Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: AI Servo i długi obiektyw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    tak wiem.... ale to nie dla mnie. Czy naprawdę nie ma sposobu jakiegoś specyficznego prowadzenia szkła za obiektem, które pomogłoby usunąć wpływy "pomylonego" AF

BTW, próbowałem robić zdjęcia z tą 400 na monopodzie, zle ręce tak mi latają, że o ostrych jak żyleta fotkach mogę zapomieć. Kiedy patrzę w to szkło, czuję się jakbym się troszeczkę ubzdryngolił... :wink:
    Potrenuj kilka lat łucznictow... hihihi ... pomaga

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Artur Lewandowski - a Ty trenowales ? sorry za OT ale jestem szczerze zainteresowany - bo ja trenowalem

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

tak wiem.... ale to nie dla mnie. Czy naprawdę nie ma sposobu jakiegoś specyficznego prowadzenia szkła za obiektem, które pomogłoby usunąć wpływy "pomylonego" AF
    co prawda dluga lufa robilem nie ptaki ale... wazki ale problem jest podobny. Ja poradzilem sobie stosujac mocny statyw (manfrotto 074) i do tego glowice kulowa chyba 267 (nie pamietam teraz oznaczenia) przeznaczona do aparatow srednioformatowych o kuli wielkosci piesci. Po wyregulowaniu na lekki docisk mozna bylo obiektywem manipulowac a jednoczesnie nie telepal sie.
    Ostatnio edytowane przez CYNIG ; 08-05-2005 o 17:55

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

tutaj pomocne moga byc statyw nie do fotografi a do filmowania gdzie obrot jest plynny i bez szarpniec a jednoczesnie dobrze trzyma kamere/aparat..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Auwo
    Artur Lewandowski - a Ty trenowales ? sorry za OT ale jestem szczerze zainteresowany - bo ja trenowalem
    Sie wie stare dobre dzieje

sv
    Guest

Domyślnie

Robię zdjęcia z ręki, ptice w locie i takie tam. Dopóki cel jest blisko i wypełnia sporą część kadru jest super. Jednak gdy cel się oddala AF zaczyna zawodzić i tak nawet 50% zdjęć mam nie do końca ostrych (zależy od warunków pogodowych i oświetleniowych).
    jezeli masz 50% zdjęć ptaków w locie nie od konca ostrych, to uwazam, ze to jest super wynik (to oznacza, ze 50% masz ostrych!). ja fotografujac 300/f4is i 1dmkII mam jakies 10 % ostrych zdjec ptakow w locie i tez uwazam, że to nieźle (no ale Twoje 50% jest ekstra

wracając do problemu: pkt 2. z dluga lufa nie jestes w stanie precyzyjnie kontrolowac lotu ptaka; efekt: jak ptica ucieknie z kadru, to AL Serwo ostrzy na tło i "sledzi" tlo (caly czas ruszasz objektywem, wiec procesor "mysli", że tlo sie porusza i usiluje ustawic ostrosc

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

sven, no to mnie podbudowałeś ;-)
    jakoś mogę zrozumieć, że 300IS bardziej się kelebie w ręce, bo to większy klamot jest.

Cały czas mnie gryzie co by tu zrobić, żeby aparat właściwie śledził, czyli przechwytywał cel przy przejściu z jednego punktu AF do innego

P.S> a tak zupełnie serio, to te 50% to nie jest coś, z czego byłbym zadowolony i musze coś z tym zrobić...
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cały czas mnie gryzie co by tu zrobić, żeby aparat właściwie śledził, czyli przechwytywał cel przy przejściu z jednego punktu AF do innego
    Raczej pozostac przy sledzeniu tylko srodkowym (najczulszym) punktem AF a w kadrowanie bawic sie na kompie .

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    jak ptica ucieknie z kadru, to AL Serwo ostrzy na tło i "sledzi" tlo (caly czas ruszasz objektywem, wiec procesor "mysli", że tlo sie porusza i usiluje ustawic ostrosc
    Hmm, ja mam raczej doświadczenia z bardziej przewidywalnymi "celami" (samoloty), ale wydaje mi się że to jest nie do końca tak. Moje 70-200 "trzyma" ostrość w servo nawet jeśli obiekt przez chwilę wyjedzie z pola widzenia AF. To jest takie, jakby, "relaxed" - jeśli aparat widzi, że było ostro i nagle zrobiło się dużo bardziej nieostro, to chwilę poczeka - a nuż wejdzie z powrotem.

(trochę mętnie napisałem, bo to w sumie takie mętne jest ;-) jak cała ta magia servo)

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Raczej pozostac przy sledzeniu tylko srodkowym (najczulszym) punktem AF a w kadrowanie bawic sie na kompie .
    Nie wiem jak jest w 20D ...ale u mnie w trzysetce (bez 100% servo ) najlepiej sprawdza sie ustawienie punktow AF na wybor automatyczny. W takim przypadku, gdy ptaszysko ucieknie nam z centralnego punktu natychmiast zostaje przechwycony przez inny punkt. Raczej bardzo rzadko zdarza sie aby AF w takim przypadku probowal ostrzyc mi w kosmos
    W 20D moze to dzialaj jeszcze lepiej, poniewaz punkty rozlozone sa imo zdecydowanie logiczniej

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów