Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: EOS/Hasselblad + dandelion?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    OT

Tylko cena obiektywów Leica
    Tutaj parę z takiej starszej Leici za grosze
    no pięknie ! o to mi chodziło! chyba będę musiał poszukać jakiś tanich szkieł Leica na eBay'u
    znalazłem coś takiego :
    Leica R 135mm Lens 2 Cam cena jak na razie przyzwoita
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 14-03-2008 o 06:59

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

nie nie wystarczy.... bo to nieprawda.

ja natomiast wszystkie swoje manualne szkła otwarte na maxa czyli 1,4 2,4 itp muszę korygować na minus.... czy to oznacza że mają więcej światła ? nie po prostu pomiar światła na manualach (wszystkich) jest niedokładny z jakiegoś powodu (jest wiele koncepcji poszukaj sobie) przy 5,6 z reguły nie potrzebuje korekcji a 8-11 koryguje na + ... I to także nie jest jakaś żelazna reguła.... mam z tym całkiem spore doświadczenie.

światłosiła to nie jest ilość światła przeliczona na powierzchnie padania tylko jest to jego rzeczywista jasność bądź ciemność na jakąkolwiek powierzchnie.

więc jeśli jak już wcześniej wspomniano jeśli podłączysz szkło od średniaka i będzie ono ostrzyło na nieskończoność nie dalej to światło niezależnie od powierzchni na którą pada będzie miało taką samą jasność , jeśli przybliżysz to będzie jaśniejszy , jeśli oddalisz będzie ciemniejszy. eot
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 11-03-2008 o 10:32

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    nie nie wystarczy.... bo to nieprawda.
    Prawda - to pojęcie dość dyskusyjne. Czyli co? Nieprawdą jest że coś zauważyłem, czy że zauważyłem nieprawdę?
    I tak można w nieskończoność. Jak znajdę stosowne potwierdzenie to powrócę do tematu. Jak nie,to niech racja pozostanie przy Twoim stanowisku.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    Prawda - to pojęcie dość dyskusyjne. Czyli co? Nieprawdą jest że coś zauważyłem, czy że zauważyłem nieprawdę?
    I tak można w nieskończoność. Jak znajdę stosowne potwierdzenie to powrócę do tematu. Jak nie,to niech racja pozostanie przy Twoim stanowisku.
    z błędnych przesłanek błędne wnioski

1 lekcja logiki

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    z błędnych przesłanek błędne wnioski

1 lekcja logiki
    OK. Jedyne co mogę powiedzieć to fakt korekcji +1EV. Zgadzam się, że z tej przesłanki wywnioskowałem błędnie. Zastosowanie adaptera do EOS nie zmienia światła obiektywu, jedynie warunki pomiaru. Mój błąd.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów