Cytat Zamieszczone przez Tanto Zobacz posta
1jac, może problem jest związany z "Adapter EOS/T mount + T/Hasselblad"? Eos/hassel ma kilka cm wysokości, nie wiem jak T/Hassel, i tu zapewnie następuje minimalna utrata jasności.
Co do opłacalności, to obiektywy już są [razem z pudełkiem na slajd ;-) ] i jak już się je nosi to dobrze by było żeby dało się podpiąc je też do cyfry. Dla tego będę zamawiał dla znajomego adapter nikon/hasselblad, a sam chyba ogranicze się jednak do adaptera eos/nikon, wyjdzie taniej i bardziej uniwersalnie.

Zastanawia mnie tylko to co piszesz o jakości optycznej, aż tak kiepskie wyniki z obiektywami z wyższej półki?
Możliwe, że moje spostrzeżenia są wynikiem jakiegoś błędu w samym adapterze. Ma w sumie ~33mm grubości a nie jestem całkowicie pewien ile powinien mieć. Co do ostrzenia, to ostrzy daleko za nieskończoność, ale akurat to jest mi potrzebne. Łączę do tego zestawu kamerę CCD do naprowadzania teleskopu.

A co do jakości obiektywów z wyższej półki. W szkłach z formatu średniego na cropie małoobrazkowym wykorzystywana jest pewna (mała) część wiązki światła. Więc obserwowana jakość obrazu ulega pogorszeniu. Choć na kamerce CCD z cropem chyba z 10 to wcale nie przeszkadza. A wręcz przeciwnie.