiepsko wygląda z zamrożonymi felgami. Przynajmniej w mojej ocenie.
    Oczywiście nie krytykuję, że ma prawo właśnie tak ci się podobać. To twoje fotografie.
    C-F-K - forever

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Nie wmawiaj mi na co patrzę - nie możesz tego wiedzieć lepiej ode mnie.
    Patrzę na całość zdjęcia i jest wg mnie poruszone.
    Zarówno nie udało ci się zamrozić obiektu jak i nie udało ci się zrobić nieporuszonego zdjęcia bez podpórki - więc nie ma co się chwalić że robione z ręki.
    A "wyzwanie" "pokażcie lepsze" to wybacz ale bardzo dziecinnie brzmi.
    W takich warunkach nie chodzi o to kto zrobi lepsze w ciemności, bez podpórki itp ale by uczyć się na własnych błędach i poprawić technikę wykonania.
    Jak poprawić - jasne szkło, IS, monopod - najlepiej trzy rzeczy na raz.
    Fotografia to nie wyścig szczurów "kto lepszy w jak najtrudniejszych warunkach" a indywidualne dążenie do doskonałości.
    Ja bym pewnie zrobił lepsze (hoho, co za chwalipięta ze mnie) ale nie zrobię bo:
    - sprzęt i doświadczenie to moje przewagi
    - szkoda mi czasu na zniżanie się do poziomu przepychanek 'kto lepszy' (tak, wiem, jestem zadufałym w sobie pyszałkiem nie zniżającym się do poziomu zwykłych śmiertelników , w dodatku z własnymi kiepskimi zdjęciami; ale mam nadzieję że jednak poważniej przyjmiesz krytykę )
    Przyjąłem do wiadomości każde słowo, które napisałeś.
    Znam Twoje zdjęcia od początku, jak zajrzałem po raz pierwszy na forum.

Ładne i to bardzo, ale nie moja tematyka.

Nie ma takiej siły abym fotografował ślub, przejrzałem Twoje – świetna robota, ale nie dla mnie temat.

Nie ma takiej siły abym fotografował leżące, stojące, spadające z wysoka, wiszące kobiety, jak kto chce akty.

Toż małżonka od miesiąca nie może się doprosić abym sfotografował naszego psa, ponoć chce fotkę wysłać komuś.

Akurat jak pisałem o pokazanie w trudnych warunkach zrobiony poprawny kadr w ogóle nie miałem Ciebie na myśli, jakoś mi się tak powiedzmy WYRWAŁO do ogółu.

Po prostu dzięki naprawdę ciężkiej pracy czuję się coraz pewniej (aby nie powiedzieć pewnie) w tym co robię i nieraz ponosi mnie.

Pierwsze wrzuciłem niepotrzebnie, ot tak od niechcenia, przyjmuję - po przejrzeniu RAW – PORUSZONE

PS. AHA, o sprzęcie jaki posiadamy w naszej stajni lepiej się nie ścigajmy – napiszę kiedyś czym dysponuję.
    Są dwie osoby na forum, które wiedzą.
    5D traktuję jako przyspawany do mnie element mojej całości, ot taki spacerniak.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Waldek, nie obrażaj się ale mam wrażenie że "pojechałeś" ciut za mocno z przechwalaniem się i wzywaniem "na pojedynek".
    Pozdrawiam
    marekk_ok
    Popatrz, jestem trzeźwym dojrzałym mężczyzną a dałem się ponieść - PRZEPRASZAM.;-)

Niezmiernie rzadko mi się to zdarza.
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 20-06-2008 o 20:12 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam.

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

wiesz- oddanie klimatu, a zrobienie fajnej i dobrej technicznie fotki to 2 różne sprawy, jak je połączyć jest bardzo dobrze.
    Oddanie klimatu- wyszło- bo widać o co chodzi- technika- dla mnie średnio/słabo, ale i warunki trudne , a technika "nadążania za obiektem w celu zamrożenia" - to już totalna nowość dla mnie , zwłaszcza przy czasach 1/200 itd - szybki znaczy jesteś, a i człek się uczy cały cza.-znaczy ja.
    Jak dla mnie więcej pokory i wyjdzie Ci to na plus- sprzęt itd to nie wszystko- a zrobienie dobrego portretu/ślubu jest znacznie trudniejsze niż cykanie tego typu fotek- tu przewidujesz (lub nie) i robisz- tam wszystko planujesz/przewidujesz/wyprzedzasz, ot wyższa szkoła jazdy - ja tak uważam
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Pozdrawiam
    marekk_ok
    Ech Chłopaki!
    Wszyscy, co do jednego macie rację! W tym Waldek oczywiście.
    Nie dalej jak parę tygodni temu Waldek szukał porady w sprawie aparatu i szkieł oraz pokazywał fatalne zdjęcia. Z chęci kupienia porządnej małpki - na przestrzeni paru postów - zdecydował się i kupił 5D oraz (matkojedyna!!!) co mu tam do niego było potrzebne. I od tej pory, prawie codziennie wstaje przed świtem, bierze to wszystko na grzbiet i idzie na zdjęcia. Te zdjęcia są w postępie geometrycznym coraz lepsze. On potrafił dwie godziny, z komórką w jednej ręce i aparatem w drugiej - konferować z fachowcem na temat naświetlania w samo południe! Takiego samozaparcia i pędu do nauki ja mu szczerze zazdroszczę. Ostatnio nawet zarobił okrągłą sumkę na zdjęciach. A jakże długo my wszyscy na to czekaliśmy!
    Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak to, że on - dojrzały facet (niech Was nie zmyli "24" przy nicku) - że on się potrafi cieszyć tymi postępami jak chłopiec, który właśnie się nauczył paru chwytów i może już okładać silniejszych kumpli z podwórka.
    Ta radość dziecka jest najważniejszą rzeczą w rozwoju, w jakiejkolwiek dziedzinie i w jakimkolwiek wieku. Waldek ją ma. Ze wszystkimi konsekwencjami z tego płynącymi - a w to wchodzą także przechwałki, nadymanie się i wyzywanie na pojedynki
    Poza tym jednakże ma też cechę poważnego faceta, która ujawniła się tu:
    Popatrz, jestem trzeźwym dojrzałym mężczyzną a dałem się ponieść - PRZEPRASZAM.;-)
    Niezmiernie rzadko mi się to zdarza.
    Daj Boże każdemu!
    A Waldkowi - trochę pokory, bo prawie każdy z ostatnio tu piszących spuściłby Ci lanie jednym naciśnięciem migawki!
    Póki co...
    Ostatnio edytowane przez ewa_olsztyn ; 20-06-2008 o 21:05

Uzależniony

Domyślnie

Ewa, bardzo ładnie to podsumowałaś. Waldek to porzadny facet, podziwiam go za upór i konsekwencje. W sumie to kazdemu z nas zdarza sie czasem troche przesadzic. Pozdrawiam.

Strona 29 z 33 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów