Strona 26 z 33 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 329

Wątek: Całkowicie początkujący

Domyślnie

Może mi ktoś lepiej zorientowany udzieli dobrej rady lub pomoże.

Do tej pory przez około dwa miesiące miałem C1, pomógł mi zainstalować, jeden z bardzo pomocnych forumowiczów.
    Po prostu dał kody i to bezinteresownie, wielu tu jest takich ludzi.
    Wczoraj program namierzył moje IP i klapa - zablokował
    Tak lubiłem C1 do wstępnej obróbki.

Pomyślałem pokocham DPP.

Z 5D dostałem Digital Photo Professional wersja 2.0xx, na stronie http://www.fotografuj.pl/News/Canon_...l_3_0_1/id/481 wyczytałem, że mogę swój DPP zaktualizować do wersji 3.01 dla Vista.
    Po aktualizacji – klapa.
    System się w zasadzie wiesza, chociaż program się sukces – FUL aktualizuje.

Czy ktoś korzysta z tego programu zaktualizowanego pod Vista Ultimate, lub jakąkolwiek Vista.
    Może źle aktualizuję, ale robię to już po raz chyba dziesiąty i KLAPA.
    Może ktoś odstąpi za opłatą C1 bo jakoś nie widzi mi się płacić aż prawie 500 dolarów, chyba, że ma boleć.

Wiem, wiem PS kupić i kropka, ale też nie za bardzo mi się podoba prawie 3 tyś wywalić, chyba, że znów ma boleć, to będzie bolało.
    Co radzicie
    Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Waldek, ja to bym Ci doradziła pozbyć się tej visty. Mój osobisty informatyk uważa, że nic gorszego jeszcze Microsoft nie wymyslił i chyba się nie myli, bo wielu moich znajomych wróciło do starych systemów. Ciekawe co Koleżeństwo uważa..? Co do DPP - ja mam raczej starą wersję, kupioną razem z 400D.. Ale sprawdzę w domu.

PS: Szkoda C1

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Do tej pory przez około dwa miesiące miałem C1, pomógł mi zainstalować, jeden z bardzo pomocnych forumowiczów.
    Po prostu dał kody i to bezinteresownie, wielu tu jest takich ludzi.
    Wczoraj program namierzył moje IP i klapa - zablokował
    Tak lubiłem C1 do wstępnej obróbki.
    Ale dlaczego zablokował ? Kody były legalne (od promocji Sandiska) ?
    Wyjść masz kilka - znaleźć (kupić) kod do C1LE z promocji Sandiska ewentualnie PS Elements które jest znacznie tańsze zakładając że Ci wystarczy...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Wyjść masz kilka - znaleźć (kupić) kod do C1LE z promocji Sandiska ewentualnie PS Elements które jest znacznie tańsze zakładając że Ci wystarczy...
    Nie, dostał kolega wraz z zakupem 40D, ma jako dodatek na płytce.

Wczoraj po plenerze wrzucam, program woła o Name i E-mail, wpisuję a on, że fałszywe IP, klapa.

C1 to różnica klasy w moim odczuciu w stosunku do DPP, chociaż wersji 3.01 jeszcze nie widziałem, bo po kliknięciu skrótu kółeczku sygnalizujące otwarcie się programu może się kręcić cały wieczór.
    Wiecie sami, że wolałbym wersję profesjonalną.

Ewuniu, po aktualizacji Visty - nie jest taka zła, można wytrzymać.
    Nawet daje możliwość wyboru, czy Tobie ten program się otwierał pod XP, czy nie, a skąd mnie wiedzieć, jak jeszcze wówczas nie miałem przy XP - DPP.
    Zmiana systemu odpada, chociaż mam płytkę legalną do tego laptopa XP.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

...C1 to różnica klasy w moim odczuciu w stosunku do DPP...
    Zdanie mam podobne tyle, że jest jeszcze Lightroom. Miałem C1 LE i wykasowałem z kompa. Jak mi się skończył trial LR musiałem czekać dwa tygodnie (nie było LR u oficjalnego dystrybutora) wróciłem do C1 i to było straszne . Lightroom kosztuje 1/3 CS3 i hula na Viście.
    Smiena 8M

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Nie, dostał kolega wraz z zakupem 40D, ma jako dodatek na płytce.
    Wczoraj po plenerze wrzucam, program woła o Name i E-mail, wpisuję a on, że fałszywe IP, klapa.
    Waldek kody dostał ode mnie - to orginalne kody od kart Sandiska - jak najbardziej legalne - kupiłem z aparatem 3 karty 4gb a tylu C1 mi nie potrzeba więc jeden kod dałem Waldkowi. Co do blokady czy czegoś tam - z tego co pisał mi Waldek na GG to program stwierdził że chce się jeszcze raz aktywować. Wg mnie to raczej ogólnie coś mu się porąbał C1 czy coś z komputerem -żeby sprawdzić na stronie phaseone.com w moim profilu zdezaktywowałem wszystkie licencje w tym na te kody które miał Waldek i żeby przetestować też zdezaktywowałem kod który używam z C1 na swoim komputerze (też z vistą) - zgodnie z przewidywaniami po uruchomieniu program kazał się normalnie zaktywował - hasło itp. i wszystko chodzi.. u Waldka natomiast nie - od razu po uruchomieniu się wywala.. u mnie na viście bez problemów działa.. co ciekawe po przeinstalowaniu C1 też jest ten sam problem..na stronie c1 z kodami przy kodzie który ma Waldek jest informacja że na ten numer można 2 komputery zaktywować a u niego nawet nie wyskakuje okienko żeby wpisać wszystkie dane albo wywala się przy próbie wpisania czegoś w to okienko.. dodatkowo przy próbach połączenia przez VNC też coś rozwala więc ja stawiam że coś system się posypał, choć osobiście na vistę nie narzekam..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 10-05-2008 o 23:15
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canclerz Zobacz posta
    Zdanie mam podobne tyle, że jest jeszcze Lightroom. Miałem C1 LE i wykasowałem z kompa. Jak mi się skończył trial LR musiałem czekać dwa tygodnie (nie było LR u oficjalnego dystrybutora) wróciłem do C1 i to było straszne . Lightroom kosztuje 1/3 CS3 i hula na Viście.
    No, jednym zdaniem szok.
    Robiłem, co innego, a tu jeden post rozwalił mi (w sensie pozytywnym ) cały wieczór.
    Zainstalowałem Lightroom – wersja 30-to dniowa i doznałem miłego zaskoczenia.

Przewijał się ten program w paru wątkach, ale traktowałem go sobie ot lekko, jakiś kolejny GIMP.

Swoją drogą jak się na jedno szkło wydaje kilkadziesiąt kilo złotówek i znacznie więcej to dlaczego by nie wydać, aby uszanować swoją pracę niecałe jedno kilo.

Toż RAW waży niejednokrotnie prawie 20 mega, więc ileż tam niewykorzystanych przez kulejący program jest informacji o ekspozycji, po oczywiście konwersji na JPG.

Ponadto w sieci jest masę artykułów prowadzących za rączkę, wywołującego w „ciemni” RAW za pomocą wymienionego programu.
    Reszta to własna wyobraźnia.
    -------------------------------------------------------------------
    Inna sprawa.

Policzmy, kołacze mi się jeszcze jedna myśl.
    Dziennie przy dwóch wyjściach w plener robimy około 50 zdjęć w sumie po około 7 godzin dziennie.
    Połowę w domu odrzucamy natychmiast, zostaje 25 arcydzieł czy też „arcydzieł” ;-)

W miesiącu mamy, więc około 750 zdjęć, każde ważące średnio 15 mega.
    Aż boję się pytać w roku ile tych mega trzeba przechowywać nawet na wypadek awarii dysku.
    Gdzie je przechowujecie
    Jedynie RAW ma sens przechowywania (moim zdaniem), nawet po roku nasze poglądy na ekspozycje się zmienią, poduczymy się nieco lepiej, więc i ładniej wywołamy.
    Dyski do USB i na półkę, to jakieś rozwiązanie - drogie znowu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ja stawiam że coś system się posypał, choć osobiście na vistę nie narzekam..
    Artur , bardzo możliwe, ja tak szybko nie odpuszczam, pomagasz wszystkim jak możesz i tu podziękowania.
    Powrócę do C1, choćby jako programu do wstępnego przeglądu zdjęć, bardzo pomocny, szybki we wstępnej analizie dnia "pracy" - cudzysłów bo to przyjemność.
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 10-05-2008 o 23:38 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Waldku - co do archiwizacji zdania są podzielone:

http://www.canon-board.info/showthre...t=archiwizacja
    http://www.canon-board.info/showthre...t=archiwizacja
    i jeszcze pewnie trochę wątków by się znalazło..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Dziękuję Artur za linki, wybrałem najbardziej optymalne rozwiązanie.
    ---------------------------------------------------------------

Mam pytanie, rozmyślam od wczoraj nad rozwiązaniem i nie chciałbym popełnić tego samego błędu.

Mianowicie, fotografowałem całe popołudnie Rezerwat Geologiczny, zwany "Piekło" koło Niekłania.
    Oczywiście okazało się na miejscu, że nie to szkło aby dobrze przedstawić piękno tego miejsca, za duża armata, ale nauka jest.
    Zresztą nie wiedziałem, czego się tam spodziewać, nigdy tam nie byłem wcześniej, jedynie z opowiadań.

Mianowicie jutro zabieram ze sobą szkła 24-105, 50, 70-200 i rozmyślam, jak uchwycić piękno jaskiń, wgłębień (mają nieco światła) w niezmiernie kolorowych skałach z jednoczesnym pokazaniem poprzez szczeliny niezwykle uporządkowanego lasu widocznego poprzez szczeliny z jaskiń.
    Ponoć jeden z nielicznych w europie drzewostan.

Wiadomo, namierzę las to jaskinia mi wyjdzie czarna, AF na jaskinię to spalę las.
    Będzie bardzo wczesny ranek.

Pomyślałem, że może wykorzystać lampę błyskową.
    Mam 430EX.

Jak sobie z tym problemem radzicie, przypominam, że w grotach jest trochę światła, ale wiadomo, że nie tyle, co na zewnątrz.
    Coś czuję, że to karkołomne przedsięwzięcie, ale muszę to jakoś przejść, toż te skały są bajecznie kolorowe – piaskowiec w różnych kolorach i odcieniach i do tego porośnięty miejscami różnobarwnym mchem, sporo szczelin dużych z widokiem na puszczę.
    Człowiek spokojnie przez szczeliny (niektóre) przejdzie.

PS. Jak zwykle liczę na pomoc.:-D
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 16-05-2008 o 15:15
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Tyle czytało nic nie napisało, może nie zostałem do końca dobrze zrozumiany.

Przedstawiam z dnia wczorajszego całkowicie skopany kadr, powtarzam CAŁKOWICIE POPSUTY.
    Ja tu nic nie publikuję, jedynie problem do rozwiązania.

Chciałbym przykładowo w takim ujęciu i w wielu innych doświetlić ściany pieczary aby pokazać ich przepiękne barwy, naprawdę jest co, uwaga nie tracąc ostrości lasu.
    Cholewcia, chyba trudne.

Już wlazłem na poddasze gdzie są panele dość ciemne, otwarłem okno dachowe i po zamontowaniu lampy błyskowej na body od dwóch godzin kombinuję, aby po kilometrach z majdanem do celu być przygotowany.

Różne opcje rozpatruję, zapamiętywania po skierowaniu na najciemniejszy kąt AF, później skierowanie na pejzaż – ponowne namierzenie AF dalekiego kadru, skierowanie lampy w bok i pstryk.

Wszystko moim zdaniem do bani, owszem doświetla mi ściany pomieszczenia, ale jakby tracił kontrast w perspektywie, zresztą różnie z instrukcją obsługi lampy w rękach kombinowałem.
    Na obiektywie 24-105.
    Pozdrawiam.

Strona 26 z 33 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów