Tak, troszkę uwagę rzucę na marginesie.
Przecież FireWire i USB 2.0 mają bardzo zbliżone szybkości transmisji. Więc po cholerę kombinować?
Chyba, ze czegoś nie doczytałem, to przepraszam.
Pozdrowienia
Tak, troszkę uwagę rzucę na marginesie.
Przecież FireWire i USB 2.0 mają bardzo zbliżone szybkości transmisji. Więc po cholerę kombinować?
Chyba, ze czegoś nie doczytałem, to przepraszam.
Pozdrowienia
Waldku, jestem przekonany ze cos jest nie tak z "zestawem" czytnik-PC.
Ja kopiuje cala karte 4GB w ok. +/- 10 min. - nie mierzylem jeszcze dokladnie, ale nie jest to godzina - wypije szybka kawe i po sprawie.
Logiczne wytlumaczenie to takie iz masz ktorys z elementow transferu nie w wer. 2.0 (czytnik lub port w PC) - czasem tez kabel USB moze platac figle - szczegolnie jak jest za dlugi (mialem kiedys problem z drukarka USB i nie chciala wystartowac - okazalo sie iz winny byl kabel USB).
Sprawdz w innym zestawie - czytnik-PC(wersje USB 2.0) i zobaczysz jak to wyglada.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam jeszcze ze to zalezy od wersji FireWare.
Np. Apple ma w wybranych notebookach wer, 1394b (Fireware 800) zamiast Fireware 400 i tam transfer jest duzo lepszy.
Z moich doswiadczen wynika iz transfer po FireWare jest stabilniejszy i pewniejszy w czasie - testowalem zew. dyski po USB 2.0 i FireWare i po USB jest gorzej - lecz jesli chodzi o czytniki kart pamieci po USB to moze tutaj nie ma roznicy (mowa o FireWare 400 i USB 2.0).
Ostatnio edytowane przez marekk_ok ; 26-03-2008 o 11:28 Powód: Automerged Doublepost
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
Bardzo ciekawe opisujesz sprawy marekk_ok.
Jak warto korzystać z doświadczeń innych, a nie zaczynać wszystko od orania sohą (nie wiem jak to się pisze)
Już chyba mam przyczynę swoich niepowodzeń.
Sprzedawca w komplecie wraz z czytnikiem dał mi driver pod Windows 98 – szok- wszystko było zafoliowane.
Teraz szukam w necie drivera dla Card Reader Writer USB2 - ehhh![]()
Pozdrawiam.
Waldku, pod XP czy VISTĘ drivery są niepotrzebne..
system obsługuje je domyślnie dlatego na płycie ich nie ma.. - jak zainstalowałeś ten driver to może tu być kłopot - spróbuj odinstalować i zobaczyć co bedzie
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Z praktyki wiem, że XP bez poprawki SP2 nie ma sterowników. Co zresztą widać w menadżerze urządzeń jako niewykryte urządzenia. Więc USB działa w trybie 1.1. Dopiero instalując SP2 zyskuje się sterowniki USB 2.0.
C80 - Dziękuję problem rozwiązany.
Jeśli robię jakiś nietakt to przepraszam, jeszcze chwila a poznam całkowicie obyczaje na forum.
Z braku pogody godzinami ćwiczę fotografowanie w domu, jasny, dobrze oświetlony pokój z oknami dachowymi, pokój o długości 10 metrów –ściany śnieżno białe.
Światło jak na pomieszczenie zamknięte znośne.
Wybrałem cztery fotografie, które nie są dobrej, jakości i nie mogę dojść, dlaczego.
Fotografowałem 5D z obiektywem EF 24 – 105 L IS USM.
Aparat ustawiony na Av (preferuję)
To jest surowe bez podciągania w C1 – jedynie konwersja.
Pierwsza rzeźba cała ścisła (że tak nazwie) zdjęcie w miarę – wymiary rzeźby wysokość około 35 cm.
Odległość fotografowania około 70cm – przysłona 4.0, ISO 1250.
Następne zdjęcie rzeźby już większej długość to około 40 cm ustawionej skosem do mnie.
Tu pojawiają się problemy.
Parametry ustawień aparatu jak powyżej i żebym nie wiem jak ustawiał przysłonę, nawet bardzo dużą to obiekt bliżej mnie jest nie ostry.
Punkt AF ustawiłem pośrodku między figurkami, tam gdzie łączą się ręce chłopca z kolanami rybaka, a i tak do katastrofa.
Zwiększam przysłonę aby wyostrzyć pierwszy plan, niewiele to daje.
Gdzie tkwi przyczyna. Przypuszczam, że dla wielu z was to oczywiste.
Zresztą wiele więcej wariantów robiłem, łącznie z wymianą obiektywów na bardzo jasne 1.4, 1.8... te powyżej zdjęcia odzwierciedlają efekt.
Pozdrawiam.
Oj duuuuuużo tego tłumaczenia. Może jednak wziąłbyś do ręki jakąś książkę. Łukasz Gaweł "Praktyczny kurs fotografii" i to zanim zaczniesz zadawać pytania o podstawy.
Taaaa... to widać. Niedoświetlone wszystkie są. Zamiast Av użyj M i porządnie zmierz światło.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632
Zdjęcia "do netu" powinny być zapisane w sRGB - Twoje są w AdobeRGB.
Policz jaką masz GO (głębię ostrości) na przysłonie 9.0 (tak robiłeś 2 zdjęcie) i ogniskowej 105 - z odległości 1 metra wychodzi coś około 4 cm!
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.