Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Koniec wątpliwości.....

gniezniok
    Guest

Domyślnie Koniec wątpliwości.....

Jestem na finalnym etapie wyboru calego systemu dlatego od czytania i sluchania - jak wiekszosc zreszta w podobnej sytuacji - zglupialem prawie.
    Mialem juz nawet nikona d300 na testach jednak zwrocilem gdyz mialem taka mozliwosc i zdania nie zmienie ze jest boski.
    Jednak...
    Ostatni cash-back canona spowodowal ze prawdopodobnie zdecyduje sie na te firme z uwagi rzecz jasna na ogolna kwote i mozliwosci zbudowania niezlego systemu za mniejsze pieniadze. Jako ze bede kupowal wszystko w anglii podam dla przykladu jak ksztaltuja sie ceny w przeliczeniu na pln na obecna chwile:
    body - 2800
    16-35/2.8 - 3700
    24-70/2.8 - 3800
    70-200/4 - 1850
    lampa 580 - 1200
    Suma - 13350pln (kurs przyjalem 4.7)
    Zamierzeniem dla w/w zestawu jest reporterka ślubna
    Jesli ktso mi powie ze jest to zla opcja z checia wyslucham. Szczerze, naprawde szczerze wybralbym Nikona gdyby roznica oscylowala w granicach 3-4k pln
    Jakies sugestie, opinie?
    Pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie podałeś jakie body (a szklana kula mi się zepsuła) a piszesz w podforum 'Canon dSLR' i to wątek klasy "przekonajcie mnie że dobrze wybrałem" . Wybacz... ale przeniosę do podforum gdzie zazwyczaj rozstrzygane są dylematy "co wybrać" lub "czy dobrze wybrałem" .

gniezniok
    Guest

Domyślnie

Vitez...
    Kule odstaw na bok, bo kazdy zainteresowany wie ile kosztuje aktualnie body a mniemam ze przestrzał cenowy jest u kazdego producenta na tyle widoczny żeby stwierdzic ze cena ok 3000pln jest na

----------- 40 D ---------------

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Gniezniok w takim razie prawie ... witamy w klubie canona , zestaw jak najbardziej ok , z małą wątpliwością czy aby 70-200/4 nie będzie za ciemny do ślubów i musisz mieć kurs/zezwolenie na fotografowanie w kościele .

MTW
    Guest

Domyślnie

koraf nie raz robiłem fotki w kościele i jakoś nigdy nikt się nie czepiał i nie miałem nigdy żadnych zezwoleń

Uzależniony

Domyślnie

A nie lepiej, skoro d300 tak Ci się podoba, zrezygnować na jakiś czas z któregoś szkła i kupić lepszą puszkę w preferowanym systemie? Nie będziesz miał przynajniej problememów w BF i FF i ciśnienia na zmianę systemu jeśli coś jeszcze Ci się nie spodoba

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MTW Zobacz posta
    koraf nie raz robiłem fotki w kościele i jakoś nigdy nikt się nie czepiał i nie miałem nigdy żadnych zezwoleń
    Wiesz, ja mam i zazwyczaj nie trzeba pokazywać. Ale zawsze może się zdarzyć ..... A najlepsze jest to że w całej Polsce za kurs płaci się jednorazowo a w Kielcach 30zł/rok!
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Początki nałogu

Domyślnie

ja bym darował sobie 70-200 i kupił w to miejsce 50/1.4 i 85/1.8

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    musisz mieć kurs/zezwolenie na fotografowanie w kościele .
    Może inaczej... nie "musi" ale raczej powinien mieć. Bo zawsze jednak ktoś może się spytać.

Cytat Zamieszczone przez MTW Zobacz posta
    To że nikt się w przeszłości nie czepiał nie oznacza automatycznej, 100% pewności że nikt się w przyszłości nie będzie czepiał. Głupio by było przed młodymi usłyszeć od księdza "Pan wyjdzie bo bez zaświadczenia z kurii nie zezwalam" .
    Chyba że ciągle w tym samym, jednym kościele focisz .
    Body pewnie też ci nigdy nie padło w czasie ślubu ale ryzyko zawsze istnieje... o zapasowej puszce pewnie nie pomyślałeś? Głupio by było przed młodymi po pierwszych nastu/dziesięciu strzałach z zaślubin powiedzieć "awaria sprzętu, pleneru i wesela nie focę" ...

Profesjonalistę od amatora oprócz cen i jakości wyników różni też (i to w jak znacznej mierze) powiedzenie "przezorny zawsze zabezpieczony".

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gniezniok Zobacz posta
    Zamierzeniem dla zestawu jest reporterka ślubna
    Jesli ktso mi powie ze jest to zla opcja z checia wyslucham.
    Jakies sugestie, opinie?
    podam dla przykladu:
    body (40D)- 2800
    16-35/2.8 - 3700
    24-70/2.8 - 3800
    bedziesz miał jeden obiektyw za krótki a drugi za wąski.

wybierz jedną z dwóch innych opcji:
    1) 40D + 17-55/2.8 IS lub
    2) 5D + 24-70/2.8L

70-200/4 - 1850
    ciemne.

pomysl nad czyś jasniejszym: 85/1.8; 100/2; 135/2L;
    lub jesli bardzo nie lubisz stałek to chociaż 70-200/2.8

lampa 580 - 1200
    lampa jak to lampa :-) im mniej w użyciu tym lepiej :-)
    mozesz się jeszcze obejrzeć Metz 58, który ma taki fajny dodatkowy mały palnik.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 03-03-2008 o 08:41
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów