Strona 7 z 22 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 220

Wątek: Fisheye: Zenitar 2,8/16mm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pavlik Zobacz posta
    tu masz jeden, ale z chorą ceną http://www.allegro.pl/search.php?string=zenitar&category=50590&category= 50591

używki bywają rzadko ale bywają, ceny w granicach 700 za bardzo dobry stan.
    eee to fenx, wolę m42 z przejściówką na eos, powinno być tak samo jakościowo moim zdaniem.

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

THEDOC
    W sobote sztuka pod eosa poszla na allegro za 650zl
    Ja wczoraj kupilem uzywke na ebayu z m42 za 98 funtow.
    Tu masz testy ostrosci: http://www.kenrockwell.com/zenit/zenitar-16mm.htm

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    A gdzieś TY zakupił zenitara z oryginalnym mocowaniem? też się przymierzam do zakupu tego pod 5d.
    Kupowałem od tego sprzedawcy:
    http://www.allegro.pl/item687780309_...plet_fvat.html
    Wprawdzie ten przykładowy jest do pentaxa, ale facet sprzedaje chyba wszystkie możliwe mocowania.
    Może nie jest najtaniej, ale sprzedawca pewny, towar pełnowartościowy (w razie problemów można wymienić) i gwarancja. Ja polecam.

Miasto
    UK

Domyślnie

Dostalem zenitarka i mam problem. Wyglada na to ze focus jest zle skalibrowany. Jesli robie zdjecie na f 2.8 budynku oddalonego o 25m to ostry wychodzi przy ustawieniu ostrosci na okolo 1.2m. Wyczytalem na necie jak to zrobic ale troche sie tego obawiam i zastanawiam sie czy ktos z was juz to robil? Ponoc luzuje sie 3 srobki pod guma z focus ringa i sie lekko kreci by ustawic go dobrze w stosunku do ringa ostrzacego w obiektywie.
    Inna sprawa to to ze zakladajac obiektyw na aparat obiektyw nie jest prosto. Jesli popatrzymy na aparat z gory to punkt centralny oznaczony czerwona kreska jak i centralny punkt napisow zenitar itp sa przesuniete o dobry centymetr w prawo. Obiektyw dokrecilem do przejsciowki na maxa i dalej sie juz nie da bo wyrwe chyba gwint. Spotkal sie ktos z czyms takim i czy moze to miec wplyw na dzialanie ostrosci?
    Z gory dzieki.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200

Miasto
    UK

Domyślnie

Postanowilem sprobowac swoich sil i zrobione. Zajelo mi to z 3 minuty. Jak wroce do domu to poprosze o ocene ostrosci panow zenitarowcow.
    Pozostal problem z niewycentrowaniem obiektywu na aparacie ale puki obiektyw dziala dobrze az tak bardzo mi to nie przeszkadza.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Inna sprawa to to ze zakladajac obiektyw na aparat obiektyw nie jest prosto. Jesli popatrzymy na aparat z gory to punkt centralny oznaczony czerwona kreska jak i centralny punkt napisow zenitar itp sa przesuniete o dobry centymetr w prawo. Obiektyw dokrecilem do przejsciowki na maxa i dalej sie juz nie da bo wyrwe chyba gwint. Spotkal sie ktos z czyms takim i czy moze to miec wplyw na dzialanie ostrosci?
    Z gory dzieki.
    Ja swojego kupiłem jakieś 2 tygodnie temu i też miałem ten problem. Podłożyłem kawałek papierka między adapter a obiektyw i udało się wypozycjonować prosto
    Na oko ostrość wygląda dobrze. Dokładniej będę mógł to ocenić jak wrócę do siebie i pooglądam efekty na swoim monitorze.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Ja swojego kupiłem jakieś 2 tygodnie temu i też miałem ten problem. Podłożyłem kawałek papierka między adapter a i udało się wypozycjonować prosto
    Na oko ostrość wygląda dobrze. Dokładniej będę mógł to ocenić jak wrócę do siebie i pooglądam efekty na swoim .

Czy ten sam problem występuje w sztukach z mocowaniem eos'a?
    Też się zastanawiam nad tym szkłem.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Czy ten sam problem występuje w sztukach z mocowaniem eos'a?
    Też się zastanawiam nad tym szkłem.
    Raczej wątpliwe. W końcu mocowanie jest fabryczne, więc nie widzę powodu by mogło być krzywo. A gwint to gwint, wystarczy drobne przesunięcie w nagwintowaniu adaptera i już. Prawdopodobnie to właśnie jego wina. Kupiłem taki 'made in Japan' w czerwonym pudełeczku. Ciekawe czy przy innych takie coś też występuje?
    C-F-K - forever

Miasto
    UK

Domyślnie

Ja swojego kupiłem jakieś 2 tygodnie temu i też miałem ten problem. Podłożyłem kawałek papierka między adapter a obiektyw i udało się wypozycjonować prosto
    Na oko ostrość wygląda dobrze. Dokładniej będę mógł to ocenić jak wrócę do siebie i pooglądam efekty na swoim monitorze.
    No to mnie uspokoiles ze to nie tylko u mnie.
    Ale czy przez taka karteczke nie ulegnie zmianie odleglosc obiektywu od matrycy a co za tym idzie czy nie wplynie to jakos na zdjecia?

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Raczej wątpliwe. W końcu mocowanie jest fabryczne, więc nie widzę powodu by mogło być krzywo. A to gwint, wystarczy drobne przesunięcie w nagwintowaniu adaptera i już. Prawdopodobnie to właśnie jego wina. Kupiłem taki 'made in Japan' w czerwonym pudełeczku. Ciekawe czy przy innych takie coś też występuje?
    Aha. A jak te filtry kolorowe? Przydaje się do czegoś? Ich rozmiar wskazuje na to ze wkłada się między body a obiektyw? Tak?

Strona 7 z 22 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów