Strona 20 z 22 PierwszyPierwszy ... 101819202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 220

Wątek: Fisheye: Zenitar 2,8/16mm

Coś już napisał

Domyślnie

witam
    mam następujące pytanie - czy możliwe jest po zakupie tego Zenitara z mocowaniem Nikon / tych jest sporo w sprzedaży na allegro/ zdemontować to mocowanie i zastosować bezproblemowo redukcję na Canona ? Są jakieś niedogodności z takiej zamiany ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wig Zobacz posta
    witam
    mam następujące pytanie - czy możliwe jest po zakupie tego Zenitara z mocowaniem Nikon / tych jest sporo w sprzedaży na allegro/ zdemontować to mocowanie i zastosować bezproblemowo redukcję na Canona ? Są jakieś niedogodności z takiej zamiany ?
    Mam 16mm od pół roku, niestety nie da się zdemontować tego mocowania, po prostu trzeba szukać pod Canona, a na allegro też szukałem używki ponad 3 miesiące, aż trafiłem, prawdopodobnie będę go sprzedawał, jeżeli byś był zainsteresowany.
    C5DmkII - zenitar 16mm 2,8 - c28mm 1,8 - c50mm 1,4

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Jak to się nie da? Odkręcałes te 3 śruby?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Jak to się nie da? Odkręcałes te 3 śruby?
    Szczerze, to nawet nie próbowałem
    C5DmkII - zenitar 16mm 2,8 - c28mm 1,8 - c50mm 1,4

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Czasami na Allegro pojawia się sam bagnet EOS do tego Zenitara. Jest mocowany trzema śrubkami. Są one tak rozmierzone, że nie da się źle tego zmontować.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Dokładnie tak, Zenitar ma wymienne dupki, ja kupiłem wersje zenka m42 i dokupiłem dupkę eos. Wymiana to odkręcenie 3 śrubek.

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie Odp: Fisheye: Zenitar 2,8/16mm

a ja mam taki problem, po zamontowaniu przejsciówki na eos (z m42), lustro przywaliło mi po szkle (canon 5d).. odkręciłem obiektyw i opadło na swoje miejsce.. Niby działa ok, ale mam obawy czy coś mogło się stac? Dziwi mnie fakt, że zdołało się prześliznąć przy podnoszeniu, a przy opadaniu osiadło na tylnej części obiektywu (prawdopodobnie).. hmm jakiś pomysł ?

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez swishu Zobacz posta
    a ja mam taki problem, po zamontowaniu przejsciówki na eos (z m42), lustro przywaliło mi po szkle (canon 5d).. odkręciłem obiektyw i opadło na swoje miejsce.. Niby działa ok, ale mam obawy czy coś mogło się stac? Dziwi mnie fakt, że zdołało się prześliznąć przy podnoszeniu, a przy opadaniu osiadło na tylnej części obiektywu (prawdopodobnie).. hmm jakiś pomysł ?
    Mam Zenitara na m42 (kilkanaście lat) i przejściówkę.
    do tego dokręcony na stałe filtr uv.

Też mam 5d i nie mam takich problemów.

Przyjrzyj się dobrze przejściówce, bo pewnie w niej leży problem.

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała

przejściówka jest właśnie dedykowana pod m42-eos, ale chyba rzeczywiście w niej jest problem - zauważyłem,ze tylna część obiektywu (tam gdzie jest soczewka) lekko odstaje poza powierzchnie przejściówki...jak lekko odkręcę, to chowa się równo z powierzchnią i wówczas chyba będzie ok, ale za to obiektyw lata będzie trzeba chyba zmienić przejściówkę. Zastanawiam się czy takie zablokowanie lustra mogło coś uszkodzić?

Pełne uzależnienie

Oczywiście, że się da bez problemu zdemontować. W większości egz. w komplecie jest uchwyt M42 i ten drugi czyli np. nikon lub canon.
    Ja nabyłem swój z przykręconym uchwytem canona, a M42 był w zapasie razem z 3 filtrami zapakowany w naoliwiony pergamin.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 20 z 22 PierwszyPierwszy ... 101819202122 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów