Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: EOS/Hasselblad + dandelion?

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tanto Zobacz posta
    1jac, może problem jest związany z "Adapter EOS/T mount + T/Hasselblad"? Eos/hassel ma kilka cm wysokości, nie wiem jak T/Hassel, i tu zapewnie następuje minimalna utrata jasności.
    Co do opłacalności, to obiektywy już są [razem z pudełkiem na slajd ;-) ] i jak już się je nosi to dobrze by było żeby dało się podpiąc je też do cyfry. Dla tego będę zamawiał dla znajomego adapter nikon/hasselblad, a sam chyba ogranicze się jednak do adaptera eos/nikon, wyjdzie taniej i bardziej uniwersalnie.

Zastanawia mnie tylko to co piszesz o jakości optycznej, aż tak kiepskie wyniki z obiektywami z wyższej półki?
    Możliwe, że moje spostrzeżenia są wynikiem jakiegoś błędu w samym adapterze. Ma w sumie ~33mm grubości a nie jestem całkowicie pewien ile powinien mieć. Co do ostrzenia, to ostrzy daleko za nieskończoność, ale akurat to jest mi potrzebne. Łączę do tego zestawu kamerę CCD do naprowadzania teleskopu.

A co do jakości obiektywów z wyższej półki. W szkłach z formatu średniego na cropie małoobrazkowym wykorzystywana jest pewna (mała) część wiązki światła. Więc obserwowana jakość obrazu ulega pogorszeniu. Choć na kamerce CCD z cropem chyba z 10 to wcale nie przeszkadza. A wręcz przeciwnie.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    A co do jakości obiektywów z wyższej półki. W szkłach z formatu średniego na cropie małoobrazkowym wykorzystywana jest pewna (mała) część wiązki światła. Więc obserwowana jakość obrazu ulega pogorszeniu.
    Zapomniałeś dodać Emotkę
    Wini

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

taki adapter do średniaków zawsze ma kilka centymetrów bo materiał swiatłoczuły w srednim formacie jest oddalony dokładnie tyle od powierzchni soczewki .... eh

Domyślnie

nie kolega chyba całkiem serio ....

Domyślnie

bla bla bla ... ogniskowa 2430 mm poczytaj sobie troszeczkę że crop nie zmienia ogniskowej jedynie kąt widzenia ... zmiana ogniskowej jest tylko pozorna....

a teraz proszę źródła o tej utracie światła ...

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    bla bla bla ... ogniskowa 2430 mm poczytaj sobie troszeczkę że crop nie zmienia ogniskowej jedynie kąt widzenia ... zmiana ogniskowej jest tylko pozorna....

a teraz proszę źródła o tej utracie światła ...
    Ciągle ignorujecie "uszy" więc wstawię kilka ;-) ;-) ;-) Lepiej? Crop ma być do formatu wyjściowego, czyli dużego.

A co do urtaty światła.
    Źródłem jest moje spostrzeżenie. Wystarczy? Procesu dowodowego nie będę robił bo mi się nie chce. Z opinią się nie zgadzacie? No to co. Są różne zdania, a temat taki sobie średnio ciekawy. Kiedyś, przy okazji może ktoś inny to potwierdzi, może nie. Moje spostrzeżenia doprowadziły mnie do stwierdzenia braku sensu stosowania dobrych szkieł ze średniego i dużego formatu do cyfry małoobrazkowej. Cena nieatrakcyjna do jakości. Pomijam projekty budżetowe, gdzie stosujemy szkła M42 za mniej niż 300zł (przykładowa cena). Wtedy, z wiadomych powodów, kompromis jakościowy wynagradzany jest niskim kosztem.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    Ciągle ignorujecie "uszy" więc wstawię kilka ;-) ;-) ;-) Lepiej? Crop ma być do formatu wyjściowego, czyli dużego.

A co do urtaty światła.
    Źródłem jest moje spostrzeżenie. Wystarczy? Procesu dowodowego nie będę robił bo mi się nie chce. Z opinią się nie zgadzacie? No to co. Są różne zdania, a temat taki sobie średnio ciekawy. Kiedyś, przy okazji może ktoś inny to potwierdzi, może nie.
    Ale to spostrzeżenie po prostu kłóci się z prawami fizyki :-)
    Mam takie pytanie: czy podpinając ten obiektyw do aparatu do niego przystosowanego, robiąc zdjęcie a następnie wycinając z klatki kliszy fragment 36x24mm (czy mniejszy) będzie występowała utrata światła ?
    Nie, bo ilość światła padająca na załóżmy 1mm^2 będzie taka sama.
    Inną kwestią jest przekłamanie wskazań światłomierza w aparacie, który nie dostaje informacji jaki obiektyw jest podpięty. Dandelion mówi 1.8 (czy ileś tam), a w rzeczywistości jest 3.5, to spora różnica dla matówki.

Crop... ten wynalazek wygodnie się stosuje porównując formaty mniejsze do formatu 35mm.
    Dla 645 crop w stosunku do 135 wynosi ok 0.6.
    Dla APS-C w stosunku do 135 wynosi 1.6.

Podpinając do XX/XXXD obiektyw 180mm nadal mamy 180mm, ale o kącie widzenia dla formatu APS-C podobnym do obiektywu 290mm na małym obrazku.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

chciałem wstawić małego OT... czytałem w Photo Techniques że canony świetnie współpracują z obiektywami mało obrazkowymi Leica ... może to jest jakaś alternatywa
    jakość, akuratność kolorów kontrast ponoć lepsza niż na 85L...

pozdrawiam

sorry za OT

Miasto
    W-wa

Domyślnie

OT
    Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    chciałem wstawić małego OT... czytałem w Photo Techniques że canony świetnie współpracują z obiektywami mało obrazkowymi Leica ... może to jest jakaś alternatywa
    jakość, akuratność kolorów kontrast ponoć lepsza niż na 85L...
    Tylko cena obiektywów Leica
    Tutaj parę z takiej starszej Leici za grosze
    Wini

Miasto
    W-wa

Domyślnie

Tutaj druga Leica, też za grosze
    Wini

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów