Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: EOS/Hasselblad + dandelion?

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie EOS/Hasselblad + dandelion?

Czy ktoś miał do czynienia z takim zestawem?
    Na Alledrogo znalazłem informację z jakimi adapterami dandelion współpracuje, ale nie było tam wymienionej wersji dla hassela. Teoretycznie powinno działać jednak ziarno niepewności zostało zasiane...
    Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)

Bywalec

Domyślnie

Będzie działać na pewno, bo:
    - dandelion tylko i wyłącznie działa na styki body i nie ma komunikacji z obiektywem,
    - detekcja ostrości następuje na podstawie pomiaru kontrastu w body, obiektyw nic o ty mnie wie.

Mam coś takiego: Adapter EOS z dandelionem/ T mount + T/Hasselblad. Dlaczego takie? Otóż EOS/T nadaje się do teleskopów astro a T/Hassel dałem kiedyś zrobić jak okazyjnie kupiłem kilka szkieł. Wszystko było by cacy gdyby nie to, że szkła do średniego formatu kiepsko wypadają na małej klatce z cropem. Generalnie są za ciemne i rozdzielczość też nie jest rewelacyjna. Crop rośnie do 2, w tym samym stosunku spada światło. CFi 3,5/100 zachowuje się jak 7/200. Nie jest to ani wygodne ani tanie. Szkła do Hassela są dość drogie. Jednym słowem gra nie warta efektu.
    Na marginesie dodam jeszcze, że próbowałem szkła do wielkiego formatu łączyć z EOS zo pomocą adapteru typu ruski miech. To już była porażka całkowita. Rozdzielczość gorsza niż z kitem a światło trudne do oszacowania. Co prawda z ogniskowej 180mm "zrobiło się" co najmniej 1000 ale jakość znacznie gorsza niż MTO1000mm. Zaniechałem doświadczeń w tym temacie.

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    szkła do średniego formatu kiepsko wypadają na małej klatce z cropem. Generalnie są za ciemne i rozdzielczość też nie jest rewelacyjna. Crop rośnie do 2, w tym samym stosunku spada światło. CFi 3,5/100 zachowuje się jak 7/200.
    Bzdura. Ogniskowa to ogniskowa, światłosiła to światłosiła. Dla danego szkła te wartości nie zmieniają się w zależności od nośnika, gdyż są fizycznymi cechami układu optycznego.

próbowałem szkła do wielkiego formatu łączyć z EOS zo pomocą adapteru typu ruski miech. To już była porażka całkowita. Rozdzielczość gorsza niż z kitem a światło trudne do oszacowania. Co prawda z ogniskowej 180mm "zrobiło się" co najmniej 1000 ale jakość znacznie gorsza niż MTO1000mm. Zaniechałem doświadczeń w tym temacie.
    Jak wyżej. Może masz na myśli zmianę kątów widzenia? Nie zmienia to jednak faktu, że nie znam sposobu, by szkło 180mm na małym obrazku lub cropie "zmieniło się" w co najmniej 1000mm:neutral:

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Jak wyżej. Może masz na myśli zmianę kątów widzenia? Nie zmienia to jednak faktu, że nie znam sposobu, by szkło 180mm na małym obrazku lub cropie "zmieniło się" w co najmniej 1000mm:neutral:
    Czyli kolejna bzdura?
    Szkło 180mm pochodziło z kamery o dłuższum boku kadru 12" (304mm). W 30D i 40D mam 22,5mm na dłuższym boku. Więc tak zwany crop równy 13,5. To jak się przemnoży ogniskową przez crop daje 2430mm. Tu właśnie przepraszam za błąd. Siłą rzeczy 1000mm nie dało się zrobić. A to "zrobiło się" dałem w USZACH, chyba zauważyłeś. Więc proszę, korzystaj ze słowa bzdura w bardziej przemyślany sposób.

A co do pogorszenia jakości i światła na dużo mniejszej klatce to sprawdziłem że tak jest. Ale oczywiście nie musicie w to wierzyć.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

... hmm nie wiem ale corp sam w sobie nie powoduje straty światła ja mam biometara 80 z Sixa i nie wydaje mi sie że po podłaczeniu do DSLR jest utrata światła ....

Bywalec

Domyślnie

... hmm a mnie się wydaje że jest. Ale to może takie tylko złudzenie optyczne. Niemniej muszę korygować ekspozycję o wartość +1EV (raczej musiałem przy testach bo z zestawu nie korzystam)
    Ostatnio edytowane przez 1jac ; 05-03-2008 o 09:50

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

- detekcja ostrości następuje na podstawie pomiaru kontrastu w body, obiektyw nic o ty mnie wie.
    Dalmierz elektroniczny/detekcja fazowa, ale może i jakiś pomiar kontrastu jest i o tym nie wiem :smile:

... hmm a mnie się wydaje że jest. Ale to może takie tylko złudzenie optyczne.
    Jeżeli możesz tym obiektywem w połączeniu z Canon'em wyostrzyć na nieskończoność, to nie ma prawa zmaleć.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

korygowanie EV jesty konieczne przy 99% obiektywów manualnych czasem na + czasem na -

rozważań na ten temat były setki ...

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Crop nie zmienia światła. Jak podpinasz obiektyw z pełnej klatki do korpusu z cropem to też przeliczasz światło x1.6? Nie wydaje mi się ;-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

1jac, może problem jest związany z "Adapter EOS/T mount + T/Hasselblad"? Eos/hassel ma kilka cm wysokości, nie wiem jak T/Hassel, i tu zapewnie następuje minimalna utrata jasności.
    Co do opłacalności, to obiektywy już są [razem z pudełkiem na slajd ;-) ] i jak już się je nosi to dobrze by było żeby dało się podpiąc je też do cyfry. Dla tego będę zamawiał dla znajomego adapter nikon/hasselblad, a sam chyba ogranicze się jednak do adaptera eos/nikon, wyjdzie taniej i bardziej uniwersalnie.

Zastanawia mnie tylko to co piszesz o jakości optycznej, aż tak kiepskie wyniki z obiektywami z wyższej półki?
    Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów