Strona 15 z 33 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 329

Wątek: Całkowicie początkujący

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

hej nie oceniam technicznie bo jestem za słaba, M - dla mnie fajniejsze
    mnie się fotki bardzo podobają, gratuluję samozaparcia i wstania o poranku, kiedyś pojechałam o 6 rano nad rzekę do jej ujścia łapać poranne opary ale było już po wszystkim - za późno
    pozdrawiam
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotokor1 Zobacz posta
    hej nie oceniam technicznie bo jestem za słaba, M - dla mnie fajniejsze
    mnie się fotki bardzo podobają, gratuluję samozaparcia i wstania o poranku, kiedyś pojechałam o 6 rano nad rzekę do jej ujścia łapać poranne opary ale było już po wszystkim - za późno
    pozdrawiam
    Toż pisałem, że jestem spod znaku barana z uporem MUŁA.
    Jestem gotów całą noc przesiedzieć na stanowisku, aby złapać to jedno jedyne ujęcie.
    Zobaczymy, co powiedzą mistrzowie, muszą krytykować, taki jest sens zamieszczanych ujęć.

UWAGA. W Realu fotki zdecydowanie ładniejsze, przepięknie wyszło słońce ze smugami, niestety kosztem, jakości trzeba zamieszczać na forum.
    Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

[QUOTE=Waldek24;450718]Toż pisałem, że jestem spod znaku barana z uporem MUŁA.

Oj te barany.............. :grin:
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    ...
    Masz Januszu te przez Ciebie preferowane ustawienie MANUAL.
    Mnie naprawdę ani ziębi ani grzeje czy się stosujesz do czyichkolwiek rad.

AHA - jest to surowiec jak zwykle w ogóle nie podciągany.!!!
    Zdjęcie ma się bronić samo i wszelkie komentarze typu j.w. niczego nie wnoszą. Kogo to obchodzi czy "podciągane" czy nie. Ładne lub brzydkie. Kropka.

Miałeś ładny materiał na zdjęcia. Niewykorzystany. Paskudny centralny kadr ze słońcem w środku. Brrrrr... Kompozycja, kompozycja i jeszcze raz kompozycja... Ten namiot foliowy (stelaż) w LD (lewy-dół) jakoś uroku nie dodaje.

Książki, oglądanie cudzych zdjęć (nawet na plfoto - tam sie ostatnio bardzo poziom poprawił) i ćwiczenia. Książki, oglądanie cudzych zdjęć i ćwiczenia... i tak w kółko...

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Mnie naprawdę ani ziębi ani grzeje czy się stosujesz do czyichkolwiek rad.
    Zdjęcie ma się bronić samo i wszelkie komentarze typu j.w. niczego nie wnoszą. Kogo to obchodzi czy "podciągane" czy nie. Ładne lub brzydkie. Kropka.
    Miałeś ładny materiał na zdjęcia. Niewykorzystany. Paskudny centralny kadr ze słońcem w środku. Brrrrr... Kompozycja, kompozycja i jeszcze raz kompozycja... Ten namiot foliowy (stelaż) w LD (lewy-dół) jakoś uroku nie dodaje.

Książki, oglądanie cudzych zdjęć (nawet na plfoto - tam sie ostatnio bardzo poziom poprawił) i ćwiczenia. Książki, oglądanie cudzych zdjęć i ćwiczenia... i tak w kółko...
    Wiesz, co Janusz właśnie porównywałem galerię tzw. mistrzów fotografii ze słońcem (wschód zachód... itd.) i widzę, że słońce jest ubocznym motywem w kadrze, toż ono zawsze jest, po co je, więc pokazywać, niby racja.
    Powtarzam, w zdjęciu nieprzenicowanym na potrzeby forum jest przepiękne z masą odcieni i smug –spowodowała to gęsta mgła, ale niech tam.

Pokazuję zawsze „surowe” zdjęcia aby można ocenić moją pracę w posługiwaniu się aparatem fotograficznym a nie grafika komputerowego.

Takich motywów, okazji przy moim zaangażowaniu będzie jeszcze na pęczki.

PS. W sumie mi pochlebia, że wytrawny fotograf poświęca choć odrobinę czasu na pracowitego nowicjusza.:smile:
    Uwagi są poważnie brane pod uwagę.
    Pozdrawiam.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

... właśnie porównywałem galerię tzw. mistrzów fotografii ze słońcem (wschód zachód... itd.) i widzę, że słońce jest ubocznym motywem w kadrze, toż ono zawsze jest, po co je, więc pokazywać, niby racja....
    Oj nie... Twój kadr jest skopany kompozycyjnie z wielu powodów. Główne to:

1. Słońce w centrum. To daje wrażenie mało interesujące. Może lepiej byłoby umieścić słońce w mocnym punkcie obrazu. Wschód to w lewym a zachód w prawym choć niekoniecznie - tylko samo się narzuca wyjaśnienie co to jest. Zdjęcie "czytamy" od lewej do prawej.

2. "Połówkowy kadr" - widnokrąg jest prawie dokładnie w środku kadru. Co chciałeś pokazać? Mgłę czy niebo? Wyszło ani jedno ani drugie. Widnokrąg w okolicy 1/3 daje jakiś pogląd co ma być "tematem" zdjęcia.

3. Pierwszy plan? - nie ma. Stara szkoła krajobrazu mówi, że zdjęcie powinno posiadać pierwszy plan albo, w przypadku jego braku, nie powinno mieć śmieci w pierwszym planie - u ciebie ten stelaż.

To co pokazałeś zwykle jest określane mianem "przypadkowy kadr". Widok miałeś piękny. Mgła aż sie prosi o wykorzystanie. Ćwiczyć

EDIT:
    Kelby nie jest najlepszym podręcznikiem ani dla początkującego ani dla zaawansowanego. Kelby to "gawędziarz" z umiarkowaną wiedzą na tematy o których pisze. http://www.canon-board.info/showpost...8&postcount=47
    Z tym się akurat w pełni zgadzam
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 31-03-2008 o 19:40

Janusz,

Domyślnie

Oj nie... Twój kadr jest skopany kompozycyjnie z wielu powodów. Główne to:

1. Słońce w centrum. To daje wrażenie mało interesujące. Może lepiej byłoby umieścić słońce w mocnym punkcie obrazu. Wschód to w lewym a zachód w prawym choć niekoniecznie - tylko samo się narzuca wyjaśnienie co to jest. Zdjęcie "czytamy" od lewej do prawej.

2. "Połówkowy kadr" - widnokrąg jest prawie dokładnie w środku kadru. Co chciałeś pokazać? Mgłę czy niebo? Wyszło ani jedno ani drugie. Widnokrąg w okolicy 1/3 daje jakiś pogląd co ma być "tematem" zdjęcia.

3. Pierwszy plan? - nie ma. Stara szkoła krajobrazu mówi, że zdjęcie powinno posiadać pierwszy plan albo, w przypadku jego braku, nie powinno mieć śmieci w pierwszym planie - u ciebie ten stelaż.

To co pokazałeś zwykle jest określane mianem "przypadkowy kadr". Widok miałeś piękny. Mgła aż sie prosi o wykorzystanie. Ćwiczyć

EDIT:
    Kelby nie jest najlepszym podręcznikiem ani dla początkującego ani dla zaawansowanego. Kelby to "gawędziarz" z umiarkowaną wiedzą na tematy o których pisze.
    No tak, JASNE – dziesięć razy pomyśl zanim ustawisz statyw.

Zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć tej nocy i teraz próbuję to wg Twoich wskazówek skadrować.

Jeśli już w „surowym” stanie coś nie tak wyjdzie to i niewiele w Raw’owej ciemni się da poprawić.

Nawet przy tak dużej matrycy, jaką ma 5D to kadrując „wyciągam” coraz więcej z ciemności elementów bez sensu, od słupów linii przesyłowej po jakieś śmieci z podwórek przydomowych.
    Których oczywiście pierwotnie nie było widać.

Kelby – hmm – też trochę irytujące jak pisze o skrapianiu kwiatów i przy okazji opisuje jak uprasować wielokrotnie skrapiając spodnie aby były na rano jak prasowane.
    Wiele tego jest w tej książce - pomijam.
    Dla mnie była to książka w formie beletrystycznej o fotografii, ale uważnie czytając mogłem przy swojej wiedzy coś niecoś wyciągnąć dla siebie.

Dziękuję Januszu za krótki ale jakże pouczający wykład.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Na koniec moich wypocin po obróbce w "ciemni" Raw - już bez komentarza i ja to zostawię.
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 31-03-2008 o 21:32 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    Na koniec moich wypocin po obróbce w "ciemni" Raw - już bez komentarza i ja to zostawię.
    ...
    Odpowiedz sobie na pytanie do czego było Ci potrzebne w tym zdjęciu f=18.0???

Masz brudną matrycę

Janusz,

Bywalec Awatar Marek69
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Masz brudną matrycę
    czytałem spokojnie cały wątek, nio i pojechałeś mu z ta brudną matrycą szacunek za cierpliwość w odpowiedziach.

Domyślnie

Masz brudną matrycę
    No to fajnie, jest godzina 3.30, na starą (przed przestawieniem) 2.30 zbieram klamoty i idę w plener – coś sobie tam upatrzyłem do nocnego fotografowania a tu...

Sprzęt ma miesiąc, z salonu – dbam jak umiem a tu BRUD.
    Czuję się jakby mi sprzedano w salonie z samochodami i wyprowadzono zakupiony samochód całkowicie ubłocony.

Marek69 – myślę, że zwłaszcza w fotografii CIERPLIWOŚĆ jest jedną z najlepszych cech człowieka.
    Moim zdaniem niezmiernie dobrze świadczy o Januszu to, że chce nauczać – ma zabrać wiedzę do grobu?

Ten akurat kadr wycięty z całego zdjęcia był zrobiony (patrzyłem w notatkach) „z ręki” na koniec – zdjęcie PORUSZONE.
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 01-04-2008 o 04:06
    Pozdrawiam.

Strona 15 z 33 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów