Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: AI Servo i długi obiektyw

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Cały czas mnie gryzie co by tu zrobić, żeby aparat właściwie śledził, czyli przechwytywał cel przy przejściu z jednego punktu AF do innego
    Raczej pozostac przy sledzeniu tylko srodkowym (najczulszym) punktem AF a w kadrowanie bawic sie na kompie .

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Raczej pozostac przy sledzeniu tylko srodkowym (najczulszym) punktem AF a w kadrowanie bawic sie na kompie .
    Nie wiem jak jest w 20D ...ale u mnie w trzysetce (bez 100% servo ) najlepiej sprawdza sie ustawienie punktow AF na wybor automatyczny. W takim przypadku, gdy ptaszysko ucieknie nam z centralnego punktu natychmiast zostaje przechwycony przez inny punkt. Raczej bardzo rzadko zdarza sie aby AF w takim przypadku probowal ostrzyc mi w kosmos
    W 20D moze to dzialaj jeszcze lepiej, poniewaz punkty rozlozone sa imo zdecydowanie logiczniej

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Raczej bardzo rzadko zdarza sie aby AF w takim przypadku probowal ostrzyc mi w kosmos
    W 20D moze to dzialaj jeszcze lepiej, poniewaz punkty rozlozone sa imo zdecydowanie logiczniej
    Jest jak piszesz, ale z krótszymi szkłami. Przy 400/5.6 raczej nie potrafię równo prowadzić obiektywu i generalnie całe tło "sie rusza". Gdy foce pticę na tle nieba jest OK, ale gdy na tle lasu/szuwarów AF głupieje
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Gdy foce pticę na tle nieba jest OK, ale gdy na tle lasu/szuwarów AF głupieje
    Potwierdzam! Gdy fociłem ptaki w locie, to na tle lasu/gałęzi AF przy Servo głupiał. Ptak jest wówczas za mało kontrastowy no chyba, że jest to sowa śnieżna :smile:
    Na tle nieba jest OK.
    Np. ta fota z całej serii 6 zdjęć wyszła w miarę dobra jako jedyna:
    a sówka wychodziła za każdym razem ostra:

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

ładnie ładnie
    pochawal sie gdzie je pstrykasz
    czy to jakies pokazy ptactwa ?(coś im tam dynda miedzy pazurami ) i wogóle jak tak to gdzie ?

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jadeit

ładnie ładnie
    pochawal sie gdzie je pstrykasz
    czy to jakies pokazy ptactwa ?(coś im tam dynda miedzy pazurami ) i wogóle jak tak to gdzie ?

pozdrawiam
    Tak, to pokazy lotów ptaków drapieżnych w Leśnym Parku w Ustroniu. Byłem ostatnio w Wiśle i nie odmówiłem sobie przyjemności zajrzenia do Parku. To największa jego atrakcja. A dyndają im rzemienie (łatwo występlować w szopie ale zostawiłem bo to w końcu pokaz a nie natura). Loty są 3x dziennie: 11:00, 14:00 i chyba 16:00. Ja nie miałem takiej możliwości ale najlepiej iść na 16:00 ze względu na światło.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wow, ale fajne zdjęcia 8)
    podejście w naturze do ptaków drapieżnych tak blisko raczej jest niemożliwe ( a w każdym razie niezwykle trudne). Czy te pokazy lotów odbywają
    , sie regularnie, czy tylko od specjalnej okazji ?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Potwierdzam! Gdy fociłem ptaki w locie, to na tle lasu/gałęzi AF przy Servo głupiał. Ptak jest wówczas za mało kontrastowy no chyba, że jest to sowa śnieżna
    a próbowałeś złapać tego:

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    a próbowałeś złapać tego:

Uuuups, trochę mi umknęło Twoje pytanie... sorki
    Twoja fota jest rewelacyjna :-o
    Oczywiście próbowałem łapać go ale skubaniec był tak szybki (to chyba myszołów albo raróg, taki jak ten z mojego portretu wyżej) że z całej serii zatrzymałem jedno ale nie pokażę bo nie jest zbyt dobre i przy Twojej fotce wygląda marnie :sad:
    Gratuluję strzału :-)

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jakoś mogę zrozumieć, że 300IS bardziej się kelebie w ręce, bo to większy klamot jest.
    Error... 300/4IS jest mniejszy niz 400/5.6 - krotszy o 35mm i lzejszy o 60g ;-)

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Przy swietle 5.6 nadal srodkowy jest najczulszy?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów