Całkowicie początkujący

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotokor1
    Początki nałogu
    • 2006
    • 373

zoombrowsera napewno masz razem z oprogramowaniem do piąteczki, jak się skusisz i ściągniesz spolszczenie to zapodaj linka, dobry jest jeszcze captutre one 4,
    na szczęście jest jeszcze po nazajutrz drugie nazajutrz i dopiero kierat :-P
    pozdrawiam
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Komentarz

• Waldek24
      Bywalec
      • 2008
      • 191

Zamieszczone przez fotokor1 Zobacz wpis
      zoombrowsera napewno masz razem z oprogramowaniem do piąteczki, jak się skusisz i ściągniesz spolszczenie to zapodaj linka, dobry jest jeszcze captutre one 4,
      na szczęście jest jeszcze po nazajutrz drugie nazajutrz i dopiero kierat :-P
      pozdrawiam
      Właśnie zoombrowsera zainstalowałem z płyty i przyglądam mu się.
      Captutre one 4, mam wersję legalną nie 30-to dniową.
      Właśnie w ostatnim najwięcej pracuję.
      Muszę się na coś zdecydować, przeglądam możliwości i być mu wiernym, bo tak to bjzel.
      Widzisz nawet płyty nie było kiedy dokładnie pooglądać, ehhh.
      Pozdrawiam.

Komentarz

• iktorn92
        Uzależniony
        • 2007
        • 605

Ja do wywoływania Rawow Lightorooma wg mnie daje rade a później plik przepuszczam przez szopa i poprawiam niedoskonałości i jest picuś glancuś..
        Flickr
        Portfolio Ślubne

Komentarz

• Waldek24
          Bywalec
          • 2008
          • 191

Na koniec, bo już trzeba pomyśleć o odpoczynku chciałem poruszyć taką sprawę.
          W 40D którą miałem raptem niecałe dwa dni to na zdjęciu miałem to co widziałem w okularze celownika.

Natomiast w 5D (wiadomo większa matryca) początkowe zaskoczenie, zdjęcie jest znacznie większe jak to co fotografuję.

Nieco początkowo irytujące, bo w plenerze obserwując histogram zdjęcia np. alei łapie mi kawałek nieba, chociaż staram się, aby nie i na histogramie już mi ta powierzchnia miga (LCD).
          Wiem, że w tym miejscu zdjęcie zostało prześwietlone – będzie „PIK”.

Ale później już pracując nad RAW’em mogę sobie spokojnie skadrować interesujące mnie pole i po bólu – histogram jest OK.
          Trzeba się do tego przyzwyczaić i koniec.
          Gorzej przy kadrowaniu z proporcjami zdjęcia – powierzchni roboczej – dojdziemy. ;-)
          Pozdrawiam.

Komentarz

• iktorn92
            Uzależniony
            • 2007
            • 605

Dlatego ze 5d ma (chyba) 95% pokrycia kadru w wizjerze..tylko seria 1 ma 100% co jest nie watpliwie wygodne
            Flickr
            Portfolio Ślubne

Komentarz

• Waldek24
              Bywalec
              • 2008
              • 191

Mam pytanie, czy ktokolwiek ma lub chociaż widział czytnik kart podłączany nie do USB, lecz do bardzo szybkiego portu IEEE 1394.
              Ponoć są, ale w żaden sposób nie mogę „załatwić” tzn. kupić, ostatnio w salonie Canon’a miały być lecz przywieziono znów do USB.

Może to już było gdzieś poruszane, jeśli tak to przepraszam.
              Mam w swoim laptopie dwa systemy operacyjne, XP i Vista Ultimate, z obu korzystam tam gdzie mi jest z aplikacjami wygodniej.

Dzisiaj znalazłem aktualizację dla Vista wydaną przez Canon, która już po skopiowaniu RAW-ów na dysk pozwala bez np. C1 przeglądać natychmiast wykonane zdjęcia z możliwością powiększania szczegółów – suwak do baaardzo dużych rozmiarów..
              Już na wstępie widzę, które zdjęcie sknociłem i z nim sobie dać spokój.
              Nie dla wszystkich body – dla 5D – jest.
              Dla mnie bardzo pomocne do wstępnej selekcji.
              Pozdrawiam.

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz wpis
                Dzisiaj znalazłem aktualizację dla Vista wydaną przez Canon, która już po skopiowaniu RAW-ów na dysk pozwala bez np. C1 przeglądać natychmiast wykonane zdjęcia z możliwością powiększania szczegółów – suwak do baaardzo dużych rozmiarów.....i.
                Ściągnij sobie FastStone - darmowy a lepszy od tych wszystkich wynalazków Microsoftu.

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Waldek24
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 191

Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz wpis
                  Ściągnij sobie FastStone - darmowy a lepszy od tych wszystkich wynalazków Microsoftu.
                  Już ściągnąłem FastStone - przeglądam.
                  Pierwsze wrażenie to bardzo leciutki i szybki program, popatrzę co on może:razz:

PS. Czytuję WSZYSTKIE Twoje posty, czasami po kilka razy, gratuluję dużej wiedzy, jestem pełen uznania.
                  Pozdrawiam.

Komentarz

• Waldek24
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 191

Pisałem, powyżej ale widać to umknęło.

Czy naprawdę nikt z tak potężnego forum nie widział nie ma czytnika kart podłączonego do portu IEEE 1394 nazywanego (Fire-Wire).
                    To taki mały port wielkości złącza w aparacie Canon.
                    Najlepiej jakby obsługiwał tylko karty z Canona, aby po otwarciu „Mój Komputer” nie widzieć masę dysków, jakie niby się ma.

Toż skopiowanie około 100 zdjęć (RAW) poprzez USB zajmuje wieki – można iść do diabła i wrócić.
                    Znalazłem jeden link do sklepu http://www.marchevkowepole.pl/produc...oświadczenia.

PS. Pogoda „pod zdechłym azorkiem” trzeba trenować w domu, nie szkodzi przyda się i taka zabawa.
                    Pozdrawiam.

Komentarz

• iktorn92
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 605

Powiedz mi po co chcesz wydawać 300zł na czytnik?!Na Twoim miejscu kupil bym zwykly maly czytnik na allegro pod USB za 30zł i bylo by dobrze..... Przecież nie zawsze bedziesz mogl zrzucic foty przez FireWire np. do kogos na kompa przez USB juz tak

Ja korzystam z tego:http://allegro.pl/item328809344_czyt...iwersalny.html

I jestem mega zadowolony....transfer taki jak byc powinien takze wsio jest ok.
                      Flickr
                      Portfolio Ślubne

Komentarz

• Waldek24
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 191

Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz wpis
                        Powiedz mi po co chcesz wydawać 300zł na czytnik?!Na Twoim miejscu kupil bym zwykly maly czytnik na allegro pod USB za 30zł i bylo by dobrze..... Przecież nie zawsze bedziesz mogl zrzucic foty przez FireWire np. do kogos na kompa przez USB juz tak

Ja korzystam z tego:http://allegro.pl/item328809344_czyt...iwersalny.html
                        I jestem mega zadowolony....transfer taki jak byc powinien takze wsio jest ok.
                        Może to zabrzmi bardzo nietaktownie, to z góry przepraszam – SERDECZNIE.

Mam czytnik ponoć najlepszy pod USB i cholera mnie bierze, jeśli muszę czekać ponad godzinę, aby skopiować zdjęcia na dysk.

Jeśli na sprzęt wydałem w salonie Canon ponad 25 tyś to 300zł już nie robi różnicy, dla samego komfortu pracy.

Zresztą zawsze byłem dewiantem, jeśli chodzi o sprzęt, jakim się posługuję, tłumacząc sobie, że na słaby mnie nie stać – takie tam nieco głupie usprawiedliwienie.
                        Jeśli od połowy lat 90-tych zajmuję się informatyką to notebook musi być naprawdę szybki.
                        Jeśli zakładałem rafę koralową w domu to oprzyrządowanie, tylko firma DELTEC – wyżej już nic nie ma.
                        Wówczas były zawsze efekty – brak awaryjności, nienaganna praca i co bardzo sobie cenię to upływający czas.

Spokój i nigdy się nie śpieszę to w plenerze z aparatem, tam dopiero uzyskuję spokój ducha, jest to mi BARDZO POTRZEBNE I TO BARDZO – zwłaszcza pracoholikowi, który sypia po 4 godziny na dobę od niepamiętnych czasów.
                        Ostatnio edytowany przez Waldek24; 15753.
                        Pozdrawiam.

Komentarz

• C80
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 855

Jeżeli masz do skopiowania karty CF na laptopa to warto rozpatrzyć to: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7078
                          [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz wpis
                            ...
                            Mam czytnik ponoć najlepszy pod USB i cholera mnie bierze, jeśli muszę czekać ponad godzinę, aby skopiować zdjęcia na dysk..
                            Hmmmmm... mam złe wieści Ten Twój czytnik jest tylko "ponoć najlepszy" z ogromnym naciskiem na słowo "ponoć". Możliwe, że Twój notebook też jest tylko "ponoć" dobry. Podejrzewam, że w obydwu przypadkach masz USB 1.0 zamiast 2.0

Zwykły czytnik Hama, taki 19 w jednym za 20 zł w MM, czyta, kopiuje kartę 4 Gb w czasie mniejszym od 5 minut. Jak chcesz bardzo wydać więcej to kup czytnik SanDiska - od 70 do ok 150 zł w zależności od modelu.

Janusz,
                            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• HenrykG
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 276

Zamieszczone przez Waldek
                              Czy naprawdę nikt z tak potężnego forum nie widział nie ma czytnika kart podłączonego do portu IEEE 1394 nazywanego (Fire-Wire).
                              Zamieszczone przez Waldek24
                              eśli od połowy lat 90-tych zajmuję się informatyką to notebook musi być naprawdę szybki.
                              Owszem mam takowy czytnik. Dedykowany do SanDisców IV. Kłopot z notebookiem jest taki, że zdecydowana większość portów Firewire w laptopach ma gniazdo czteropinowe, a więc nie ma czym podać napięcia do czytnika. Musiałem zdobyć hub firewire z zasilaczem i wtedy podłączyć czytnik za jego pośrednictwem. No i kilka kabli przybyło na stole...
                              Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Komentarz

• Waldek24
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 191

Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz wpis
                                Hmmmmm... mam złe wieści Ten Twój czytnik jest tylko "ponoć najlepszy" z ogromnym naciskiem na słowo "ponoć". Możliwe, że Twój notebook też jest tylko "ponoć" dobry. Podejrzewam, że w obydwu przypadkach masz USB 1.0 zamiast 2.0

Zwykły czytnik Hama, taki 19 w jednym za 20 zł w MM, czyta, kopiuje kartę 4 Gb w czasie mniejszym od 5 minut. Jak chcesz bardzo wydać więcej to kup czytnik SanDiska - od 70 do ok 150 zł w zależności od modelu.
                                Usprawiedliwiając się nieco z tego, co napisałem powyżej o nabytym sprzęcie Canon to wyszedłem z założenia, że masz Waldek w ŁAPACH sprzęt na dzień dzisiejszy dobry i jeśli cokolwiek knocisz to szukaj błędów u siebie a nie tłumacz niepowodzeń słabością sprzętu.
                                ZERO tłumaczeń wadliwych produktów, które produkujesz – przyczyny są w Waldku i jego umiejętnościach.

Popatrzyłem na czytnik i jak byk na nim USB 2.0 – może poszukam w ustawieniach laptopa, bo jak zwykle tu mnie Januszku zaskoczyłeś,:wink: może driver jakiś nie zainstalowany

Oczywiście, że nie chcę wydać kasy, niepotrzebnie.
                                Pracuję na tym - poniżej, małżonka też informatyk ma lepszy ale niech tam ma:
                                Notebook TOSHIBA Qosmio G40 -> http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...40.4119.0.html
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Zamieszczone przez HenrykG Zobacz wpis
                                Owszem mam takowy czytnik. Dedykowany do SanDisców IV. Kłopot z notebookiem jest taki, że zdecydowana większość portów Firewire w laptopach ma gniazdo czteropinowe, a więc nie ma czym podać napięcia do czytnika. Musiałem zdobyć hub firewire z zasilaczem i wtedy podłączyć czytnik za jego pośrednictwem. No i kilka kabli przybyło na stole...
                                Faktycznie ten mój notebook ma gniazdo 4-ro pinowe to już odpada , nie lubię plątaniny kabli na stole.
                                Szukam rozwiązania Janusza.
                                Ostatnio edytowany przez Waldek24; 15753. Powód: Automerged Doublepost
                                Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...
                                X