Z praktyki wiem, że XP bez poprawki SP2 nie ma sterowników. Co zresztą widać w menadżerze urządzeń jako niewykryte urządzenia. Więc USB działa w trybie 1.1. Dopiero instalując SP2 zyskuje się sterowniki USB 2.0.
Z praktyki wiem, że XP bez poprawki SP2 nie ma sterowników. Co zresztą widać w menadżerze urządzeń jako niewykryte urządzenia. Więc USB działa w trybie 1.1. Dopiero instalując SP2 zyskuje się sterowniki USB 2.0.
C80 - Dziękuję problem rozwiązany.
Jeśli robię jakiś nietakt to przepraszam, jeszcze chwila a poznam całkowicie obyczaje na forum.
Z braku pogody godzinami ćwiczę fotografowanie w domu, jasny, dobrze oświetlony pokój z oknami dachowymi, pokój o długości 10 metrów –ściany śnieżno białe.
Światło jak na pomieszczenie zamknięte znośne.
Wybrałem cztery fotografie, które nie są dobrej, jakości i nie mogę dojść, dlaczego.
Fotografowałem 5D z obiektywem EF 24 – 105 L IS USM.
Aparat ustawiony na Av (preferuję)
To jest surowe bez podciągania w C1 – jedynie konwersja.
Pierwsza rzeźba cała ścisła (że tak nazwie) zdjęcie w miarę – wymiary rzeźby wysokość około 35 cm.
Odległość fotografowania około 70cm – przysłona 4.0, ISO 1250.
Następne zdjęcie rzeźby już większej długość to około 40 cm ustawionej skosem do mnie.
Tu pojawiają się problemy.
Parametry ustawień aparatu jak powyżej i żebym nie wiem jak ustawiał przysłonę, nawet bardzo dużą to obiekt bliżej mnie jest nie ostry.
Punkt AF ustawiłem pośrodku między figurkami, tam gdzie łączą się ręce chłopca z kolanami rybaka, a i tak do katastrofa.
Zwiększam przysłonę aby wyostrzyć pierwszy plan, niewiele to daje.
Gdzie tkwi przyczyna. Przypuszczam, że dla wielu z was to oczywiste.
Zresztą wiele więcej wariantów robiłem, łącznie z wymianą obiektywów na bardzo jasne 1.4, 1.8... te powyżej zdjęcia odzwierciedlają efekt.
Pozdrawiam.
Oj duuuuuużo tego tłumaczenia. Może jednak wziąłbyś do ręki jakąś książkę. Łukasz Gaweł "Praktyczny kurs fotografii" i to zanim zaczniesz zadawać pytania o podstawy.
Taaaa... to widać. Niedoświetlone wszystkie są. Zamiast Av użyj M i porządnie zmierz światło.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632
Zdjęcia "do netu" powinny być zapisane w sRGB - Twoje są w AdobeRGB.
Policz jaką masz GO (głębię ostrości) na przysłonie 9.0 (tak robiłeś 2 zdjęcie) i ogniskowej 105 - z odległości 1 metra wychodzi coś około 4 cm!
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.