Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 68

Wątek: canon 350d - uszkodzona matryca

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nie jestem pewiem w 100% ale ostatnio w sklepie rozmawiałem o hot pikselach w dSLR i z rozmowy ze sprzedawcą wynikało, że hot czy dead piksele nie są w ogóle dopuszczalne ma matrycy, natomiast są dopuszczalne na LCD (podobnie jak na monitorach LCD jest to ograniczone do kilku pikseli na ekran)
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał Awatar Harnash
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariuszos
    Przydałaby sie konfrontacja z użytkownikami 350D, którzy wykonaliby dark frame'y swoimi aparatami. Wiedziałbys czy Twoja matryca, z praktycznie jednym hotem miesci sie nad czy pod kreską średniej jakości, i czy wymieniając aparat, dostałbys 0 wadliwych pixeli czy np. 3...
    Właśnie zrobiłem analogiczny test z moim 350D... Strzeliłem trzy fotki w RAWie i skonwertowałem do JPG przy zerowych ustwieniach (Ostrość,ekspozycja, itp).

Pliki:
    Fotka 1 - F 4.0 - 1/30s 2.5MB
    Fotka 2 - F 3.5 - 1/3s 560KB
    Fotka 2 - F 5.6 - 1/10s 560KB

Na pierwszy rzut oka nie widzę nic szczególengo ;-)

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Harnash

Na pierwszy rzut oka nie widzę nic szczególengo ;-)

A ja widze ciemnosc....
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Echh...
    Nie zrobiłem tego postu po to by się chwalić tylko po to:
    - by przedpiścca miał jakiś punkt odniesienia jak w zacytowanym poście
    - bym sam się przekonał czy mam podobny problem czy nie a do tego potrzebuję osób bardziej doświadczonych ode mnie

Byćmoże coś robię nie tak i chciałbym by osoby które mają więcej doświadczenia wytknęły mi moje błędy i bym nie żył w nieświadomości ;-)

Pozdrawiam,

Mariuszos
    Guest

Domyślnie

Harnash,

Musze przyznać, ze wygląda to świetnie! Zwłaszcza w porównaniu z moim 300D...

Czy mógłbym mieć osobistą prośbę o wykonanie jeszcze 20 lub nawet 30 sekundowej ekspozycji w jpg na ISO 800? Chodzi mi o to, ze jesli przy dłuzszych czasach nadal poziom szumu jest tak mały, to 350D moze być rewelacyjny w astrofoto!

A moze i pozostali forumowicze będą tym zainteresowani :>

Pozdrawiam

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Obawiam się że prawdopodobnie robię coś nie tak... może camera raw przy ustawieniach na "zero" ładnie wycina szum...
    Wrzuciłem RAW + JPG (ISO 800/30s):

RAW
    JPG

Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Czy w takich warunkach moze zostac zarejestrowana faktura plastiku dekielka? Moim zdaniem nie.
    A to znaczy, ze chyba matryce trzeba potraktowac swabsem Poza tym widac, ze to z dobrego body robione....
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    nie jestem pewiem w 100% ale ostatnio w sklepie rozmawiałem o hot pikselach w dSLR i z rozmowy ze sprzedawcą wynikało, że hot czy dead piksele nie są w ogóle dopuszczalne ma matrycy, natomiast są dopuszczalne na LCD (podobnie jak na monitorach LCD jest to ograniczone do kilku pikseli na ekran)
    Informacja o LCD jest zgodna z treściami zawartymi w instrukcji np. do 20D. Inna sprawa, że do mnie nie przemawia fakt stosowania jakiejś normy ISO uzasadniającej istnienie nieaktywnych punktów na wyświetlaczach LCD (czy to aparatów czy to w panelach komputerowych). Pieniądze płacone za te wyroby są 100% dobre, a tymczasem zakłada się nie 100% jakość. Uważam to za naciąganie klientów.

Co do matrycy to jednak wątpliwości powinny być rozstrzygane na korzyść klienta, ciekawe co ew. na to federacja konsumentów...
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 09-05-2005 o 19:36

Mariuszos
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krecio
    Czy w takich warunkach moze zostac zarejestrowana faktura plastiku dekielka? Moim zdaniem nie.
    A to znaczy, ze chyba matryce trzeba potraktowac swabsem Poza tym widac, ze to z dobrego body robione....
    To co widać to szum. Przy dark frame'ach nie wychodzą zabrudzenia matrycy.

A mógłbyś zaprezentować takiego darka z wyłączoną redukcją szumów? (Custom function #2) Bo ja prawie z krzesła spadłem jak zobaczyłem tą czerń i chciałem swojego 300D młotkiem rozwalić!
    Ostatnio edytowane przez Mariuszos ; 09-05-2005 o 20:29

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kolejna inwazja pstrykaczy dekielkow .
    A sprobujcie zastosowac zasade: jesli nie widac na zdjeciach codziennych... to po co sie przejmowac?
    Ja w swoim 10D mam co najmniej kilkanascie hot pikseli - ale widac je wlasnie tylko na zdjeciach dekielkow... przy kazdej innej sytuacji (a juz troche przezyl ten 10D) - nic nie widac na zdjeciu, wiec olewam.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów