Strona 25 z 33 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 329

Wątek: Całkowicie początkujący

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24;463783
    [B
    1.[/B] Poziomica na statywie.
    2. Poziomica na głowicy.
    3. Poziomica na gnieździe lampy błyskowej.
    Jest czas aby tego dopilnować.
    Nie masz szans Waldek opierając się na poziomicy! Przy fotografowaniu z linią brzegową poziomica sprawdzi sie tylko wtedy, gdy powierzchnia obiektywu jest dokładnie równoległa do linii brzegowej i gdy ta linia jest maksymalnie zblizona do prostej. A to rzadkie sytuacje. Ustawiaj aparat tak, żeby linia wody była równoległa do dolnej lub górnej krawędzi kadru. Kąty padania i odbicia są równe, można równac na pionową ściane kadru na drzewie i jego odbiciu na przykład, ale ta zasada też nie zawsze się sprawdza, oczy inaczej odbieraja obraz przestrzenny, inaczej płaski. Musisz zaufać własnemu wyczuciu równowagi obrazu, nie poziomicy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HenrykG Zobacz posta
    Dziękuję za powitanie. Ale ja w "klubie" już wiele lat... :-)
    To miło, niewątpliwie masz bardzo dużą praktykę.
    Nie upilnujesz. Pilnuj tego, co widać w wizjerze
    Zrozumiałem, nie do końca ufać poziomicy.
    Przyjrzałem się teraz zdjęciu w oryginale i jest racja po Twojej stronie.
    Kadr był w dość dużej odległości i RACJA trzeba było jednak nieco pochylić aparat w prawo choćby o 2 milimetry obserwując linię brzegową.
    Znów kompromis pomiędzy narzędziem (poziomicami) a naturą.
    Pozdrawiam.

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zapomnij o poziomicy! "sercem patrz, a nie mędrca szkiełkiem..."

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie pochyła woda

Pochyłe jeziora czasem się zdarzają ale w większości przypadków tylko na zdjęciach. Do rzadkości nie należą pochyłe morza. Z tego powodu narciarze wodni muszą być ciągani przez motorówkę. Jezioro pochyla się w najmniej przewidywalnym kierunku i motorówki są niezbędne bo o ile w dół jeszcze od biedy jakoś można zjechać to w górę nie ma szans. Część pochyłych jezior zmienia się z czasem w rzeki, które są pochylone zgodnie z kierunkiem prądu, który zmierza w stronę pochyłego morza. Poziomica na niewiele się zda. Myślę, że trochę wytrwałości i treningu powinno wystarczyć aby nabrać odrobinkę intuicji i doświadczenia jak widać niezbędnego podczas fotografowania...pochyłych jezior.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Nie masz szans Waldek opierając się na poziomicy! Przy fotografowaniu z linią brzegową poziomica sprawdzi sie tylko wtedy, gdy powierzchnia obiektywu jest dokładnie równoległa do linii brzegowej i gdy ta linia jest maksymalnie zblizona do prostej. A to rzadkie sytuacje. Ustawiaj aparat tak, żeby linia wody była równoległa do dolnej lub górnej krawędzi kadru. Kąty padania i odbicia są równe, można równac na pionową ściane kadru na drzewie i jego odbiciu na przykład, ale ta zasada też nie zawsze się sprawdza, oczy inaczej odbieraja obraz przestrzenny, inaczej płaski. Musisz zaufać własnemu wyczuciu równowagi obrazu, nie poziomicy...
    Zrozumiałem, zbyt technicznie podchodzę do fotografowania przyrody.
    Ponadto jest wymieniona matówka standardowa na architektoniczną i już nic w moim dotychczasowym rozumowaniu nie może mi grozić z tej strony.

A jednak – „nabijać łapę” jak to mówią poniektórzy.
    Wyczucie, intuicja Ty Ewo nazwałaś.:-)

Jak napisaliście o tym to teraz widzę to dokładnie, poprzednio tego nie widziałem, ale teraz patrząc na zdjęcie mam się ochotę przewrócić.

Z boku zawsze widać ZNACZNE więcej - dziękuję.
    Aż zacząłem przeglądać pozostałe zdjęcia.
    Wnioski muszą być.
    Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Do rzadkości nie należą pochyłe morza. Z tego powodu narciarze wodni muszą być ciągani przez motorówkę. Jezioro pochyla się w najmniej przewidywalnym kierunku i motorówki są niezbędne bo o ile w dół jeszcze od biedy jakoś można zjechać to w górę nie ma szans. Część pochyłych jezior zmienia się z czasem w rzeki, które są pochylone zgodnie z kierunkiem prądu, który zmierza w stronę pochyłego morza.

Sergiusz! Ze śmiechu oplułam sobie monitor kawą!
    Jesteś mi winien dobra ściereczkę do optyki

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie Powaga

Całe szczęście, że na monitor a nie na klawiaturę, ale ok mogę być winien tą ściereczkę...

A tak bardziej poważnie to wydaje mi się, że powinieneś zerknąć gdzieś i poczytać co nieco na temat kompozycji zdjęć. Trochę to nudne w porównaniu z techniką ale jednak. Jest tam zapewne trochę o linii horyzontu i miejscu gdzie powinna się znajdować. Oglądając zdjęcia widzę, że niektórzy to wiedzą. Oczywiście mogę powiedzieć to w tym miejscu ale nie chcę psuć zabawy i przyjemności w poznawaniu świata i dokonywania odkryć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    A tak bardziej poważnie to wydaje mi się, że powinieneś zerknąć gdzieś i poczytać co nieco na temat kompozycji zdjęć. Trochę to nudne w porównaniu z techniką ale jednak. Jest tam zapewne trochę o linii horyzontu i miejscu gdzie powinna się znajdować. Oglądając zdjęcia widzę, że niektórzy to wiedzą. Oczywiście mogę powiedzieć to w tym miejscu ale nie chcę psuć zabawy i przyjemności w poznawaniu świata i dokonywania odkryć.
    Znam to:
    http://www.fotografuj.pl/Article/ABC...widzenia/id/74
    i
    http://www.fotografuj.pl/Article/ABC...podzialu/id/60

Są jeszcze inne z nawet kłótniami na innych grupach (tylko czytam).

Pamiętam, ale nie zawsze stosuję, jestem na etapie intensywnej nauki - nazwałbym to NA ILE MASZYNA MI POZWOLI, przy różnych obiektywach i w różnych okolicznościach oświetleniowych.
    Co najważniejsze najróżniejszych kadrów przyrody.

Jeśli można do tych linków jeszcze cokolwiek pouczającego dołożyć to z największą ciekawością przeczytam.
    Poszerzy niewątpliwie wielu początkującym spojrzeć zwłaszcza z pozycji praktyka na problem jak to wygląda.

Zadanie domowe na dzisiejszą noc było na ile w/w obiektyw we współpracy z filtrem polaryzacyjnym poradzi sobie z wodą, która była dla mnie problemem.

W sumie poprzez nieprzespaną noc zrobiłem raptem 47 zdjęć i jakieś tam wnioski wyciągnąłem.

Przy okazji wyszedł bardzo pouczający dla mnie wątek, aby nie patrzyć na kadr okiem inżyniera - dobra lekcja -myślałem, że mam to za sobą - A guzik PRAWDA.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Jeszcze jedna uwaga, bo nie daje mi spokoju.

Przejrzałem swoją radosną „twórczość” i dla mnie niestety jest w paru miejscach rzeka płynąca jakby pod górę, lub spływające jezioro, staw.
    Zaufałem bezgranicznie poziomicom.
    Na szczęście jest w C1 funkcja (Rotate R+) powolnego „ustawiana” obracania kadru - jeziora w poziomie.

Po poprawie:

Lepiej pomyśleć o tym oczywiście w plenerze i zdaję sobie sprawę, że nie we wszystkich przypadkach coś krzywego da się wyprostować.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Morza i oceany [tak calkiem serio.] to zespół płytkich dolin i wierzchołków.Wyspy Brytyjskie leżą na przykład w "dolinie"głebokosci 80 cm.Pomiary poziomu morza [npm]róznią sie w poszczególnych krajach nawet o 2m,od wartości przyjetych globalnie.To co sie przezywa na łódce z żaglami,a bawilem sie w to długo to roznice 5 i wiecej metrów.[w europie]Żeby nie było OT i kartki Red [A mam już dwie]To jak tu wierzyć w poziomicę którą oczywiscie w połaczeniu z rozumem uzywam.Pozdrawiam.

Strona 25 z 33 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów