Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
Ciągle ignorujecie "uszy" więc wstawię kilka ;-) ;-) ;-) Lepiej? Crop ma być do formatu wyjściowego, czyli dużego.

A co do urtaty światła.
Źródłem jest moje spostrzeżenie. Wystarczy? Procesu dowodowego nie będę robił bo mi się nie chce. Z opinią się nie zgadzacie? No to co. Są różne zdania, a temat taki sobie średnio ciekawy. Kiedyś, przy okazji może ktoś inny to potwierdzi, może nie.
Ale to spostrzeżenie po prostu kłóci się z prawami fizyki :-)
Mam takie pytanie: czy podpinając ten obiektyw do aparatu do niego przystosowanego, robiąc zdjęcie a następnie wycinając z klatki kliszy fragment 36x24mm (czy mniejszy) będzie występowała utrata światła ?
Nie, bo ilość światła padająca na załóżmy 1mm^2 będzie taka sama.
Inną kwestią jest przekłamanie wskazań światłomierza w aparacie, który nie dostaje informacji jaki obiektyw jest podpięty. Dandelion mówi 1.8 (czy ileś tam), a w rzeczywistości jest 3.5, to spora różnica dla matówki.

Crop... ten wynalazek wygodnie się stosuje porównując formaty mniejsze do formatu 35mm.
Dla 645 crop w stosunku do 135 wynosi ok 0.6.
Dla APS-C w stosunku do 135 wynosi 1.6.

Podpinając do XX/XXXD obiektyw 180mm nadal mamy 180mm, ale o kącie widzenia dla formatu APS-C podobnym do obiektywu 290mm na małym obrazku.