Strona 12 z 22 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 220

Wątek: Fisheye: Zenitar 2,8/16mm

Domyślnie Zeniat 16/2.8 - pytanko

Witam,
    Czy do tego szkła potrzebna jest jakaś specjalna przejściówka EOS - M42? Miałem bowiem to szkiełko i postanowiłem je wykorzystać. Dokupiłem więc za 30zł przejściówkę na M42. Niestety coś jest nie tak. Nie da się korygować przesłoną z poziomu obiektywu, cały czas wyświetla się wartość 00 w każdym z trybów. Po pierwszym zdjęciu obraz w wizjerze robi się czarny mimo iż zdjęcia są rejestrowane w aparacie i na karcie. No ale chciałbym jednak móc zmieniać przesłonę i widzieć coś w wizjerze. Panowie - jaka rada?
    (aparat 5D)

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

u mnie w trochę droższym adapterze obraz się zaciemnia a na body (5d classic) widać f2.0

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anvil Zobacz posta
    [...]pierwszym zdjęciu obraz w wizjerze robi się czarny mimo iż zdjęcia są rejestrowane w aparacie i na karcie. No ale chciałbym jednak móc zmieniać przesłonę i widzieć coś w wizjerze. Panowie - jaka rada?
    (aparat 5D)
    Gdzies jest juz watek o Zenitarze chyba.
    Nie zawiesza Ci sie czasem lustro na obiektywie?
    Przy sciaganiu szkla nie ma "klapniecia"?

Przeslone zmieniasz manualnie na obiektywie.
    Zawsze bedziesz mial wartosc 00. Jak niby body ma przeczytac wartosc przyslony z manualnego obiektywu?

Poszukaj o m42 - jest tego sporo na forum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Gdzies jest juz watek o Zenitarze chyba.
    Nie zawiesza Ci sie czasem lustro na obiektywie?
    Przy sciaganiu szkla nie ma "klapniecia"?

Przeslone zmieniasz manualnie na obiektywie.
    Zawsze bedziesz mial wartosc 00. Jak niby body ma przeczytac wartosc przyslony z manualnego obiektywu?

Poszukaj o m42 - jest tego sporo na forum.

Ano widocznie się zawiesza bo słychać klapnięcie przy odpinaniu tak jak piszesz.
    Różnicy w ostrości między f2.8 a f22 nie ma żadnej. A co do wartości przysłony to nie wiem jak w Canonie ale w Nikonie przy podpięciu Heliosa miałem wyświetloną wartość którą ustawiłem na obiektywie.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ok, moze faktycznie jest szansa przeniesienia wartosi przyslony na wyswietlacz. Nie upieram sie. Mnie sie to nigdy nie udalo. Tak z zenitarem, jupiterem, sonnarem itp. Zawsze 00.

Na lustro uwazaj - moze sie ukruszyc, szkoda sprzetu. Moze to rozwiazac podwazenie przejsciowki papierkiem - odpowiedniej grubosci. Nie jest to idealne rozwiazanie, ale dziala.

Co do ostrosci - mialem ten sam problem i po tygodniowej zabawie sprzedalem go.
    Jednak mogla to byc wina samej przejsciowki jak i tego dokladnie egzempl.
    Na eBay'u mozna kupic Zenitary z przejsciowka eosa. Bez zabawy w m42.

Domyślnie

Ściągnąłem 'dupkę' i już działa jak należy. Dalej jednak coś jest nie tak z ostrością. Nawet gdyby była to mydlana sztuka to byłoby zauważalne domknięcie, niewiele ale było by. A tu wszędzie lipa. ALE gdy ostrzę na coś w bliskiej odległości wtedy ostrość jest normalna...

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zobacz czy pierscien ostrosci nie dziala Ci w druga strone, gdzies chyba czytalem o takim przypadku

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Ja musialem wyregulowac pierscie ostrosci bo najprawdopodobniej jest przesuniety wzgledem pierscienia ostrosci w srodku obiektywu. W sumie prosta operacja. Sciagasz gume z pierscienia ostrosci zeby dostac sie do 3 srubeczek. Luzujesz i delikatnie przekrecasz.
    Wpisz w google sa tam tutoriale.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Domyślnie

no w sumie prosta ale widzę że nie dla takiego laika jak ja.
    - ściągnąłem gumę
    - ustawiłem pierścień na nieskonczoność
    - Poluzowałem 3 śruby.
    - Ustawiłem tak jak koleś napisał tu
    http://thepanoramablog.blogspot.com/...-16mm-f28.html
    pomiędzy 1,2 a nieskonczonościa
    - dokreciłem 3 śruby

Za cholercie nie rozumiem co on pisze w ostatnich punktach
    - Now carefully tighten the 3 screws, mount the lens on the camera and use a feature far away to focus to infinity. Use a piece of tape to fix the ring in this position and re-open the 3 screws.
    - Remove the piece of tape. Align the focus marker and the infinity symbol and re-tighten the screws.

Mad_Mac pomóż

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Pisze zeby dokrecic srubki ustawic na nieskonczonosc i wycelwac w cos w oddali. Jak uzyskasz ostra fotke tzn ze danej pozycji ringa bedziesz mial ustawiona prawidlowa ostrosc dla.nieskonczonosci w srodku obiektywu. Mozesz zastosowac tasme klejaca zeby nie poruszyc pierscieniem i odkrecAsz delikatnie srobki. Na luznym pierscieniu zewnetrznym ustawiasz.nieskonczonosc by spasowala z wewnetrznym i dokrecasz. Mnie sie udalo za 2 razem perfekcyjnie trafic. Jak.by co to pisz. Powodzenia

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Strona 12 z 22 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów