Strona 22 z 33 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 329

Wątek: Całkowicie początkujący

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Ja od razu, na szybki rzut oka rozpoznałam prawy panel jako poprawny w całości. Czy to znaczy, że mój monitor pod względem kolorystycznym OK? Pasek 0 i 5 zlewa mi się, na co powinnam uważać przy obróbce zdjęć, zanim tego problemu nie rozwiążę?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Ja od razu, na szybki rzut oka rozpoznałam prawy panel jako poprawny w całości. Czy to znaczy, że mój monitor pod względem kolorystycznym OK? Pasek 0 i 5 zlewa mi się, na co powinnam uważać przy obróbce zdjęć, zanim tego problemu nie rozwiążę?
    Proponuję jednak bez względu na monitor, jak zalecano zrobić kalibrację.
    Jestem po, i widzę różnicę.
    Miałem za dużo, nieco niebieskiego – tak to widzę teraz.
    Skopiowałem sobie na pulpit zdjęcia, które miały dla mnie zbyt duże nasycenie barw i po kalibracji nadal są takie, ale już nie w takim stopniu.

Też przy pierwszym spojrzeniu widziałem różnicę lewa – prawa, ale analizowałem każde zdjęcie z osobna spodziewając się małego figla ze strony Janusza, to znaczy podmianę któregoś ze zdjęć np. z prawej strony na lewą, choćby jednego i już by mnie miał.

Nie muszę tego pisać, ale dla formalności zalecają kalibrację dla konkretnych ustawień monitora – ulubionych.
    Po kalibracji pracujemy tylko przy w/w ustawieniach.
    Pozdrawiam.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Bez profilowania nic się nie da powiedzieć

Pasek 0 i 5 to światła - powinny być dość łatwo rozróżnialne. Być może masz za dużą jasność ustawioną. Jasność też się ustawia w trakcie profilowania. Nie może być za jasno ani za ciemno. Ogólna zasada to im ciemniej w pokoju tym mniejsza jasność ekranu. Standardowo ustawia się na ok 100 do 120 cd/m2 ale w ciemnym pokoju trzeba zjechać nawet do 70-80 cd/m2. Nie sposób tego dobrze ustawić bez kolorymetru.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

UWAGA - Jedno pociąga drugie.

Było w tym wątku o czytnikach kart, mnie nie odpowiadała prędkość transmisji przy kopiowaniu plików poprzez USB2.

Szukałem tego http://merlin.pl/Czytnik-kart-CF-San...08,563959.html licząc, że podłączę go pod IEEE 1394.

Po paru dniach było, zabrałem fabrycznie zapakowane i w domu okazało się, że można podłączyć jedynie do IEEE 1394a lub IEEE 1394b – klapa – duża różnica końcówek. Cena 230zł.:-(

Ponieważ mam laptopa więc szukamy, całe szczęście, że laptop ma gniazdo tego http://www.sklep.si.net.pl/index.php...id_produkt=487 Cena 130zł.

Myślę, mam komplet, zadowolony podłączam do laptopa i NIC, system XP I Vista w ogóle go nie widzą.

Długo się przyglądam IEEE 1394A ExpressCard – systemy wykryły, jest 6 pinów (powinno zasilanie pójść) więc co się dzieje, że nie wykrywa SanDisk’a

Jest z boku jego zasilanie 12V 1A – pisze opcjonalnie, no cóż zasilimy bo może SanDisk nie ma zasilania z szyny płyty laptopa.

Jeździmy, nietypowe podłączenie, znalazłem zasilacz 38zł.
    Pod Vista nadal zima, coś szuka ale problem ze sterownikami dla wymienionego systemu.

Wczoraj nareszcie Vista ściągnęła service pack 1 i nareszcie ruszyło.

Trochę dziwnie to działa bez typowego drivera dla Vista, ale szybkość zawrotna.
    Podsumujmy, koszt 398 zł + koszty benzyny, telefonów, więc sam nie wiem czy się opłaciło.

Z czasem o cenie zapomnę, może, komfort pracy to wynagrodzi, ponieważ tu już kawy nie zdążymy zaparzyć przy ściąganiu 4 Giga.

Taka mała uwaga, bez typowego drivera dla SanDisk należy ściągać poprzez C1 (jest taka opcja) bo natychmiast Vista w jakiś przedziwny sposób konwertuje nam RAW na JPG.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

czytnik za 230 zł ?

ja mam też Viste i czytnik za 20 zł po USB i śmiga bez problemów
    Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Przeczytałem niemalże cały wątek. Super telenowela. Mamy wątki miłosne nawet. Jestem pod niesamowitym wrażeniem cierpliwości i Janusza jak i również Waldka. Prawda jest taka, że każdy z nas zaczynał podobnie. Bardzo przyjemnie się czyta i na pewno będzie to pomocne dla początkujących.

Waldek ! Twoje wypady o 3 rano bardzo lubię i rozumię.
    Szkoda, że się połasiłeś na tak drogi czytnik!! Skoro tak dużo zdjęć zrzucasz to żądam tego abyś je ujawnił, bo wnioskuję, że nie oszczędzasz matrycy !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Przeczytałem niemalże cały wątek. Super telenowela. Mamy wątki miłosne nawet. Jestem pod niesamowitym wrażeniem cierpliwości i Janusza jak i również Waldka. Prawda jest taka, że każdy z nas zaczynał podobnie. Bardzo przyjemnie się czyta i na pewno będzie to pomocne dla początkujących.

Waldek ! Twoje wypady o 3 rano bardzo lubię i rozumię.
    Szkoda, że się połasiłeś na tak drogi czytnik!! Skoro tak dużo zdjęć zrzucasz to żądam tego abyś je ujawnił, bo wnioskuję, że nie oszczędzasz matrycy !
    Odnośnie czytnika, było poszło minęło, chciałem jedynie przestrzec, czy „warta skórka z wyprawkę”

Pokaże, na pewno swoje „dzieła”.
    Muszę już teraz być w pełni przekonany, że reprezentuję poziom choćby na ocenę 3 (trzy).

Absolutnie, wykorzystuję każdą pogodę (oprócz dzisiejszej – leje cały dzień) w 100% na naukę fotografowania, bo czasu u mnie multum – 24godziny na dobę.

Wspomniałeś o Januszu, bardzo tego człowieka cenię, niezmiernie doskonały pedagog pełen cierpliwości i niesamowitej wiedzy, doskonały warsztat.

Proszę mi wierzyć, (Janusz to przeczyta) spędziłem przy telefonie z aparatem w ręku na tarasie bardzo wiele godzin, gdzie Janusz krok po kroku uczył mnie podstawowych kroków w technice fotografowania.

Później „szły” pocztą RAW’y i wspólnie wywoływaliśmy zdjęcia zrobione przeze mnie, wymieniając uwagi na GG lub znów telefon.

Obdarzył mnie Janusz pewnym kredytem zaufania i muszę pracować, zadania domowe są zadane, a we wrześniu po powrocie Janusza EGZAMIN.

Muszę się przygotować, aby nie stwierdził, że czas który mi poświęcił poszedł na marne.
    Pozdrawiam.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    ...., a we wrześniu po powrocie Janusza EGZAMIN......
    Hmmmmmm.... uważaj bo wygląda, że mogę być wcześniej Nawet już za półtora miesiąca. Zaletą będzie, że będę mał dostęp do netu i zero czasu na używanie - chyba, że w pracy

Janusz,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Hmmmmmm.... uważaj bo wygląda, że mogę być wcześniej Nawet już za półtora miesiąca. Zaletą będzie, że będę mał dostęp do netu i zero czasu na używanie - chyba, że w pracy
    O rany - SZOK.

Byłem pewien, że nie masz dostępu Januszu do netu
    Skoda czasu, nic już nie piszę, do roboty.
    Pozdrawiam.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    ...
    Byłem pewien, że nie masz dostępu Januszu do netu
    ....
    No bo nie mam. Jestem, na krótko, w biurze w Dubaju i stąd moje obecność w necie.

Janusz,

Strona 22 z 33 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów