Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 329

Wątek: Całkowicie początkujący

Mieszany widok

Domyślnie

Mam szybkie pytanie do bardzo przeze mnie szanowanych kolegów.
    Załatwiłem wejściówkę na płytę boiska i focenia gdzie będą pokazy

http://www.kaskaderzy.co.pl/

Nadal dla mnie relaksująca odskocznia.
    Godzina 19.00 więc jeszcze całkiem będzie widno POGODA SŁONECZNA.

Które obiektywy zabrać, skłaniam się do:
    - EF 24-105/4.0 L IS USM
    - EF 70-200mm f/2.8 L IS USM
    Stałek nie przewiduję bo chyba będę w ciągłym ruchu.
    I to wszystko, wiadomo wszystko będzie z ręki a sceny z tego, co słyszałem bardzo dynamiczne.

PS. Kosztowało mnie to perfuzji z szefem, ale nic za darmo.
    Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Mam szybkie pytanie do bardzo przeze mnie szanowanych kolegów.
    Załatwiłem wejściówkę na płytę boiska i focenia gdzie będą pokazy

http://www.kaskaderzy.co.pl/

Nadal dla mnie relaksująca odskocznia.
    Godzina 19.00 więc jeszcze całkiem będzie widno POGODA SŁONECZNA.

Które obiektywy zabrać, skłaniam się do:
    - EF 24-105/4.0 L IS USM
    - EF 70-200mm f/2.8 L IS USM
    Stałek nie przewiduję bo chyba będę w ciągłym ruchu.
    I to wszystko, wiadomo wszystko będzie z ręki a sceny z tego, co słyszałem bardzo dynamiczne.

PS. Kosztowało mnie to perfuzji z szefem, ale nic za darmo.
    Ja bym zabrał obydwa ale jak bym miał jeszcze miejsce w plecaku to na wszelki wypadek by zabrał coś bardzo szerokiego np 16-35. Może będzie możliwość coś z bliska pstryknąć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krasuski Zobacz posta
    Ja bym zabrał obydwa ale jak bym miał jeszcze miejsce w plecaku to na wszelki wypadek by zabrał coś bardzo szerokiego np 16-35. Może będzie możliwość coś z bliska pstryknąć
    Dziękuję, tak też zrobiłem:smile:

Z tak trudnymi warunkami fotografowania się jeszcze nie spotkałem.

1. Nie wolno używać lampy błyskowej.
    2. Miałem ściśle wyznaczona miejsce do fotografowania, około 30 metrów od miejsca akcji.
    3. Było już ciemnio.
    4. Halogeny "waliły" wielokrotnie w moim kierunku, że musiałem często na wyczucie łapać punkt AF.
    5. Wiadomo, kurz, dym też nie pomagał.

Jedna z fotek z tego pokazu, było wiele chyba bardziej udanych bo poszło z zaproponowanych wszystko.

Traktowałem to fotografowanie jako dobry trening w podnoszeniu swoich kwalifikacji i dało mi wiele, aby mieć pogląd na co mogę sobie pozwolić.
    Pozdrawiam.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jedna z fotek z tego pokazu, było wiele chyba bardziej udanych bo poszło z zaproponowanych wszystko.
    To pokaż te bardziej udane bo ta jest ewidentnie poruszona i przy sortowaniu powinna pójść do kosza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    To pokaż te bardziej udane bo ta jest ewidentnie poruszona i przy sortowaniu powinna pójść do kosza.
    Patrzysz na samochody, które miał przeskoczyć, no mnie one akurat najmniej obchodziły.
    Cała uwaga skupiona była na skaczącym samochodzie, mało tego przy zbyt dużych czasach naświetlania nauczyłem się wykonywać lekki ruch AF-em aby w miarę możliwie zamrozić obiekt z prędkością dużo większą jak 120 km/godzinę.

Uwaga, wszystko było robione z ręki, bez podpórki – nie było takiej możliwości, sam się ledwie mieściłem na pomoście.

Zostałem sprowokowany (pozytywnie):smile: i niech ktokolwiek pokaże z forum złapany obiekt prawie po ciemku, w takich warunkach jak opisałem w poprzednim poście.

Wcale nie szukałem najlepszego ujęcia, dynamiczne sceny nauczyłem się robić tak, że 60% trafionych.

Podpowiadają mi obok, że 60% to skromnie się liczę.

Patrzę - kto da lepsze, czekam, ale zaznaczam w tak ciężkich warunkach, w dzień to PIKUŚ, każde zamrożę.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Patrzysz na samochody, które miał przeskoczyć, no mnie one akurat najmniej obchodziły.
    Cała uwaga skupiona była na skaczącym samochodzie, mało tego przy zbyt dużych czasach naświetlania nauczyłem się wykonywać lekki ruch AF-em aby w miarę możliwie zamrozić obiekt z prędkością dużo większą jak 120 km/godzinę.
    Ale Twoje tłumaczenie nie polepszy tego zdjęcia, zdjęcie to zdjęcie - musi się bronić samo. Warunki są bez znaczenia a czasami lepiej zdjęcie nie zrobić a przynajmniej go nie pokazywać...

Patrzę - kto da lepsze, czekam, ale zaznaczam w tak ciężkich warunkach, w dzień to PIKUŚ, każde zamrożę.
    Brakuje jeszcze żebyś skomentował portfolio komentującego w tonie "jak śmiesz z takimi kiepskimi zdjęciami się wypowiadać...". Normalka wiele ludzi tak ma. A zdjęcia są niestety słabe.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony

Domyślnie

... mało tego przy zbyt dużych czasach naświetlania nauczyłem się wykonywać lekki ruch AF-em aby w miarę możliwie zamrozić obiekt z prędkością dużo większą jak 120 km/godzinę.
    Czy moglbys te technike "wykonania lekkiego ruchu AF-em" opisac - bo jakos nie rozumiem o co tu chodzi
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Uwaga, wszystko było robione z ręki, bez podpórki – nie było takiej możliwości, sam się ledwie mieściłem na pomoście.
    Nie wmawiaj mi na co patrzę - nie możesz tego wiedzieć lepiej ode mnie.
    Patrzę na całość zdjęcia i jest wg mnie poruszone.
    Zarówno nie udało ci się zamrozić obiektu jak i nie udało ci się zrobić nieporuszonego zdjęcia bez podpórki - więc nie ma co się chwalić że robione z ręki.
    A "wyzwanie" "pokażcie lepsze" to wybacz ale bardzo dziecinnie brzmi.
    W takich warunkach nie chodzi o to kto zrobi lepsze w ciemności, bez podpórki itp ale by uczyć się na własnych błędach i poprawić technikę wykonania.
    Jak poprawić - jasne szkło, IS, monopod - najlepiej trzy rzeczy na raz.
    Fotografia to nie wyścig szczurów "kto lepszy w jak najtrudniejszych warunkach" a indywidualne dążenie do doskonałości.
    Ja bym pewnie zrobił lepsze (hoho, co za chwalipięta ze mnie) ale nie zrobię bo:
    - sprzęt i doświadczenie to moje przewagi
    - szkoda mi czasu na zniżanie się do poziomu przepychanek 'kto lepszy' (tak, wiem, jestem zadufałym w sobie pyszałkiem nie zniżającym się do poziomu zwykłych śmiertelników , w dodatku z własnymi kiepskimi zdjęciami; ale mam nadzieję że jednak poważniej przyjmiesz krytykę )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Nie wmawiaj mi na co patrzę - nie możesz tego wiedzieć lepiej ode mnie.
    Patrzę na całość zdjęcia i jest wg mnie poruszone.
    Zarówno nie udało ci się zamrozić obiektu jak i nie udało ci się zrobić nieporuszonego zdjęcia bez podpórki - więc nie ma co się chwalić że robione z ręki.
    A "wyzwanie" "pokażcie lepsze" to wybacz ale bardzo dziecinnie brzmi.
    W takich warunkach nie chodzi o to kto zrobi lepsze w ciemności, bez podpórki itp ale by uczyć się na własnych błędach i poprawić technikę wykonania.
    Jak poprawić - jasne szkło, IS, monopod - najlepiej trzy rzeczy na raz.
    Fotografia to nie wyścig szczurów "kto lepszy w jak najtrudniejszych warunkach" a indywidualne dążenie do doskonałości.
    Ja bym pewnie zrobił lepsze (hoho, co za chwalipięta ze mnie) ale nie zrobię bo:
    - sprzęt i doświadczenie to moje przewagi
    - szkoda mi czasu na zniżanie się do poziomu przepychanek 'kto lepszy' (tak, wiem, jestem zadufałym w sobie pyszałkiem nie zniżającym się do poziomu zwykłych śmiertelników , w dodatku z własnymi kiepskimi zdjęciami; ale mam nadzieję że jednak poważniej przyjmiesz krytykę )
    Przyjąłem do wiadomości każde słowo, które napisałeś.
    Znam Twoje zdjęcia od początku, jak zajrzałem po raz pierwszy na forum.

Ładne i to bardzo, ale nie moja tematyka.

Nie ma takiej siły abym fotografował ślub, przejrzałem Twoje – świetna robota, ale nie dla mnie temat.

Nie ma takiej siły abym fotografował leżące, stojące, spadające z wysoka, wiszące kobiety, jak kto chce akty.

Toż małżonka od miesiąca nie może się doprosić abym sfotografował naszego psa, ponoć chce fotkę wysłać komuś.

Akurat jak pisałem o pokazanie w trudnych warunkach zrobiony poprawny kadr w ogóle nie miałem Ciebie na myśli, jakoś mi się tak powiedzmy WYRWAŁO do ogółu.

Po prostu dzięki naprawdę ciężkiej pracy czuję się coraz pewniej (aby nie powiedzieć pewnie) w tym co robię i nieraz ponosi mnie.

Pierwsze wrzuciłem niepotrzebnie, ot tak od niechcenia, przyjmuję - po przejrzeniu RAW – PORUSZONE

PS. AHA, o sprzęcie jaki posiadamy w naszej stajni lepiej się nie ścigajmy – napiszę kiedyś czym dysponuję.
    Są dwie osoby na forum, które wiedzą.
    5D traktuję jako przyspawany do mnie element mojej całości, ot taki spacerniak.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Waldek, nie obrażaj się ale mam wrażenie że "pojechałeś" ciut za mocno z przechwalaniem się i wzywaniem "na pojedynek".
    Pozdrawiam
    marekk_ok
    Popatrz, jestem trzeźwym dojrzałym mężczyzną a dałem się ponieść - PRZEPRASZAM.;-)

Niezmiernie rzadko mi się to zdarza.
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 20-06-2008 o 20:12 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam.

Uzależniony

Domyślnie

.... niech ktokolwiek pokaże z forum złapany obiekt prawie po ciemku, w takich warunkach jak opisałem w poprzednim poście.
    .....
    ... Patrzę - kto da lepsze, czekam, ale zaznaczam w tak ciężkich warunkach, w dzień to PIKUŚ, każde zamrożę.
    Waldek, nie obrażaj się ale mam wrażenie że "pojechałeś" ciut za mocno z przechwalaniem się i wzywaniem "na pojedynek".
    Pozdrawiam
    marekk_ok
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów