Raczej pozostac przy sledzeniu tylko srodkowym (najczulszym) punktem AF a w kadrowanie bawic sie na kompieZamieszczone przez Kubaman
.
Raczej pozostac przy sledzeniu tylko srodkowym (najczulszym) punktem AF a w kadrowanie bawic sie na kompieZamieszczone przez Kubaman
.
Nie wiem jak jest w 20D ...ale u mnie w trzysetce (bez 100% servoZamieszczone przez Vitez
) najlepiej sprawdza sie ustawienie punktow AF na wybor automatyczny. W takim przypadku, gdy ptaszysko ucieknie nam z centralnego punktu natychmiast zostaje przechwycony przez inny punkt. Raczej bardzo rzadko zdarza sie aby AF w takim przypadku probowal ostrzyc mi w kosmos
![]()
W 20D moze to dzialaj jeszcze lepiej, poniewaz punkty rozlozone sa imo zdecydowanie logiczniej![]()
Jest jak piszesz, ale z krótszymi szkłami. Przy 400/5.6 raczej nie potrafię równo prowadzić obiektywu i generalnie całe tło "sie rusza". Gdy foce pticę na tle nieba jest OK, ale gdy na tle lasu/szuwarów AF głupiejeZamieszczone przez [DoMiNiQuE]
![]()
Potwierdzam! Gdy fociłem ptaki w locie, to na tle lasu/gałęzi AF przy Servo głupiał. Ptak jest wówczas za mało kontrastowy no chyba, że jest to sowa śnieżna :smile:Zamieszczone przez Kubaman
Na tle nieba jest OK.
Np. ta fota z całej serii 6 zdjęć wyszła w miarę dobra jako jedyna:
a sówka wychodziła za każdym razem ostra:
![]()
ładnie ładnie
pochawal sie gdzie je pstrykasz
czy to jakies pokazy ptactwa ?(coś im tam dynda miedzy pazurami) i wogóle jak tak to gdzie ?
pozdrawiam
un point c'est toi
fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10
Tak, to pokazy lotów ptaków drapieżnych w Leśnym Parku w Ustroniu. Byłem ostatnio w Wiśle i nie odmówiłem sobie przyjemności zajrzenia do Parku. To największa jego atrakcja. A dyndają im rzemienie (łatwo występlować w szopie ale zostawiłem bo to w końcu pokaz a nie natura). Loty są 3x dziennie: 11:00, 14:00 i chyba 16:00. Ja nie miałem takiej możliwości ale najlepiej iść na 16:00 ze względu na światło.Zamieszczone przez jadeit
Wow, ale fajne zdjęcia 8)
podejście w naturze do ptaków drapieżnych tak blisko raczej jest niemożliwe ( a w każdym razie niezwykle trudne). Czy te pokazy lotów odbywają
, sie regularnie, czy tylko od specjalnej okazji ?
a próbowałeś złapać tego:Zamieszczone przez p13ka
Uuuups, trochę mi umknęło Twoje pytanie... sorkiZamieszczone przez sven
Twoja fota jest rewelacyjna :-o
Oczywiście próbowałem łapać go ale skubaniec był tak szybki (to chyba myszołów albo raróg, taki jak ten z mojego portretu wyżej) że z całej serii zatrzymałem jedno ale nie pokażę bo nie jest zbyt dobre i przy Twojej fotce wygląda marnie :sad:
Gratuluję strzału :-)
Error... 300/4IS jest mniejszy niz 400/5.6 - krotszy o 35mm i lzejszy o 60g ;-)Zamieszczone przez Kubaman
Przy swietle 5.6 nadal srodkowy jest najczulszy?Zamieszczone przez Vitez
![]()