Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: sprzet z ZSRR do identyfikacji

Mieszany widok

avantgarde
    Guest

Domyślnie sprzet z ZSRR do identyfikacji

Zamieszczam 2 zdjecia aparatow, ktorych jestem szczesliwym posiadaczem od niedawna. Prosze pomozcie mi zidentyfikowac te urzadzenia, gdyz nie znam cyrylicy ewentualnie podzielcie sie wrazeniami z robienia nimi zdjec.

1:

http://img127.imageshack.us/img127/9907/s003rx4.jpg

2:

http://img225.imageshack.us/img225/574/s004sd6.jpg

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

1 to fed 5 dalmierzowy analog ze światłomierzem - fajnie robi zdjęcia - jeśli migawka nie jest zapieczona i dalmierz nie rozchełtany to bdb aparat
    2 to też dalmieżowiec

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

dwojka, jesli dobrze dostrzegam literki, to Waschod (lub Woschod, jak inni wola): http://www.allegro.pl/item303431512_...kny_stan_.html

Fied to bylo ruskie "prawie jak Leica", a o Waschodzie pierwszy raz slysze. wyglada to troche jak aparacik na maly film (110) a nie klasyczny maly obrazek, ale moge sie mylic
    www albo tez flickr

avantgarde
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    dwojka, jesli dobrze dostrzegam literki, to Waschod (lub Woschod, jak inni wola): http://www.allegro.pl/item303431512_...kny_stan_.html

Fied to bylo ruskie "prawie jak Leica", a o Waschodzie pierwszy raz slysze. wyglada to troche jak aparacik na maly film (110) a nie klasyczny maly obrazek, ale moge sie mylic
    Tak, to wlasnie WOSCHOD .

Dziekuje za pomoc.

Edit:

A dokladniej to Voshod a nie WOSCHOD

jak cos fajnego wyjdzie to sie pochwale moze
    Ostatnio edytowane przez avantgarde ; 02-03-2008 o 22:37

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Pisze na drugim Woschod [Bochod].Fied to kopia Leiki.Nazwa pochodzi od nazwy patrona wytwórni.Feliksa Edmuntowicza Dzierżynskiego.Dalmierze precyzyjne.Swiatłomierze nie.Poza tym swiatłomierz nie jest TTL.Na filmach czarnobiałych przy ich dużej tolerancji na błąd, starczały.Kasetki rosyjskie były troche krótsze.Na zachodnich kasetkach rosyjskie aparaty lubia rwac perforacje.Mozna podłozyc na spodzie aparatu pół zapałki poziomo i jest ok.
    Pozdrawiam.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Pisze na drugim Woschod [Bochod].Fied to kopia Leiki.Nazwa pochodzi od nazwy patrona wytwórni.Feliksa Edmuntowicza Dzierżynskiego.(....)
    FED-y to nie kopie Leiki . Kopią Leiki były ap. Zorkij 8) (pop. "zorka"). Co nie zmienia faktu, że swego czasu były to całkiem fajne aparaty.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avantgarde Zobacz posta
    A dokladniej to Voshod a nie WOSCHOD
    a dokladniej to nie, bo jesli mowimy o jezyku polskim, to obowiazuja reguly spolszczania dzwiekowego przy pomocy polskiego alfabetu. wiec Woschod albo nawet Waschod

Voshod to transkrypcja angielska
    www albo tez flickr

avantgarde
    Guest

Domyślnie

a dokladniej to nie, bo jesli mowimy o jezyku polskim, to obowiazuja reguly spolszczania dzwiekowego przy pomocy polskiego alfabetu. wiec Woschod albo nawet Waschod

Voshod to transkrypcja angielska
    Niech Ci bedzie kolego, ale w j. polskim trudno mi sie bylo doszukac satysfakcjonujacych materialow/dokumentacji na stronach googla ot co!

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avantgarde Zobacz posta
    Niech Ci bedzie kolego, ale w j. polskim trudno mi sie bylo doszukac satysfakcjonujacych materialow/dokumentacji na stronach googla ot co!
    powinno byc w Słowniku poprawnej polszczyzny

ze szczegolowym opisem jak to wyglada w przypadku roznych jezykow. niestety, nie mam tego slownika w chalupie, wiec nie sprawdze. nieco wskazowek jest pod tym adresem: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?kat...transliteracji
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

FED byl kopia aparatu Zeiss Contax, ruska Leica to Zorki...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów