Strona 14 z 33 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 329

Wątek: Całkowicie początkujący

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Przy tej odległości tak jak pisze Janusz - te figurki są już poza głębią ostrości..
    Polecam taką stronkę:
    http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    To kalkulator głębi ostrości - podajesz wartości i zobaczysz gdzie będzie ostro

Dla przykładu - wyniki z pierwszego zdjęcia:

Subject distance 70 cm
    Depth of field
    Near limit 69.4 cm
    Far limit 70.6 cm
    Total 1.27 cm
    In front of subject 0.63 cm (50%)
    Behind subject 0.64 cm (50%)
    obliczona dla Canon5D, odległośc 70 cm, ogniskowa 90mm (zczytane z EXIFa)

Cała głębia ostrości to 1,27 centymetra przy takich parametrach.. - dla mie jest całkiem dobrze..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Oj duuuuuużo tego tłumaczenia. Może jednak wziąłbyś do ręki jakąś książkę. Łukasz Gaweł "Praktyczny kurs fotografii" i to zanim zaczniesz zadawać pytania o podstawy.

Zdjęcia "do netu" powinny być zapisane w sRGB - Twoje są w AdobeRGB.

Policz jaką masz GO (głębię ostrości) na przysłonie 9.0 (tak robiłeś 2 zdjęcie) i ogniskowej 105 - z odległości 1 metra wychodzi coś około 4 cm!
    Drogi Januszku, (z racji porównywalnego wieku, mam chyba prawo tak się zwracać).
    Nawet nie wiesz, że pisząc jedno zdanie, nie elaborat odpowiedziałeś na moje pytanie.
    Dopuszczalne dla danego obiektywu GO. Dobrze, że dopisałeś głębia ostrości.:wink:
    Naprawdę są ludzie, którym wystarczy jedno sensowne zdanie i wszystko oczywiste.
    Jakbym przeliczył nie licząc, że idiot – kamera za mnie pomyśli to nie popełniłbym tego błędu.

Często się zdarza, że robię ujęcia, zwłaszcza w puszczy w taki sposób, że lubię mieć ciekawy obiekt z boku kadru usiłując uchwycić ostrą panoramę.
    Teraz popatrzę, co mam zamontowane w body i przeliczę odległość od pierwszego motywu, uważając abym nie stracił ostrości całej panoramy.
    Podany przez Ciebie link znam na pamięć, widać nie wszystko sobie jeszcze z treści tam zawartych przyswoiłem.
    RGB – zapamiętam.

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Przy tej odległości tak jak pisze Janusz - te figurki są już poza głębią ostrości..
    Polecam taką stronkę:
    http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    Dziękuję za link, BARDZO UŻYTECZNY, już siedzę i liczę dla wszystkich szkieł, jakie mam jak to wygląda przy różnych odległościach do obiektów, aby mieć ogólny pogląd.

PS. Wiele ludzi obawia się śmieszności, ma jakieś fobie bojąc się zadawać pytania nawet dla znawców naiwne.
    Nigdy tych zahamowań nie miałem, gorsza dla mnie była niewiedza jak brak pytania.
    Pozdrawiam.

Domyślnie Leciutko of topic.

Jak widać w mojej stopce zajmuję się katalogowaniem stron, bezpłatnie od lat.
    Katalog w wyszukiwarkach ma bardzo wysoką pozycję, zwłaszcza na frazy.

Z proponowanych witryn przez internautów „przechodzi” lub inaczej jest zakwalifikowanych do katalogu około 3% propozycji.

Zawsze wcześnie rano przeglądam pocztę patrząc ile tam propozycji spłynęło wstępna selekcja - usuwanie spamów.

W kolejce czeka na analizę ponad 3200 witryn.
    Dzisiaj zobaczyłem stronę Pani Lidii i natychmiast ją wpisałem poza kolejnością do zasobów, urzekły mnie zdjęcia.
    Proszę pamiętać, że nie oceniam zdjęć ale też techniczne wykonanie strony.

Forumowicze, jeśli nie ma Was w internecie to nie istniejecie, jest powiedzenie, że jeśli czegoś nie ma w Google to tego nie ma.
    Więc do dzieła, HTML, PHP, XHTML czy też Flash nie są takie straszne.
    Takie czasy – liczy się tylko sieć, która jest podstawowym nośnikiem informacji.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Ciekaw jestem, jakich mankamentów dopatrzycie się w tej fotce.
    Są to moje dwa Owczarki Kaukaskie – młodziutkie.
    Tajga atakowana 11 miesięcy przez Atamana 5 miesiące.
    Jest to pierwsze spotkanie bezpośrednie, musiałem być w „ogniu walki” z aparatem usiłując uchwycić obiekt na AF, uważając czy Tajga nie zareaguje agresywnie na dzieciaka.
    Scena bardzo dynamiczna, miałem problem uchwycić obiekty w kadr, wiele zdjęć to łąka, bez psów.
    Aparat ustawiony na pojedyncze zdjęcia.

Jeśli tu zajrzysz Januszku to wprawdzie nie kupiłem tej książki co mi zalecałeś, ale przyszła paczka z książką Scotta Kelby’ego – czytam i sporo się dowiaduję, ponadto masz sRGB.
    Zdjęcie w żaden sposób nie „podciągane” w C1.
    Nie opisuję ustawień aparatu, bo i tak odczytacie.
    Z tego, co czytałem u Kelby’ego to on preferuje ustawienie ISO 200 i to max, dziwne – chyba do krajobrazów.
    Pozdrawiam.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Ciekaw jestem, jakich mankamentów dopatrzycie się w tej fotce...

Poza tym, że cyknięte w automacie i pewnie dlatego poprawnie naświetlone to już nic dobrego o tym czymś powiedzieć się nie da. Zdjęciem to toto naprawdę trudno nazwać. Co jest źle? Wszystko.

Wydaje mi się, że trochę źle rozumiesz formułę forum. Piszesz coś w rodzaju bloga a tu nie ma takiego działu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

dla mnie nieostre i blade, trudno załapać o co chodzi na pierwszy rzut oka, nie zrażaj się pstrykaj dalej a może fotki w ruchu chwyć serią, trochę porasowałam dla mnie tak lepiej
    pozdrawiam
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Poza tym, że cyknięte w automacie i pewnie dlatego poprawnie naświetlone to już nic dobrego o tym czymś powiedzieć się nie da. Zdjęciem to toto naprawdę trudno nazwać. Co jest źle? Wszystko.

Wydaje mi się, że trochę źle rozumiesz formułę forum. Piszesz coś w rodzaju bloga a tu nie ma takiego działu.
    Zgadza się aparat ustawiony na P, jeszcze nie wyobrażam sobie ustawień manualnych jak wokół mnie jedna jatka i to w odległości zaledwie metr, półtora
    Już ja Ciebie Januszu w wyobraźni widzę.
    Tak się bawią Kaukazy.

Nie lubię zaśmiecać forum coraz to nowymi wątkami i pytaniami o sprzęt, mam to już za sobą i dysputami (czytam wszystkie) np. o ile przybliża teleobiektyw – żenada, niech spojrzy w okular celownika i po sprawie.

Wystarczy bardzo uważnie poczytać „przyklejonych” np. - http://canon-board.info/showthread.php?t=12049 i problem obiektywów rozwiązany.

Zresztą o sprzęcie moim zdaniem za dużo a za mało słów krytyki o prezentowanych zdjęciach.
    Zresztą w wielu wątkach problem sprzętu został zamknięty, wystarczy przeczytać.
    Bardzo moje subiektywne zdanie.
    Czy P w takiej sytuacji to taki grzech?

PS. WAŻNE – nie mnie ustalać reguły, ale zdanie moje mam prawo wypowiadać.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    to moje dwa Owczarki Kaukaskie – młodziutkie....
    Ciekaw jestem, jakich mankamentów dopatrzycie się w tej fotce.
    - krzaczory na pierwszym planie,
    - temat zlewa się z tłem, coś w ten deseń: http://aaaby-sprzedac.blogspot.com/2...omo-gdzie.html
    - temat zlewa sie z... tematem! (wytęż wzrok i znajdź drugiego owczarka :-))
    - kompletny brak kompozycji
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 27-03-2008 o 21:42
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    - krzaczory na pierwszym planie,
    - temat zlewa się z tłem, coś w ten deseń: http://aaaby-sprzedac.blogspot.com/2...omo-gdzie.html
    - temat zlewa sie z... tematem! (wytęż wzrok i znajdź drugiego owczarka :-))
    O dziękuję, to dla mnie bardzo dobra uwaga – też widziałem te krzaki zanim umieściłem zdjęcie.
    Kłębowisko, zgadza się był w tym mój widocznie nie do końca przemyślany zamysł.

Zresztą fotografowanie Kaukazów to wyzwanie też dla samego fotografa, toż nawet minimalna nieuwaga i fotograf w powietrzu z całym dobrodziejstwem inwentarza w rękach lub już poza.
    One nawet przy swojej sile i masie musną fotografa i „po ptokach”.:-P
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Chciałem się dowiedzieć jak fotografujecie wschody słońca, i zachody słońca.
    Preferowane przez was ustawienia.
    Wiem, że najlepiej przed wschodem i po zachodzie słońca - pejzaże.
    Zakupiłem książki Scott’a Kelby’ego i naprawdę dokładnie przeanalizowałem zalecenia tego mistrza fotografii w zasadzie punkt po punkcie, począwszy od makro fotografii do pejzaży – wykonując z książką wszystkie czynności praktycznie

Dzisiaj rano (około 4.00) już w wybranym miejscu czekałem ze statywem i sprzętem, aby uchwycić te ciekawe momenty.
    Przypominam ściśle według zaleceń Kelby’ego.

O fotografowaniu tuż przed ukazaniem się tarczy słonecznej nie mogło być mowy - GĘSTA MGŁA.
    Dopiero jak nieco słońce wyszło zza widnokręgu – i tak bardzo słabo świeciło PRZEZ OKOŁO 15 MINUT.
    Dalsze fotografowanie już było niemożliwe, ze względu na „ostrość słońca”.
    Masz Januszu te przez Ciebie preferowane ustawienie MANUAL.
    Nie taki diabeł straszny.

Manual

Preselekcja przysłony

PS. Pomimo montażu do body obiektywu EF 180mm f/3.5L Makro USM – makro np. kwiatów do bani, problemy z głębokością ostrości – muszę wyczuć szkło – na nic tu zalecenia Kolby’ego, chociaż parę sztuczek bardzo pouczających.

AHA - jest to surowiec jak zwykle w ogóle nie podciągany.!!!
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 31-03-2008 o 16:15
    Pozdrawiam.

Strona 14 z 33 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów