Sens jest taki że czasem masz małą kartę bo duża została w czytnikualbo nie potrzeba takich dużych plików (nie wiem po co ale może komuś to potrzebne
) ale i tak docelowo czeka Cię robienie w RAWach a nie w jpg.. piątka to puszka generująca znakomite obrazy i dopiero RAW i stałki pokazują na co ją stać..
Statyw to raczej Manfrotto lub Gitzo (statyw Canona ma tu raczej mało osób więc i opinii mało).. i co ważne - osobno kupujesz "nogi" i osobno głowicę - to już należy dobrać do posiadanego sprzętu i rodzaju zdjęć. - na forum jest sporo wątków na temat statywów i głowic..
Ja mam Manfrotto 055 i do tego głowicę kulową (także manfrotto 322RC) - do mojego wzrostu bardzo mi pasuje, głowica też w porządku - mnie akurat kulowa pasuje do zdjęć które robię, ale oczywiście do innych rodzajów fotografii lepsze będą np 3D (każdy kierunek ustawiany osobno) , z poziomicą lub bez.. Do tego co masz to manfrotto to minimum, ma oczywiście wadę - mianowicie trochę waży.. - "nogi" to cena od około 400 w górę, głowice podobnie - oczywiście im lżejsze i bardziej nośne tym cena szybuje szybko w górę.. ale do Twoich celów takie bedą odpowiednie bo jak postawisz plenerze na czymś lekkim zestaw 5D plus do długie szkiełko to niestety może dmuchnąć i przewrócić taki zestaw - więc tu oszczędności są pozorne jak wszędzie chyba..
No to zdrówka życzymy![]()