mialem tak po zakupie 40d-paproch w wizjerze .....gruszka pomogla-nie ma ryzyka-dmuchnac w matowke i bedzie ok!
mialem tak po zakupie 40d-paproch w wizjerze .....gruszka pomogla-nie ma ryzyka-dmuchnac w matowke i bedzie ok!
Gruszka nie stwarza zagrożenia.Delikatne uzycie pedzelka na sucho czy z eclipse też. Zanieczyszczenia czasem są z drugiej strony matówki i wtedy gruszka nie pomoże.Bez demontazu matówki nie da się wyczyscić.Pozdrawiam.
Sluchajcie jestem zalamany! Dzisiaj w wizjerze zauwazylem 2 paprochy i oczywiscie zabralem sie za czyszczenie. Najpierw wziolem moja sciereczke do optyki, a gdy okazalo sie ze pojawilo sie jeszcze wiecej paprochow postanowilem zebrac kurz palcem. Dopiero gdy zobaczylem efekty zorientowalem sie ze trzeba bylo najpierw poczytac na ten temat. Co radzicie? Mam dac aparat do serwisu zeby mi to wyczyscili, czy sam wyciagnac matowke i moze przemyc ja woda? Pomocy
No to utłuściłeś... jak się nie boisz to wyciągnij (ja to robiłem w 400D, da się spokojnie, no fear), przemyj alkoholem izopropylowym (oczywiście w sterylnych warunkach, na pewno nie jakaś ściereczka zostawiająca włosie!) i włóż z powrotem. Przyda ci się ostro zakończony pilniczek do paznokci albo gruba igła by zwolnić blokadę zatrzasku od matówki, kawałek papieru by nim zasłonić lustro podczas całej operacji, miękkie rękawiczki i dużo cierpliwości.![]()
EN57D DIGITAL.
Dzieki! Ja tez mam 400d. I jeszcze jedno punkty pomiaru ostrosci nie zaswiecaja sie na czerwono (swieca, ale bardzo słabo). Nie wiem czy to jest jakies stale uszkodzenie, czy jak wyczyszcze tą matowke to bedzie wszystko ok. Znalazlem cos takiedo w necie http://www.focusingscreen.com/work/400d.htm i zastanawiaja mnie dwa ostatnie zdjecia. Czy jak wyjme ta matowke i ponownie ja wloze to cze bede musial jakos kalibrowac AF. A jezeli tak to jak?
Ostatnio edytowane przez ppawelek92 ; 31-03-2008 o 09:36
ppawelek92 - sprawdź czy przypadkiem nie włożyłeś matówki odwrotnie
mogłeś tez niewprawnie zamocować blaszkę dociskającą.
Z doświadczenia amatora powiem tyle, matówki najlepiej nie ruszać. B. łatwo sobie napytać biedy, czy przy wyjmowaniu ( pech ) czy przy czyszczeniu ( 2x pech ).
Przechodziłem przez to przy 350D. Przy 30D nauczyłem się z tym żyć. Na zdjęcia to nie wpływa.
Hm, nie wiem, ja nie musiałem kalibrować. Udało mi się to jakoś poskładać, żeby działało (i AF się nie mylił, chociaż nie robię tablic testowych i może mam jakiś BF/FF na kilka milimetrów :P). Po założeniu matówki u mnie nastąpiło zdziwienie - punkty świecą jaśniej i wyraźniej niż wcześniej.
EN57D DIGITAL.
Czyli mowicie, ze najlepszym wyjsciem z tej sytuacji jest udanie sie do serwisu foto na przeczyszczenie matówki. A wiecie moze ile takie czyszczenie moze kosztowac?
PS. to jest moja pierwsza lustrzanka i teraz wiem ze juz nigdy nie bede sie bral za matowke. Czlowiek uczy sie na bledach!
Nie wiem jak czyszczenie, ale wymiana matówki to ok 60 zł o ile pamiętam - jeśli źle pamiętam, to jest to ok 100 - 120 zł![]()
witam!
Od tygodnia jestem posiadaczem canona 40d no i przy zmianie obiektywów zabrudziłem lustro,(malusia kropelka śliny) które następnie wyczyściłem przecierając czystą irchą, czy może taki zabieg uszkodzić lustro?