Strona 11 z 33 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 329

Wątek: Całkowicie początkujący

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Przy okazji, zapytam, jak często ustawiacie balans bieli, toż to szok jeśli napiszecie, że w każdą pogodę i jak to praktycznie robicie, co kartkę niezmiernej czystości nosicie, chyba nieco niepoważne pytanie zadałem, ale raczkuję.
    - robię zawsze RAW,
    - w aparacie balans bieli mam ustawiony na światło dzienne 'daylight',
    - przy wołaniu RAWów koryguję "na oko" tzn. tak żeby mi się podobało i raczej było zblizone do rzeczywistości, czyli np. jesli pomieszczenie było oświetlone żarówkami, albo mam kadr oświetlony zachodzącym słońcem, to nie sprowadzam tego na siłę do snieżnobiałej bieli,
    - żadnych białych kartek, białych dekli i innych takich nie używam.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 20-03-2008 o 12:06
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    - robię zawsze RAW,
    - w aparacie balans bieli mam ustawiony na światło dzienne 'daylight',
    - przy wołaniu RAWów koryguję "na oko" tzn. tak żeby mi się podobało i raczej było zblizone do rzeczywistości, czyli np. jesli pomieszczenie było oświetlone żarówkami, albo mam kadr oświetlony zachodzącym słońcem, to nie sprowadzam tego na siłę do snieżnobiałej bieli,
    - żadnych białych kartek, białych dekli i innych takich nie używam.
    UFF – ulżyło mi, też od wczoraj wszystko robię w RAW i mając program C1 oraz DPP mogę sobie korygować wszystko.
    Najpierw usuwam to, co już na początku wygląda fatalnie, np. ruchomy cel zmieścił mi się w kadrze częściowo.
    Nie uchwyciłem z mojej winy odpowiedniej ostrości – nad resztą pracuję.

SAMA PRZYJEMNOŚĆ.:-P

Do wszystkiego trzeba dojść, początkowo jak człowiek sobie kupi coś z wysokiej półki to myśli, że wyśle aparat i przykaże mu, co ma zrobić i jeszcze, jakie ujęcie.

Pomału dojrzewam, obrabiając RAW-y, że im lepszy sprzęt tym owszem lepsze kadry – jakościowo, ale trzeba popracować.

To nie idiot-kamerki

Domyślnie

Wiem, że wielu już świętuje, a Waldek nadal się bawiąc uczy, już zresztą małżonka do tego przyzwyczajona.

W miarę opanowałem programy DPP i C1, piszę o nawigacji a nie o rzetelnym ich w fotografii wykorzystaniu to znaczy poprawianiu tego co do końca nie wyszło.
    Konwersje, kadrowanie.... to najprościej.
    Powiedźcie mi proszę, z którego programu najchętniej korzystacie
    Widzę, że C1 jest jakby bardziej zaawansowany, w nim najchętniej pracuję, ale jeszcze nie jest za późno, aby zmienić preferencje.
    Kopałem w forum i zdania są tak różne.
    DPP, jest dla mnie szybszy i jedynie w nim przeglądam co by tu zaraz wywalić, ale to co zostało robię w C1.

Pozdrawia Waldek życząc spokojnych świąt, bo za wesołe niech one nie będą
    ----------------------
    Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

hej ja używam zoom browsera chyba z przyzwyczajenia, DPP też jest fajny ale mam starą wersję,
    również wesołych świąt tylko czemu nie mają być za wesołe
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotokor1 Zobacz posta
    hej ja używam zoom browsera chyba z przyzwyczajenia, DPP też jest fajny ale mam starą wersję,
    również wesołych świąt tylko czemu nie mają być za wesołe
    Hmm zoombrowser, aż poczytałem o nim, nawet widzę, że są nakładki spolszczające.

Dlaczego nie za wesołe :razz: – co by nazajutrz nie było KOCIOKWIKU
    Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

zoombrowsera napewno masz razem z oprogramowaniem do piąteczki, jak się skusisz i ściągniesz spolszczenie to zapodaj linka, dobry jest jeszcze captutre one 4,
    na szczęście jest jeszcze po nazajutrz drugie nazajutrz i dopiero kierat :-P
    pozdrawiam
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotokor1 Zobacz posta
    zoombrowsera napewno masz razem z oprogramowaniem do piąteczki, jak się skusisz i ściągniesz spolszczenie to zapodaj linka, dobry jest jeszcze captutre one 4,
    na szczęście jest jeszcze po nazajutrz drugie nazajutrz i dopiero kierat :-P
    pozdrawiam
    Właśnie zoombrowsera zainstalowałem z płyty i przyglądam mu się.
    Captutre one 4, mam wersję legalną nie 30-to dniową.
    Właśnie w ostatnim najwięcej pracuję.
    Muszę się na coś zdecydować, przeglądam możliwości i być mu wiernym, bo tak to bjzel.
    Widzisz nawet płyty nie było kiedy dokładnie pooglądać, ehhh.
    Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ja do wywoływania Rawow Lightorooma wg mnie daje rade a później plik przepuszczam przez szopa i poprawiam niedoskonałości i jest picuś glancuś..

Domyślnie

Na koniec, bo już trzeba pomyśleć o odpoczynku chciałem poruszyć taką sprawę.
    W 40D którą miałem raptem niecałe dwa dni to na zdjęciu miałem to co widziałem w okularze celownika.

Natomiast w 5D (wiadomo większa matryca) początkowe zaskoczenie, zdjęcie jest znacznie większe jak to co fotografuję.

Nieco początkowo irytujące, bo w plenerze obserwując histogram zdjęcia np. alei łapie mi kawałek nieba, chociaż staram się, aby nie i na histogramie już mi ta powierzchnia miga (LCD).
    Wiem, że w tym miejscu zdjęcie zostało prześwietlone – będzie „PIK”.

Ale później już pracując nad RAW’em mogę sobie spokojnie skadrować interesujące mnie pole i po bólu – histogram jest OK.
    Trzeba się do tego przyzwyczaić i koniec.
    Gorzej przy kadrowaniu z proporcjami zdjęcia – powierzchni roboczej – dojdziemy. ;-)
    Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Dlatego ze 5d ma (chyba) 95% pokrycia kadru w wizjerze..tylko seria 1 ma 100% co jest nie watpliwie wygodne

Strona 11 z 33 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów