Pokaż wyniki od 1 do 10 z 329

Wątek: Całkowicie początkujący

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mam notebooka Toshiby Satellite P100-324 - chyba identyczna matryca. Krzywe kalibracji wyglądają jak niżej:

Przyjrzyj się jak bardzo nieliniowa jest składowa niebieska. Twój monitor wyświetla bez żadnych poprawek a "pokrętłami" nie jesteś w stanie skorygować nieliniowych zniekształceń.

Kalibratory nie są drogie. Naprawdę b. dobry i1 Display 2 to u Dutego z forum http://www.cyfrowaciemnia.pl/ ok 830zł. Bez profilowania to ZAWSZE będzie źle. Może poszukaj kogoś w okolicy z kalibratorem - notebooka nie trzeba kalibrować bardzo często. Inaczej będziesz miał dylemat jak niżej. Które zdjecie jest wg. Twojego monitora poprawne?

Poprawne jest to górne - to drugie to niezbyt dokładna symulacja różnic pomiędzy dwoma ekranami oprofilowanym i nieoprofilowanym. Podkreślam to tylko symulacja RÓZNIC. Nic więcej.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Mam notebooka Toshiby Satellite P100-324 - chyba identyczna matryca. Krzywe kalibracji wyglądają jak niżej:

Przyjrzyj się jak bardzo nieliniowa jest składowa niebieska. Twój monitor wyświetla bez żadnych poprawek a "pokrętłami" nie jesteś w stanie skorygować nieliniowych zniekształceń.

Kalibratory nie są drogie. Naprawdę b. dobry i1 Display 2 to u Dutego z forum http://www.cyfrowaciemnia.pl/ ok 830zł. Bez profilowania to ZAWSZE będzie źle. Może poszukaj kogoś w okolicy z kalibratorem - notebooka nie trzeba kalibrować bardzo często. Inaczej będziesz miał dylemat jak niżej. Które zdjecie jest wg. Twojego monitora poprawne?

Poprawne jest to górne - to drugie to niezbyt dokładna symulacja różnic pomiędzy dwoma ekranami oprofilowanym i nieoprofilowanym. Podkreślam to tylko symulacja RÓZNIC. Nic więcej.
    Rany Janusz, dlaczego podałeś odpowiedź.

Pomału śledziłem Twój post od góry do dołu i począłem wybierać zdjęcie, MYŚLAŁEM, ŻE MAM WYBRAĆ JEDNO.

Oba dolne natychmiast odrzuciłem, zacząłem przyglądać się uważnie tylko górnym, bo powtarzam myślałem, że mam wybrać JEDNO.
    Aż małżonka przybiegła popatrzeć, widać z obawy, że zechcę kupić znów komputer.:smile:

I nagle odpowiedź przeczytałem – szkoda.

Zresztą i tak bym wybrał górne.
    Dolne – lewy nienaturalny rudy kolor przechodzący, aż odcieniem na czoło, kołnierzyk – niebieski przechodzące w zielone – tło za małe nasycenie niebieskiego.

Prawy dolny jakby się wysmarował samoopalaczem, włosy rude, nienaturalnie, tło szare, ale do przyjęcia wg mnie.

Dziękuję za dobry pomysł, wezmę laptopa i pojadę do zakładu fotograficznego, dość na mnie zarobili na wywoływaniu klisz.
    Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów