tez fociłem tam w grudniu 2007. i tez w taka pogodę. nr1 zdecydowanie najlepiej. niepasuje mi tylko tam ten pal po prawej stronie. za duzo tam wszystkiego, za cieżko.
Pozdrawiam!
tez fociłem tam w grudniu 2007. i tez w taka pogodę. nr1 zdecydowanie najlepiej. niepasuje mi tylko tam ten pal po prawej stronie. za duzo tam wszystkiego, za cieżko.
Pozdrawiam!
Paliki są nieodłącznym elementem obecnego karkonoskiego krajobrazu, i tyle. Najciekawiej wyglądają gdy są pokryte zlodzonym śniegiem.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Zdjęcie nr 1 znakomite. 2 i 3 też fajna.
nr 4 i 5 pikne światło i landszafcik. Zgadzam się z uwagami Iczka - jakbyś dopieścił wg Jego przepisu to by były bardziej lekkostrawne![]()
aż się prosi o wzięcie ze sobą jakiś kliszak w średnim formacie! gratuluję Ci zdjęć i życzę więcej czasu na "dopieszczania drobiazgów". Może tak, jak to czyni ten gość z Arizony? no wiem, jeszcze kasa potrzebna! ;-)
http://www.fatali.com/index-frame.php
No cóż, do średniaka chyba jeszcze nie dorosłem, aczkolwiek pomysł ten kiełkuje w mojej głowie :-) Czasu jest tu niestety istotnym ograniczeniem, na brak kasy nie narzekam (sprzęt, który posiadam, nie przeszkadza mi w robieniu zdjęć, benzynę mam za co kupić, jeśli tylko chce gdzieś pojechać). Arizony to już pewnie w tak oszałamiający sposób nie sfotografuję, ale nad Karkonoszami zamierzam jeszcze trochę popracować ;-)
myślałem właśnie o kasie, która daje niezależność w decydowaniu o czasie ;-) ale jeśli Ci się uda kiedyś sprzedawać, tak jak Fatallemu, numerowane odbitki po pare tys$... :-)
To i ja wtrące amatorskie trzy grosze
Pierwsze ładne, najbardziej mi się podoba, chociaż nie leży mi ten kijaszek po prawej - za blisko krawędzi i raczej bym go ominęła, podchodząc parę kroków do świerczków po prawej i biorąc je na pierwszy plan.
Na drugim - za dużo mi góry i lewej strony - jest bardzo jasna i pominięcie jej chyba by pozwoliło na lepsze naświetlenie całości kadru.
Trzecie - ciekawa geometrycznie kompozycja.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
4 i 5 - ładne światło. A nie kusił Cię węższy kadr z zamrożonymi świerkami w roli głównej?
6 - brak światła na pierwszym planie wcale mi nie wadzi, wręcz przeciwnie - wzrok od razu leci do fantastycznie oświetlonej górki, a - wymądrzając się - dodam, że popróbowałabym wyjść za te tyczki i złapać górkę węższym kątem, tak żeby na niebie mieć prawie wyłącznie granat...
7 - bardzo mi się podoba, bajkowe - jedynie to "coś" w PD odciąga wzrok...
Ostatnio edytowane przez ewa_olsztyn ; 05-03-2008 o 20:40 Powód: Automerged Doublepost
Póki co to mi się czasami uda coś bezpłatnie wcisnąć do publikacji... no ale od czegoś trzeba zacząć :-)
Paliki są nieodłącznym elementem karkonoskiego krajobrazu, można fotografować tak aby je ominąć, ale zdjęcia stają się przez to mniej charakterystyczne.
Nie wiem co byś chciała to lepiej naświetlać, bo to zdjęcie zostało zrobione po zmroku i pierwszy plan był już całkowicie ciemny. Oczywiście mógłbym mocniej skontrować niebo połówką i dłużej naświetlać, ale wtedy uzyskany efekt nie oddawał by charakteru tej pory dnia.Na drugim - za dużo mi góry i lewej strony - jest bardzo jasna i pominięcie jej chyba by pozwoliło na lepsze naświetlenie całości kadru.
Robiłem takie wielokrotnie, ale podobają mi się mniej :-)4 i 5 - ładne światło. A nie kusił Cię węższy kadr z zamrożonymi świerkami w roli głównej?
I otrzymasz wtedy typowa widokówkę ze Śnieżką w roli głównej, jakich na straganach są dziesiątki :-) Może to i ładne, ale mnie się opatrzyło, więc takich już w necie nie pokazuję :-)6 ...a - wymądrzając się - dodam, że popróbowałabym wyjść za te tyczki i złapać górkę węższym kątem, tak żeby na niebie mieć prawie wyłącznie granat...
Fakt, mogłem wyszopować... ale jakoś nie lubię tego robić :-)7 - bardzo mi się podoba, bajkowe - jedynie to "coś" w PD odciąga wzrok...