Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: zaschnięte krople deszczu na obiektywie ?

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

No pewnie że chuch i mikrofibra.
    Lub nasącz wodą z kranu i przetrzyj, jak zostaną małe smużki to na sucho drugą mokrofibrą.

Długo zbierałeś na tego Tamrona że tak się pieścisz?? heheh

PS. Jak chcesz mieć "kryształ szkło" to nie wyjmuj aparatu na światło dzienne
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Aro Zobacz posta
    Kupilem jednak dzis ściereczke taka specjalna mikrofibry do okularków/obiektywów , chuch z paszczy i po problemie

No co ty??? Do kobiet też się tak zabierasz???
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tak tez uczynie tylko musze kupic w pon. ściereczke do okularów

Ja pierniczę !!! No polewam!!! Wystarczy wziąć czyste gacie i przetrzeć..
    Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 02-03-2008 o 02:36 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    Długo zbierałeś na tego Tamrona że tak się pieścisz?? heheh
    Nie zbieralem długo, aczkolwiek mam wydatki na dwie strony modyfikacje do Hondy no i doszły szkła Tak wiec czasami trzeba przystopować bo kasa nie leci z nieba
    Wiesz, wolalem sie zapytac niz cos zwalić, w koncu po to jest forum chyba nie
    PS> NIe mozna porownywac podejscia do kobiet i obiektywów.
    Z kobietami nie mam najmniejszego problemu Ale dzieki za troske
    Ostatnio edytowane przez Aro ; 02-03-2008 o 12:33
    Canon 50 D, Canon 50 mm f/1.8, Tamron 28-75mm f/2.8, kit.

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Skoro wspomniałeś już o samochodzie, to czy jak napada Ci na przednią szybę to też lecisz do serwisu żeby coś z tym zrobili?

Zapewne nie i wyobraź sobie, że z przednią soczewką w obiektywie jest analogicznie jak z szybą w samochodzie.
    pucha i grucha

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scream Zobacz posta
    Skoro wspomniałeś już o samochodzie, to czy jak napada Ci na przednią szybę to też lecisz do serwisu żeby coś z tym zrobili?
    Zapewne nie i wyobraź sobie, że z przednią soczewką w obiektywie jest analogicznie jak z szybą w samochodzie.
    Przeciez to wiadome, ze trzeba jakos usunać samemu ale mi chodzilo tylko o to jakiego płynu uzyć i tyle.Dzieki za porady i mozna zamknac temat.Bo po co ta jałowa dyskusja.
    PS> Do szyby w aucie zazwyczaj uzywam pianki specjalnej, do szkła w obiektywie raczej bym tego nie uzył
    PS2>Jesli kogos urazilem tematem to sorry
    Canon 50 D, Canon 50 mm f/1.8, Tamron 28-75mm f/2.8, kit.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Spoko
    Ja kiedyś w warunkach bojowych stosowałem chuch i rozerwaną w połowie chusteczkę higieniczną Taki pędzelek z chusteczki

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Przeciez to wiadome, ze trzeba jakos usunać samemu ale mi chodzilo tylko o to jakiego płynu uzyć i tyle.Dzieki za porady i mozna zamknac temat.Bo po co ta jałowa dyskusja.
    PS> Do szyby w aucie zazwyczaj uzywam pianki specjalnej, do szkła w obiektywie raczej bym tego nie uzył
    PS2>Jesli kogos urazilem tematem to sorry
    Nie uraziłeś, raczej mnie rozbawiłeś Co do płynu i chusteczek to już się koledzy wypowiedzieli. Ja dodam od siebie,że najprostszym sposobem jest chuch i czysty rękaw od koszuli. Ja używam filtrów na szkłach, głównie dlatego ,że często pracuję w niezbyt wygodnych warunkach gdzie w grę wchodzi uszkodzenie soczewki. Dlatego jak mam filtry to już kompletnie się nie przejmuję czym je czyszczę

Jak ich nie miałem to czyściłem płynem do okularów i zwykłymi chusteczkami higienicznymi. Płynem głównie dlatego,że nie rozmazywał i nie zostawiał smug.

pozdrawiam
    pucha i grucha

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

a ja to robie tak: jakis tandetny zestaw do czyszczenia optyki foto z Jassopsa ( jakis płyn + sciereczki jednorazowe) dmuch z gruchy > kilka kropel tego płynu na soczewe > okrężne ruchy sciereczką w celu dokładnego sciagniecia płynu.

Warto poćwiczyc na jakimś kiszkowatym obiektywie na początku.
    Ja ćwiczyłem na swoim 24-70 L (no bo jak wiadomo z forum jest kiszkowaty )

a tak wogóle polecam wątko-ankietę:
    http://canon-board.info/showthread.p...3o+porysowa%E6
    Ostatnio edytowane przez MateuszZ. ; 02-03-2008 o 14:04

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

najfajniej założyć choćby HOYA HMC lub SUPER ... wydatek 100 to nie aż tak wiele (Hondy nie zatankujesz za tyle), a jak się nawet czyszczenie nie powiedzie to mniejszy wydatek niż nowe szkło.
    Mam też jakiś tandetny zestawik do czyszczenia + grucha + gratis - ściera z Lowepro (dali jak torbę kupowałem) + odkażona paszcza.

A właśnie jak sądzicie czy takie tarcie wyciera bardzo powłoki z UVki?
    Pozdrawiam wszystkich

30D + BGE2 + 24 - 105 L + KIT + 580 EX II + Lowepro Pro Mag 2 AW + inne gratki.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cukier Zobacz posta
    najfajniej założyć choćby HOYA HMC lub SUPER ... wydatek 100 to nie aż tak wiele (Hondy nie zatankujesz za tyle), a jak się nawet czyszczenie nie powiedzie to mniejszy wydatek niż nowe szkło.
    Mam też jakiś tandetny zestawik do czyszczenia + grucha + gratis - ściera z Lowepro (dali jak torbę kupowałem) + odkażona paszcza.

A właśnie jak sądzicie czy takie tarcie wyciera bardzo powłoki z UVki?

nie , niewyciera

Wszyscy pro-fotografowie używają pro-rękawa od koszuli, pro-ludwika i pro-chucha paszczowego do czyszczenia optyki. Nie żartuje :-P

BTW,Jak jest się nieostrożnym to można zarysować obiektyw sciągając z niego dekielek :wink:
    Ostatnio edytowane przez MateuszZ. ; 04-03-2008 o 03:45

Dopiero zaczyna Awatar krzys_jg
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

E! to przecież nie pupcia niemowlęcia Tamron nie eLka, no ale dobrze, że każdy szanuje to co ma. Ja wycieram tym, co mam pod ręką, najczęściej kawałek bawełnianej koszulki. Czasem w domu chuchnę, przelecę mikrofibrą, jak na razie nie ma rys itp. Po co jakieś wydziwiania, cuda na kiju, przecież do tego jest obiektyw, żeby focić i to w różnych warunkach. Zresztą jak tak patrzę to Ci co mają eLe to się z nimi nie pieszczą (no może dlatego że ich stać ) A wiadomo każda Uv-ka obniża jakość, no chyba że te super z wieloma powłokami za 300zł (wtedy bardziej obawiał się o ten filtr Zapewne łatwiej zarysować go niż przednią soczewkę obiektywu. Tak jak mówi MateuszZ. własnego dekieleka bardziej bym się bał jak coś ;-)

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów