Odgrzewam temat, bo może się komuś przydać.

Cytat Zamieszczone przez Kosmo Zobacz posta
Takie moje pytanie odnośnie rybiego. Mam okazje kupić taki w dobrej cenie, ale nie ostrzy na nieskończoność. czy to go dyskwalifikuje jako fish Nigdy nie miałem rybiego i trochę sie boje brać w ciemno
Tu jest rozwiązanie Twojego problemu:
http://cpicture.net/zenitar/index.html

Po Polsku to będzie tak (zaciągnięte z forum od "żółtych"):
1. ściągamy gumę z pierścienia ostrości. Nie używamy jednak żadnych ostrych narzędzi do podważenia gumy! wystarczy lekko podważyć np paznokciem i guma schodzi lekko; sciagamy ja w dół, tak aby pierścień ostrości nie był zablokowany
2. na pierścieniu ostrości są trzy śrubki; trzeba dobrze dobrać rozmiar śrubokręta, gdyż jeśli rozwiercimy główkę śruby to nie uda się nam wyjustować obiektywu (śrubki są głęboko schowane).
Śrubki odkręcamy, ale nie wykręcamy całkiem. wystarczy jeden, moze dwa obroty śrubki.
3. Gdy pierścień ostrości jest juz luźny przekręcamy go maksymalnie w stronę minimalnej odległości ostrzenia; przytrzymujemy pierścień, tak aby nic się nie przesunęło. Dokręcamy mocno śrubki
4. Przed założeniem gumy warto zrobić zdjęcia testowe
5. Gdy wszystko gra zakładamy gumę na pierścień ostrości, zakładamy też ciepłe buty (bo zasypało Polskę), do plecaka pakujemy herbatę w termosie, bierzemy Zenitara i idziemy w plener