Error... 300/4IS jest mniejszy niz 400/5.6 - krotszy o 35mm i lzejszy o 60g ;-)Zamieszczone przez Kubaman
Przy swietle 5.6 nadal srodkowy jest najczulszy?Zamieszczone przez Vitez
![]()
Error... 300/4IS jest mniejszy niz 400/5.6 - krotszy o 35mm i lzejszy o 60g ;-)Zamieszczone przez Kubaman
Przy swietle 5.6 nadal srodkowy jest najczulszy?Zamieszczone przez Vitez
![]()
Potwierdzam! U mnie wprawdzie z 70-200 f 4L, ale jest podobnie. Serwo po wyjściu celu z punktu AF który go śledził jakby chwilkę się "zastanawia" co pozwala poprawić prowadzenie zanim nastąpi OOF.Zamieszczone przez muflon
Jest jak piszesz, ale z krótszymi szkłami. Przy 400/5.6 raczej nie potrafię równo prowadzić obiektywu i generalnie całe tło "sie rusza". Gdy foce pticę na tle nieba jest OK, ale gdy na tle lasu/szuwarów AF głupiejeZamieszczone przez [DoMiNiQuE]
![]()
upss, no ale mniej poręczny jest (musze jakoś wybrnąć :wink: )Zamieszczone przez kavoo
kavoo, centralny jest zawsze najczulszy. W aparatach które ostrzą do f8.0 polega to na tym, że zostaje tylko centralny (bo jest najdokładniejszy, no i ma najwiecej światła), a pozostałe nie działają.Przy swietle 5.6 nadal srodkowy jest najczulszy?![]()
No wlasnie jakos nie zauwazylem roznicy w szybkosci i dokladnosci ostrzenia miedzy srodkowym czujnikiem a pozostalymi przy szklach ciemniejszych niz 2.8. Owszem, przy 2.8 da sie zauwazyc, ze w 20tce jest "krzyzyk" na srodku, ale przy ciemniejszych trudno sie roznicy dopatrzyc.
Ciekawe dlaczego?![]()
Aaaa... juz wiem... nie mam (na razie) ciemniejszych szkiel niz 2.8![]()
![]()
Potwierdzam! Gdy fociłem ptaki w locie, to na tle lasu/gałęzi AF przy Servo głupiał. Ptak jest wówczas za mało kontrastowy no chyba, że jest to sowa śnieżna :smile:Zamieszczone przez Kubaman
Na tle nieba jest OK.
Np. ta fota z całej serii 6 zdjęć wyszła w miarę dobra jako jedyna:
a sówka wychodziła za każdym razem ostra:
![]()
ładnie ładnie
pochawal sie gdzie je pstrykasz
czy to jakies pokazy ptactwa ?(coś im tam dynda miedzy pazurami) i wogóle jak tak to gdzie ?
pozdrawiam
un point c'est toi
fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10
Tak, to pokazy lotów ptaków drapieżnych w Leśnym Parku w Ustroniu. Byłem ostatnio w Wiśle i nie odmówiłem sobie przyjemności zajrzenia do Parku. To największa jego atrakcja. A dyndają im rzemienie (łatwo występlować w szopie ale zostawiłem bo to w końcu pokaz a nie natura). Loty są 3x dziennie: 11:00, 14:00 i chyba 16:00. Ja nie miałem takiej możliwości ale najlepiej iść na 16:00 ze względu na światło.Zamieszczone przez jadeit
Wow, ale fajne zdjęcia 8)
podejście w naturze do ptaków drapieżnych tak blisko raczej jest niemożliwe ( a w każdym razie niezwykle trudne). Czy te pokazy lotów odbywają
, sie regularnie, czy tylko od specjalnej okazji ?
Regularnie. Jest to stały punkt programu. Trwają ok. 30 min.Zamieszczone przez Kubaman
Tylko jak leje to się chyba nie odbywają... Ale Ty z Krakowa masz bliziutko![]()
Na marginesie to tu w uzyciu był 100-400. Dodałem ten szczegół (może niepotrzebnie) bo zauważyłem, że niektórzy koledzy dokonali już zakupu (kavoo?)![]()
Ostatnio edytowane przez p13ka ; 09-05-2005 o 14:07