Strona 13 z 33 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 329

Wątek: Całkowicie początkujący

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Tak, troszkę uwagę rzucę na marginesie.
    Przecież FireWire i USB 2.0 mają bardzo zbliżone szybkości transmisji. Więc po cholerę kombinować?
    Chyba, ze czegoś nie doczytałem, to przepraszam.
    Pozdrowienia

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Mam czytnik ponoć najlepszy pod USB i cholera mnie bierze, jeśli muszę czekać ponad godzinę, aby skopiować zdjęcia na dysk.
    Waldku, jestem przekonany ze cos jest nie tak z "zestawem" czytnik-PC.
    Ja kopiuje cala karte 4GB w ok. +/- 10 min. - nie mierzylem jeszcze dokladnie, ale nie jest to godzina - wypije szybka kawe i po sprawie.
    Logiczne wytlumaczenie to takie iz masz ktorys z elementow transferu nie w wer. 2.0 (czytnik lub port w PC) - czasem tez kabel USB moze platac figle - szczegolnie jak jest za dlugi (mialem kiedys problem z drukarka USB i nie chciala wystartowac - okazalo sie iz winny byl kabel USB).
    Sprawdz w innym zestawie - czytnik-PC(wersje USB 2.0) i zobaczysz jak to wyglada.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez aleks Zobacz posta
    Tak, troszkę uwagę rzucę na marginesie.
    Przecież FireWire i USB 2.0 mają bardzo zbliżone szybkości transmisji. Więc po cholerę kombinować?
    Chyba, ze czegoś nie doczytałem, to przepraszam.
    Pozdrowienia
    Dodam jeszcze ze to zalezy od wersji FireWare.
    Np. Apple ma w wybranych notebookach wer, 1394b (Fireware 800) zamiast Fireware 400 i tam transfer jest duzo lepszy.
    Z moich doswiadczen wynika iz transfer po FireWare jest stabilniejszy i pewniejszy w czasie - testowalem zew. dyski po USB 2.0 i FireWare i po USB jest gorzej - lecz jesli chodzi o czytniki kart pamieci po USB to moze tutaj nie ma roznicy (mowa o FireWare 400 i USB 2.0).
    Ostatnio edytowane przez marekk_ok ; 26-03-2008 o 11:28 Powód: Automerged Doublepost
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Domyślnie

Bardzo ciekawe opisujesz sprawy marekk_ok.
    Jak warto korzystać z doświadczeń innych, a nie zaczynać wszystko od orania sohą (nie wiem jak to się pisze)

Już chyba mam przyczynę swoich niepowodzeń.
    Sprzedawca w komplecie wraz z czytnikiem dał mi driver pod Windows 98 – szok - wszystko było zafoliowane.

Teraz szukam w necie drivera dla Card Reader Writer USB2 - ehhh
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Waldku, pod XP czy VISTĘ drivery są niepotrzebne..
    system obsługuje je domyślnie dlatego na płycie ich nie ma.. - jak zainstalowałeś ten driver to może tu być kłopot - spróbuj odinstalować i zobaczyć co bedzie
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Waldku, pod XP czy VISTĘ drivery są niepotrzebne..
    system obsługuje je domyślnie dlatego na płycie ich nie ma.. - jak zainstalowałeś ten driver to może tu być kłopot - spróbuj odinstalować i zobaczyć co bedzie
    Zgadza się, właśnie rozmawiałem z przedstawicielem producenta laptopa.
    Od Win 98, każda wyższa wersja systemu operacyjnego ma w swoich zasobach już sterowniki.
    Sprzętowiec komputerowy to ze mnie żaden.
    Pod Vista jest OK - widać przedobrzyłem, ale naprawimy.
    Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Z praktyki wiem, że XP bez poprawki SP2 nie ma sterowników. Co zresztą widać w menadżerze urządzeń jako niewykryte urządzenia. Więc USB działa w trybie 1.1. Dopiero instalując SP2 zyskuje się sterowniki USB 2.0.

Domyślnie

C80 - Dziękuję problem rozwiązany.

Jeśli robię jakiś nietakt to przepraszam, jeszcze chwila a poznam całkowicie obyczaje na forum.
    Z braku pogody godzinami ćwiczę fotografowanie w domu, jasny, dobrze oświetlony pokój z oknami dachowymi, pokój o długości 10 metrów –ściany śnieżno białe.
    Światło jak na pomieszczenie zamknięte znośne.

Wybrałem cztery fotografie, które nie są dobrej, jakości i nie mogę dojść, dlaczego.
    Fotografowałem 5D z obiektywem EF 24 – 105 L IS USM.
    Aparat ustawiony na Av (preferuję)
    To jest surowe bez podciągania w C1 – jedynie konwersja.

Pierwsza rzeźba cała ścisła (że tak nazwie) zdjęcie w miarę – wymiary rzeźby wysokość około 35 cm.
    Odległość fotografowania około 70cm – przysłona 4.0, ISO 1250.

Następne zdjęcie rzeźby już większej długość to około 40 cm ustawionej skosem do mnie.
    Tu pojawiają się problemy.
    Parametry ustawień aparatu jak powyżej i żebym nie wiem jak ustawiał przysłonę, nawet bardzo dużą to obiekt bliżej mnie jest nie ostry.
    Punkt AF ustawiłem pośrodku między figurkami, tam gdzie łączą się ręce chłopca z kolanami rybaka, a i tak do katastrofa.

Zwiększam przysłonę aby wyostrzyć pierwszy plan, niewiele to daje.

Gdzie tkwi przyczyna. Przypuszczam, że dla wielu z was to oczywiste.
    Zresztą wiele więcej wariantów robiłem, łącznie z wymianą obiektywów na bardzo jasne 1.4, 1.8... te powyżej zdjęcia odzwierciedlają efekt.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Następne zdjęcie rzeźby już większej długość to około 40 cm ustawionej skosem do mnie.
    Tu pojawiają się problemy.
    Parametry ustawień aparatu jak powyżej i żebym nie wiem jak ustawiał przysłonę, nawet bardzo dużą to obiekt bliżej mnie jest nie ostry.
    Punkt AF ustawiłem pośrodku między figurkami, tam gdzie łączą się ręce chłopca z kolanami rybaka, a i tak do katastrofa.

Zwiększam przysłonę aby wyostrzyć pierwszy plan, niewiele to daje.

Gdzie tkwi przyczyna.
    chyba Ci coś nie wychodzi to zwiększanie/zmniejszanie przysłony, bo w obu zdjęciach EXIF pokazuje f/9
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Wybrałem cztery fotografie, które nie są dobrej, jakości i nie mogę dojść, dlaczego.
    Oj duuuuuużo tego tłumaczenia. Może jednak wziąłbyś do ręki jakąś książkę. Łukasz Gaweł "Praktyczny kurs fotografii" i to zanim zaczniesz zadawać pytania o podstawy.

...To jest surowe bez podciągania w C1 – jedynie konwersja....
    Taaaa... to widać. Niedoświetlone wszystkie są. Zamiast Av użyj M i porządnie zmierz światło.
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632

Zdjęcia "do netu" powinny być zapisane w sRGB - Twoje są w AdobeRGB.

Policz jaką masz GO (głębię ostrości) na przysłonie 9.0 (tak robiłeś 2 zdjęcie) i ogniskowej 105 - z odległości 1 metra wychodzi coś około 4 cm!

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    chyba Ci coś nie wychodzi to zwiększanie/zmniejszanie przysłony, bo w obu zdjęciach EXIF pokazuje f/9
    Bardzo możliwe, że pomyliłem zdjęcia, które dawałem na serwer ale efekt był ten sam.
    Przepraszam.:-)
    Pozdrawiam.

Strona 13 z 33 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów