Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Akumulatorki AA 2700 mAh... ktoś testował?

Coś już napisał
    Miasto
    LCA

Domyślnie Akumulatorki AA 2700 mAh... ktoś testował?

Czy sama zmiana akumulatorków na większe/pojemniejsze da szybsze ładowanie po wykonaniu błysku w lampie Canon 380EX ? Teraz mam 2100 a widzę na Allegro że pojawiły się nowe o dużej pojemności 2700mAh. I taki wzrost pojemności dużo da w wytrzymałości (ilości błysków możliwych do zrobienia) czy lepiej nie zawracać sobie nimi głowy?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Olej...

Praktycznie nie sama pojemnosc sie liczy przy wyborze dobrego aku... Jeszcze prady i takie tam rozne duperele... Zwykle najpojemniejsze aku nie jest najlepsze.

Sama pojemnosc aku nie da Ci to nic praktycznie jesli chodzi o ladowanie lampy... Zmiana lampy na szybsza z wydajniejszym ukladem ladowania predzej, zwlaszcza taka robiona z mysla o aku jak 580'tka ktora na nich jest szybsza...
    ...

Coś już napisał
    Miasto
    LCA

Domyślnie

To chyba jeszcze się wstrzymam z zamówieniem... chociaż poczekam może znajdzie się ktoś kto już je testował

Nawet jak sama lampa nie naładuje się szybciej bo jak napisałeś od tego zależy elektronika lampy to ciekawi mnie na ile więcej błysków starczy taka zwiększona pojemność.

Miasto
    USA

Domyślnie

W praktyce moze sie okazac ze pomimo wiekszej topowej pojemnosci aku szybciej ja straca... Nie lepiej dwa komplety jakichs markowych sprawdzonych jak wyscig za numerkami? To jak matryce 8mpix w kompaktach... Wcale takie dobre nie sa.

Mam stary komplet panasonikow jakichs 1950mah ktory przezyl juz ze 3 komplety 2500mah jakichs nonejmow...
    ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zwiekszona pojemnosc da ci tylko kilka/nascie blyskow wiecej...
    Jesli zalezy ci na szybszym ladowaniu to moga (ale nie musza) pomoc akumulatorki typu NiCd .
    Niestety nie osiagaja one takich pojmemnosci jak NiMh wiec kosztem zwiekszenia szybkostrzelnosci jest zmniejszenie ilosci pstryknietych nimi fotek.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Ja jakies 3 miesiace temu zakupilem 4 akumulatorki Forever (NiMH) 2400mAh i jestem bardziej niz zadowolony. Markowe baterie nawet sie nie umywaja. Moja lampa laduje sie ok 1.5-2 razy szybciej miedzy blyskami. Akumulatorki na razie ladowalem dwa razy, raz zeby je "formatowac", no i drugi raz po tym "formatowaniu" i jak na razie nie moge ich rozladowac, a w pomieszczeniach pstrykam sporo. Zreszta cena troche ponad 5PLN za sztuke pozwala na wymiane tych akumulatorkow co pare miesiecy na nowe, chociaz ja na razie nie widze takiej potrzeby. Ogolnie jestem na tak ;-)

Domyślnie

Witam.
    Ja do lampę Speedlite 420EX zasilam akumulatoekami AA firmy BP 2300 mAh. Ostatnio fotografując ślub zrobiłem z lampą trzy filmy i pewnie na czwarty też by starczyły. Szybkość ładowania była zależna od siły wykonanego wcześniej błysku. W Kościele około 2s na zewnątrz (rozjaśnienie cieni przy silnym światle słonecznym przy HSS) ładowała się prawie natychmiast.
    Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

mnie Energizery 2300 starczyły na 4 miesiące a używałem ich ze 20 razy.
    Padły od razu dwa komplety - nie polecam.

Ogólnie trzymają ładowanie (są używane do innych rzeczy) ale po pełnym naładowaniu i 2 błyskach trzeci raz nie są już w stanie załadowac lampy.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Domyślnie

po pozytywnych doswiadczeniach z aku Hama 2300 w moim kompakcie, zaryzykowałem do 420EX również Hame - 2400. Mimo , że doradzano mi markowe aku (GP, Energizer). Po pierwszym ładowaniu aku, w 3 dni zrobilem ok 200 fot z 420 i jeszcze nie widać oznak "zmęczenia".Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie , ale mam dobrą szybką ładowarkę.Ogolnie jestem zadowolony z zakupu.
    skromny dorobek...www.pbase.com/alv32

Miasto
    USA

Domyślnie

To czy aku jest naprawde dobre to nie to ile sie na nim robi blyskow po wyjeciu z opakowania a ile sie da nim zrobic blyskow po pol roku i 100 ladowaniach
    ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów