Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Najlepszy obiektyw do CANONA 400D

gregora
    Guest

Exclamation Najlepszy obiektyw do CANONA 400D

Witam!
    Jestem nowa i proszę o poradę
    Jaki będzie najlepszy obiektyw do canona 400D?
    koszt do 800zl
    Jestem amatorką a fotografia to moja pasja.
    Moje fotografie to: rodzina, przyroda, ogólnie wszystkiego po trochu.
    Posiadam Minolte Dynax 5, AF 28-80 D i jestem bardzo z niej zadowolona, ale najwyższa pora iść z postępem czasu i zaopatrzyć sie w cyfrowa lustrzankę.

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Za 800zł nie będzie to na pewno najlepsze szkło do canona
    Poszukaj używanego Tamrona 28-75 f2.8. Powinnaś znaleźć w granicach 900zł.

PS. Troszkę mylny temat - mogłoby być "do 800zł" a tak wchodzę i już się zastanawiam kto zaproponuje lepsze szkiełko
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie :)

Najlepszy do 800 zł może też być Canon 50mm/1.8 za ok. 360 zł. Tyle tylko że zooma trzeba mieć w nogach Ale ostry i jasny.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregora Zobacz posta
    Moje fotografie to: rodzina, przyroda, ogólnie wszystkiego po trochu.
    Chyba bedzie ciezko znalesc jeden najlepszy obiektyw do wszystkiego.

Cytat Zamieszczone przez gregora Zobacz posta
    najwyższa pora iść z postępem czasu i zaopatrzyć sie w cyfrowa lustrzankę.
    Jesli powod zakupu lustrzanki to tylko postep to nie wiem czy bedziesz zadowolona. Dobrze abys potrafila sobie wskazac/poszukac konkretnych powodow dla ktorych chcesz miec lustro - wowczas zadowolenie bedzie wieksze.
    Piszesz ze masz juz aparat z ktorego jestes bardzo zadowolona - wiec moze na ten moment nie potrzebujesz zmiany?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

gregora
    Guest

Domyślnie

Jednak jestem za wymiana.
    Mam malutkie bardzo żywe dziecko, wiec chyba bym nie zarobiła na klisze:wink: a tak zrzucam na kompa sprawdzam jak mi pasuje to wywołuję a jak nie to do kosza i tak jest z cala reszta.
    Analogową lustrzankę zostawię na martwa naturę no i nie tylko:-P

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Chyba bedzie ciezko znalesc jeden najlepszy obiektyw do wszystkiego.

Jesli powod zakupu lustrzanki to tylko postep to nie wiem czy bedziesz zadowolona. Dobrze abys potrafila sobie wskazac/poszukac konkretnych powodow dla ktorych chcesz miec lustro - wowczas zadowolenie bedzie wieksze.
    Piszesz ze masz juz aparat z ktorego jestes bardzo zadowolona - wiec moze na ten moment nie potrzebujesz zmiany?
    marekk_ok skąd wiesz które zadowolenie będzie większe: postęp czy znalezienie nowego powodu zakupu lustra, sprawa dotyczy doboru szkła a nie tego dlaczego koleżanka chce zmienić body
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Myślę, że nie trzeba uzasadniać chęci posiadania kolejnej lustrzanki, tym razem cyfrowej - 400D to oczywisty i mądry wybór. Proponowałbym zacząć od kita IS + C 50/1,8 lub od razu dozbierać do Tamrona 17-50/2,8.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotokor1 Zobacz posta
    marekk_ok skąd wiesz które zadowolenie będzie większe: postęp czy znalezienie nowego powodu zakupu lustra, sprawa dotyczy doboru szkła a nie tego dlaczego koleżanka chce zmienić body
    Jesli dobrze zrozumialem to gregora rowniez zamierza kupic body a do tego szklo, o ktore pyta.
    Moja watpliwosc powstala z uwagi na to iz IMHO wejscie w lustrzanke powinno nastapic z pewnych powodow - ktore oczywiscie moga byc rozne - wowczas zadowolenie z zakupu bedzie wyzsze - ale moge sie mylic.

Dla postepu - tez mozna owszem, lecz tutaj chyba chodzi o praktycznosc/sensownosc wydania kasy badz co badz nie malej - chociaz to rzecz wzgledna.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Myślę, że nie trzeba uzasadniać chęci posiadania kolejnej lustrzanki, tym razem cyfrowej - 400D to oczywisty i mądry wybór. Proponowałbym zacząć od kita IS + C 50/1,8 lub od razu dozbierać do Tamrona 17-50/2,8.
    Moze moj post zabrzmial jako "negacja" lustrzanki - tak wcale nie uwazam :-)
    Raczej analiza moich potrzeb/uzasadnienie moze mnie przyblizyc zarowno do dobrego wyboru lustra jak i szkielka/szkielek.
    Jesli "osiagi" 400D sa wystarczajace (potrzeby, plany) to rowniez uwazam ze jest to niezly wybor - sam "mecze" sie tym body i jestem zadowolony.
    Inna nie mnie wazna sprawa to szklo - zaczynalem od eksperymentow z tanimi szklami lecz nie "wypalily". I uwazam ze na "sile" nie warto kupowac slabych sloikow - lepiej poczekac, odlozyc i zakupic cos dobrego.
    Podzielam Twoja opinie z T17-50/2.8 jak i na poczatek 50/1.8.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez marekk_ok ; 04-03-2008 o 00:09 Powód: Automerged Doublepost
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

gregora
    Guest

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi.
    Jak w koncu sie zdecyduje to dam znac.
    Pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

@marekk_ok
    jesli przeczytalbys dokladnie i zacytowal caly fragment wypowiedzi gregora to widzialbys ze ta osoba nie 'wchodzi' w lustrzanki bo juz ma jedna, tyle ze analogową (Minolta Dynax 5), a teraz mysli o przejsciu na cyfrową i stad sie bierze 'najwyzsza pora isc z postepem czasu'.

Natomiast wracajac do glownego pytania, kto wie czy najlepszy nie bylby nowy kit 18-55 is, ktory zakresem odpowiada obiektywowi 'AF 28-80 D'.
    W sumie na wczesniejszym lustrze ani nic szerszego ani dluzszego nie bylo potrzebne.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów