no pięknie ! o to mi chodziło! chyba będę musiał poszukać jakiś tanich szkieł Leica na eBay'u
znalazłem coś takiego :
Leica R 135mm Lens 2 Cam cena jak na razie przyzwoita![]()
no pięknie ! o to mi chodziło! chyba będę musiał poszukać jakiś tanich szkieł Leica na eBay'u
znalazłem coś takiego :
Leica R 135mm Lens 2 Cam cena jak na razie przyzwoita![]()
Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 14-03-2008 o 06:59
nie nie wystarczy.... bo to nieprawda.
ja natomiast wszystkie swoje manualne szkła otwarte na maxa czyli 1,4 2,4 itp muszę korygować na minus.... czy to oznacza że mają więcej światła ? nie po prostu pomiar światła na manualach (wszystkich) jest niedokładny z jakiegoś powodu (jest wiele koncepcji poszukaj sobie) przy 5,6 z reguły nie potrzebuje korekcji a 8-11 koryguje na + ... I to także nie jest jakaś żelazna reguła.... mam z tym całkiem spore doświadczenie.
światłosiła to nie jest ilość światła przeliczona na powierzchnie padania tylko jest to jego rzeczywista jasność bądź ciemnośćna jakąkolwiek powierzchnie.
więc jeśli jak już wcześniej wspomniano jeśli podłączysz szkło od średniaka i będzie ono ostrzyło na nieskończoność nie dalej to światło niezależnie od powierzchni na którą pada będzie miało taką samą jasność , jeśli przybliżysz to będzie jaśniejszy , jeśli oddalisz będzie ciemniejszy. eot
Ostatnio edytowane przez popmart ; 11-03-2008 o 10:32
Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo