Pokaż wyniki od 1 do 10 z 329

Wątek: Całkowicie początkujący

Mieszany widok

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Powiedz mi po co chcesz wydawać 300zł na czytnik?!Na Twoim miejscu kupil bym zwykly maly czytnik na allegro pod USB za 30zł i bylo by dobrze..... Przecież nie zawsze bedziesz mogl zrzucic foty przez FireWire np. do kogos na kompa przez USB juz tak

Ja korzystam z tego:http://allegro.pl/item328809344_czyt...iwersalny.html

I jestem mega zadowolony....transfer taki jak byc powinien takze wsio jest ok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    Powiedz mi po co chcesz wydawać 300zł na czytnik?!Na Twoim miejscu kupil bym zwykly maly czytnik na allegro pod USB za 30zł i bylo by dobrze..... Przecież nie zawsze bedziesz mogl zrzucic foty przez FireWire np. do kogos na kompa przez USB juz tak

Ja korzystam z tego:http://allegro.pl/item328809344_czyt...iwersalny.html
    I jestem mega zadowolony....transfer taki jak byc powinien takze wsio jest ok.
    Może to zabrzmi bardzo nietaktownie, to z góry przepraszam – SERDECZNIE.

Mam czytnik ponoć najlepszy pod USB i cholera mnie bierze, jeśli muszę czekać ponad godzinę, aby skopiować zdjęcia na dysk.

Jeśli na sprzęt wydałem w salonie Canon ponad 25 tyś to 300zł już nie robi różnicy, dla samego komfortu pracy.

Zresztą zawsze byłem dewiantem, jeśli chodzi o sprzęt, jakim się posługuję, tłumacząc sobie, że na słaby mnie nie stać – takie tam nieco głupie usprawiedliwienie.
    Jeśli od połowy lat 90-tych zajmuję się informatyką to notebook musi być naprawdę szybki.
    Jeśli zakładałem rafę koralową w domu to oprzyrządowanie, tylko firma DELTEC – wyżej już nic nie ma.
    Wówczas były zawsze efekty – brak awaryjności, nienaganna praca i co bardzo sobie cenię to upływający czas.

Spokój i nigdy się nie śpieszę to w plenerze z aparatem, tam dopiero uzyskuję spokój ducha, jest to mi BARDZO POTRZEBNE I TO BARDZO – zwłaszcza pracoholikowi, który sypia po 4 godziny na dobę od niepamiętnych czasów.
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 26-03-2008 o 10:09
    Pozdrawiam.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    ...
    Mam czytnik ponoć najlepszy pod USB i cholera mnie bierze, jeśli muszę czekać ponad godzinę, aby skopiować zdjęcia na dysk..
    Hmmmmm... mam złe wieści Ten Twój czytnik jest tylko "ponoć najlepszy" z ogromnym naciskiem na słowo "ponoć". Możliwe, że Twój notebook też jest tylko "ponoć" dobry. Podejrzewam, że w obydwu przypadkach masz USB 1.0 zamiast 2.0

Zwykły czytnik Hama, taki 19 w jednym za 20 zł w MM, czyta, kopiuje kartę 4 Gb w czasie mniejszym od 5 minut. Jak chcesz bardzo wydać więcej to kup czytnik SanDiska - od 70 do ok 150 zł w zależności od modelu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Hmmmmm... mam złe wieści Ten Twój czytnik jest tylko "ponoć najlepszy" z ogromnym naciskiem na słowo "ponoć". Możliwe, że Twój notebook też jest tylko "ponoć" dobry. Podejrzewam, że w obydwu przypadkach masz USB 1.0 zamiast 2.0

Zwykły czytnik Hama, taki 19 w jednym za 20 zł w MM, czyta, kopiuje kartę 4 Gb w czasie mniejszym od 5 minut. Jak chcesz bardzo wydać więcej to kup czytnik SanDiska - od 70 do ok 150 zł w zależności od modelu.
    Usprawiedliwiając się nieco z tego, co napisałem powyżej o nabytym sprzęcie Canon to wyszedłem z założenia, że masz Waldek w ŁAPACH sprzęt na dzień dzisiejszy dobry i jeśli cokolwiek knocisz to szukaj błędów u siebie a nie tłumacz niepowodzeń słabością sprzętu.
    ZERO tłumaczeń wadliwych produktów, które produkujesz – przyczyny są w Waldku i jego umiejętnościach.

Popatrzyłem na czytnik i jak byk na nim USB 2.0 – może poszukam w ustawieniach laptopa, bo jak zwykle tu mnie Januszku zaskoczyłeś,:wink: może driver jakiś nie zainstalowany

Oczywiście, że nie chcę wydać kasy, niepotrzebnie.
    Pracuję na tym - poniżej, małżonka też informatyk ma lepszy ale niech tam ma:
    Notebook TOSHIBA Qosmio G40 -> http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...40.4119.0.html
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez HenrykG Zobacz posta
    Owszem mam takowy czytnik. Dedykowany do SanDisców IV. Kłopot z notebookiem jest taki, że zdecydowana większość portów Firewire w laptopach ma gniazdo czteropinowe, a więc nie ma czym podać napięcia do czytnika. Musiałem zdobyć hub firewire z zasilaczem i wtedy podłączyć czytnik za jego pośrednictwem. No i kilka kabli przybyło na stole...
    Faktycznie ten mój notebook ma gniazdo 4-ro pinowe to już odpada , nie lubię plątaniny kabli na stole.
    Szukam rozwiązania Janusza.
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 26-03-2008 o 11:06 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Mam czytnik ponoć najlepszy pod USB i cholera mnie bierze, jeśli muszę czekać ponad godzinę, aby skopiować zdjęcia na dysk.
    Waldku, jestem przekonany ze cos jest nie tak z "zestawem" czytnik-PC.
    Ja kopiuje cala karte 4GB w ok. +/- 10 min. - nie mierzylem jeszcze dokladnie, ale nie jest to godzina - wypije szybka kawe i po sprawie.
    Logiczne wytlumaczenie to takie iz masz ktorys z elementow transferu nie w wer. 2.0 (czytnik lub port w PC) - czasem tez kabel USB moze platac figle - szczegolnie jak jest za dlugi (mialem kiedys problem z drukarka USB i nie chciala wystartowac - okazalo sie iz winny byl kabel USB).
    Sprawdz w innym zestawie - czytnik-PC(wersje USB 2.0) i zobaczysz jak to wyglada.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez aleks Zobacz posta
    Tak, troszkę uwagę rzucę na marginesie.
    Przecież FireWire i USB 2.0 mają bardzo zbliżone szybkości transmisji. Więc po cholerę kombinować?
    Chyba, ze czegoś nie doczytałem, to przepraszam.
    Pozdrowienia
    Dodam jeszcze ze to zalezy od wersji FireWare.
    Np. Apple ma w wybranych notebookach wer, 1394b (Fireware 800) zamiast Fireware 400 i tam transfer jest duzo lepszy.
    Z moich doswiadczen wynika iz transfer po FireWare jest stabilniejszy i pewniejszy w czasie - testowalem zew. dyski po USB 2.0 i FireWare i po USB jest gorzej - lecz jesli chodzi o czytniki kart pamieci po USB to moze tutaj nie ma roznicy (mowa o FireWare 400 i USB 2.0).
    Ostatnio edytowane przez marekk_ok ; 26-03-2008 o 11:28 Powód: Automerged Doublepost
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Domyślnie

Bardzo ciekawe opisujesz sprawy marekk_ok.
    Jak warto korzystać z doświadczeń innych, a nie zaczynać wszystko od orania sohą (nie wiem jak to się pisze)

Już chyba mam przyczynę swoich niepowodzeń.
    Sprzedawca w komplecie wraz z czytnikiem dał mi driver pod Windows 98 – szok - wszystko było zafoliowane.

Teraz szukam w necie drivera dla Card Reader Writer USB2 - ehhh
    Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów